Πάτρα: Αιτία πολέμου για τους ανεμβολίαστους αστυνομικούς η υποχρεωτικότητα

22.09.2021 / 20:14
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
1000

 Προβληματισμό στις αρχές προκαλούν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που παρατηρούνται στα Σώματα Ασφαλείας και γενικά στο ένστολο προσωπικό.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις ένα 10% έως 15% των ένστολων είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Νεολόγου» των Πατρών, στην Αχαΐα το ποσοστό των εμβολιασμένων στην τοπική Ελληνική Αστυνομία είναι στο 70%. Πιο συγκεκριμένα, στους 1.000 περίπου υπαλλήλους στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, εκτός εμβολιαστικής διαδικασίας έχουν μείνει περίπου 300 άτομα.

Να σημειωθεί ότι από την περασμένη Δευτέρα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ, στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα, με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα

Η παραπάνω εικόνα, έχει φέρει στο τραπέζι την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, πέραν των υγειονομικών και στα Σώματα Ασφαλείας, δεδομένου ότι το μέτρο έχει κριθεί ως επιτυχές.

Χαρακτηριστικές, των κυβερνητικών προθέσεων είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ανέφερε, ότι η υποχρεωτικότητα σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων απέδωσε σε μεγάλο βαθμό, και στο υγειονομικό προσωπικό και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

«Όσον αφορά σε άλλες κατηγορίες, όπως την εστίαση, παραμένει στο τραπέζι το θέμα της υποχρεωτικότητας, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό ενόψει του φθινοπώρου αυτό το ζήτημα θα το λύσει η αγορά από μόνη της. Το πολύ μεγάλο ποσοστό θα είναι εμβολιασμένο, γιατί δε θα θέλουν οι επιχειρηματίες να ρισκάρουν την τσέπη τους και οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε ότι είναι τεράστιο θέμα οι ανεμβολίαστοι στην αστυνομία, γεγονός που υποσκάπτει την αξιοπιστία των ελέγχων και δημιουργεί αντιδράσεις στους πολίτες που καλούνται να ελεγχθούν. «Θα πρέπει να εξεταστεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που είναι σε πρώτη επαφή με τους πολίτες», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ωστόσο, σημείωσε ότι δε χρειάζεται να αλλάξει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, αλλά να δοθούν σαφείς οδηγίες στους υπαλλήλους για το τι πρέπει να κάνει.

Ερωτηθείς για τα ποσοστά εμβολιασμών στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, ανέφερε ότι το ηλικιακό προφίλ σε αυτές τις κατηγορίες είναι χαμηλότερο και άνοιξε πολύ αργότερα η πλατφόρμα.

Για τους αρνητές του εμβολιασμού, ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι το ποσοστό τους κυμαίνεται από 12% έως 14% και δεν πρόκειται να πειστούν. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι ικανοί να αποτρέψουν το χτίσιμο του τείχους ανοσίας. «Το θέμα είναι να πειστούν οι επιφυλακτικοί. Τα μέτρα που ελήφθησαν, όπως η υποχρεωτικότητα σε κάποιες κατηγορίες και τα κίνητρα σε νέους, αυξάνουν το ποσοστό εμβολιασμού. Όχι ίσως με το ρυθμό που θα θέλαμε αλλά το αυξάνουν καθημερινά. 30.000 εμβολιασμοί την ημέρα είναι ένα ικανό νούμερο να μας φέρει αρκετά ψηλότερα, όταν θα κρυώσει ο καιρός», υπογράμμισε. 

Αντιδράσεις από τους ένστολους

Όπως πληροφορείται ο «Νεολόγος» των Πατρών, η πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας και στα Σώματα Ασφαλείας, αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης, μεταξύ των αστυνομικών της περιοχής. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, εκφράζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους συναδέλφους τους, τη σθεναρή άρνησή τους να εμβολιαστούν, ενώ κάποιοι άλλοι διαμηνύουν πώς θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους, στο να αποφασίσουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους και όχι να τους υποχρεώσουν σε μια διαδικασία την οποία δεν θέλουν !

Κίνδυνος «μπλακ άουτ» 

Τα κρούσματα ωστόσο στην Ελληνική Αστυνομία μπορούν να προκαλέσουν «σοβαρές αρρυθμίες» αφού πέρα από την άμεση επαφή των αστυνομικών με δεκάδες πολίτες καθημερινά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ακόμη και ολόκληρα Τμήματα να «βγουν εκτός λειτουργίας» λόγω της διασποράς που μπορεί να υπάρξει με ότι αυτό συνεπάγεται.

 Χάρης Τσιτσικάς : Δωρέαν self test και τήρηση των μέτρων

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Χάρης Τσίτσικας σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στην αστυνομία , τονίζει πώς είναι χρέος όλων των ένστολων να εμβολιαστούν ωστόσο τίθεται κατά της υποχρεωτικότητας.

 «Θέση μας όσο και  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας είναι  ότι είμαστε υπέρ του εμβολιασμού καθώς είναι σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες η μόνη διέξοδος για να βγούμε από αυτό το τούνελ το οποίο μας έχει στερήσει κατά κάποιο τρόπο πολλές ελευθερίες, και είναι ο καλύτερος τρόπος να θωρακίσουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους συμπολίτες μας δείχνοντας έτσι  αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να σεβαστούμε  την οποιαδήποτε απόφαση των συναδέλφων μας που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί για τους δικούς τους λόγους.  Θα πρέπει οι αρμόδιοι να  αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να ενημερώσουν και να πείσουν όλους  τους ανεμβολίαστους  καθώς μέτρα τα οποία λαμβάνονται  όπως αναστολή σύμβασης εργασίας ίσως έχουν αντίθετα αποτελέσματα. 

Μην λησμονούμε ότι ο  Έλληνας αστυνομικός όπου κλήθηκε να υπερασπίσει την πατρίδα μας ήταν παρών, επί δύο χρόνια, έχει θυσιάσει την προσωπική και οικογενειακή του ζωή για να ελέγξει και να εφαρμόσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον COVID -19 ,για να φυλάξει ακόμα και τα σύνορα μας και σίγουρα μια τέτοια αντιμετώπιση δεν αποτελεί εκτίμηση της προσφοράς του. Άρα συμπερασματικά ,  ναι στον εμβολιασμό όχι στην υποχρεωτικότητα .Καμία περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση σε κανέναν αστυνομικό για τα rapid test.  Δωρεαν self test όπως ισχύει μέχρι τώρα και τήρηση των μέτρων προστασίας.»

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα