Πάτρα: «Αγρυπνία» για την ΕΛ.ΑΣ. – Τα τρία πεδία που μπορεί να φέρουν αναταράξεις

24.09.2023 / 9:00
ka-105

Της Ελένης Παρασκευοπούλου – Ανδρέα Κολλιόπουλου

O χειμώνας είναι μπροστά και αναμένεται «θερμός» σε μία ελληνική κοινωνία που βλέπει συνεχώς τα οικονομικά προβλήματα να αυξάνονται με αποτέλεσμα να υπάρχει πίεση αλλά και φόβος για κοινωνικό αναβρασμό.

Η Πάτρα είναι μία από τις πόλεις που συνήθως έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συγκεντρώσεις, στις διαμαρτυρίες, στις κινητοποιήσεις που προέρχονται από αυτές τις καταστάσεις. Για την Ελληνική Αστυνομία τα τρία θέματα που της προκαλούν τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» είναι τα εξής:

– Τα οπαδικά, τα γενικευμένα επεισόδια ή ακόμα και τα μεμονωμένα περιστατικά βίας μεταξύ οπαδών.

– Οι διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις που αναμένεται να δούμε γα διάφορα ζητήματα που αφορούν το ευρύτερο κοινωνικό πεδίο.

– Η κινητικότητα των ατόμων του αναρχικού χώρου από πορείες και συγκεντρώσεις, έως και επιθέσεις σε συγκεκριμένους στόχους στο πλαίσιο ενός ακήρυκτου ανταρτοπόλεμου πόλης.

«Πονοκέφαλος» για την ΕΛ.ΑΣ. τα οπαδικά

Οι μνήμες από τα τραγικά γεγονότα πριν από το παιχνίδι της ΑΕΚ με τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ, είναι νωπές, με τα επεισόδια των Κροατών χούλιγκαν να έχουν ως τραγικό αποτέλεσμα τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη. Από τότε τα μέτρα ασφαλείας σε κάθε ποδοσφαιρική αναμέτρηση, έχουν αυξηθεί σημαντικά με στόχο φυσικά να αποφευχθούν συγκρούσεις με οπαδικά κίνητρα.

Ειδικά στις διοργανώσεις της UEFA αλλά και στα παιχνίδια που γίνονται μεταξύ ελληνικών ομάδων και η τοπική αστυνομία είναι σε επαγρύπνηση και προχωρά σε ελέγχους σε σχέση με τη μετακίνηση φιλάθλων. Ο συναγερμός θα χτυπά «κόκκινο» στα παιχνίδια που δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση φιλάθλων και τα αστυνομικά μέτρα θα παραμένουν δρακόντεια.

Ειδικότερα, στην Πάτρα που φέρεται να υπάρχουν ανοικτοί λογαριασμοί μεταξύ ορισμένων κλαμπ των ομάδων του λεγόμενου ΠΟΚ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ), απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη επιφυλακή.

«Θερμός» χειμώνας για τα κοινωνικά

Σε πλήρη κινητοποίηση θα βρίσκεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, απέναντι και στις κινητοποιήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Κινητοποιήσεις που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά, τα εργασιακά, πλειστηριασμούς αλλά και το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Πέρα από τα «κλασικά» κοινωνικά ζητήματα που βγάζουν τον κόσμο στους δρόμους, αυτό που έχει δείξει η πράξη είναι ότι κάθε τόσο προκύπτουν θέματα στην επικαιρότητα που φτάνουν στο σημείο να προκαλούν κοινωνικό αναβρασμό.

Ειδικότερα, το τρέχον έτος προέκυψαν θέματα που προκάλεσαν μεγάλες κινητοποιήσεις από την τραγωδία στα Τέμπη έως και το πρόσφατο με την δολοφονία του 36χρονου Αντώνη.

Στην τοπική ΕΛ.ΑΣ. ξέρουν ότι η Πάτρα ήταν και είναι μια από τις πόλεις που πρωταγωνιστούν σε αυτές τις κινητοποιήσεις, με το Εργατικό Κέντρο και τον Δήμο να τις στηρίζουν και να κατεβαίνουν μπροστάρηδες στους δρόμους. Στόχος για την Αστυνομία ήταν και θα παραμείνει οι κινητοποιήσεις να πραγματοποιούνται σε ειρηνικό πλαίσιο.

Οι κινήσεις των ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου

H Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της διασφάλισης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Ένα από τα προκλητικά σενάρια που αντιμετωπίζει είναι η κίνηση ατόμων στον αντιεξουσιαστικό χώρο και οι εκδηλώσεις που μπορούν να εξελιχθούν σε επεισόδια. Η τοπική ελληνική αστυνομία παραμένει σε εγρήγορση έχοντας αναπτύξει τις δικές της στρατηγικές και τακτικές.

Ήδη μετά από τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη την χώρα, αλλά και στην Πάτρα, στο πλαίσιο της επετείου μνήμης για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο αναρχικός χώρος ετοιμάζεται για ανάλογες πορείες εν όψει του Πολυτεχνείου αρχικά στις 17 Νοεμβρίου και στη συνέχεια για τα Δεκεμβριανά με αφορμή την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα