Πάτρα: Αυξάνονται οι κλοπές από ανήλικους Ρομά

10.12.2023 / 9:00
portofolades-1

Της Ελένης Παρασκευοπούλου

Στο κέντρο της Πάτρας, ένας αυξανόμενος αριθμός κλοπών από ανήλικους Ρομά έχει προκαλέσει δυσφορία στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις. Καταστήματα και πολίτες έχουν γίνει στόχος, με τους πολίτες να απαιτούν την αύξηση των ελέγχων από την τοπική Ελληνική Αστυνομία. Οι μαρτυρίες δείχνουν ότι οι ανήλικοι Ρομά επιτίθενται σε καταστήματα και πολίτες με στόχο… την κλοπή. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα, έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους και καλούν την Ελληνική Αστυνομία να αυξήσει τους ελέγχους για να περιορίσει αυτήν την αυξανόμενη παραβατικότητα.

Συμμορία ανηλίκων έχει «γδύσει» καταστήματα και πολίτες 

 Το μπελά τους συγκεκριμένα όπως καταγγέλλουν έχουν βρει επιχειρηματίες αλλά και πολίτες στο κέντρο της Πάτρας με ανήλικους Ρομά οι οποίοι εφορμούν και αρπάζουν ότι βρουν.  Τα περιστατικά είναι σχεδόν καθημερινά με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται, κυρίως στην Ρήγα Φεραίου, να έχουν ξεπεράσει τα όρια της υπομονής τους και της αντοχής τους. Οι ανηλικοί Ρομά όπως καταγγέλλεται δεν διστάζουν να ενοχλήσουν τους πελάτες των καταστημάτων ακόμη και να αρπάξουν αντικείμενα.  Χαρακτηριστική η περιγραφή πολίτη στο «Νεολογο» των Πατρών ο οποίος βρισκόταν σε καφετέρια στη Ρήγα Φεραίου.  Τα ανήλικα παιδιά, τα οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι ηλικίας 7 έως 10 ετών πέρασαν από το τραπέζι του ζήτησαν χρήματα, ο ίδιος δεν έδωσε και τότε άρπαξαν ότι βρήκαν στο τραπέζι: «Είχα επάνω στο τραπέζι το ηλεκτρονικό μου τσιγάρο, όταν αρνήθηκα να δώσω χρήματα, ένα από τα  ανήλικα άρπαξε το ηλεκτρονικό τσιγάρο το έβαλε στο στόμα του και στη συνέχεια το πέταξε πάλι πάνω στο τραπέζι. Όπως καταλαβαίνετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατέληξε στα σκουπίδια. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο αυτό είναι το γεγονός ότι οι ανήλικοι δρουν με θράσος και δείχνοντας ότι δεν έχουν ίχνος φόβου για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσουν οι πράξεις τους. Εντύπωση όμως μου προκαλεί και το γεγονός ότι  τόσο μικρά παιδιά κυκλοφορούν εντελώς μόνα τους και κανείς δεν δίνει σημασία, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για αυτά τα παιδιά, κανένα ενδιαφέρον».

Γερή «μπάζα» 500 ευρώ από κατάστημα εστίασης 

Ένα από τα τελευταία περιστατικά που καταγράφεται με τους ανήλικους μάλιστα να καταφέρουν να αποκομίσουν το ποσό των 500 ευρώ είναι περιστατικό που σημειώθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ν» την περασμένη εβδομάδα σε κατάστημα εστίασης το οποίο επίσης βρίσκεται στην Ρήγα Φεραίου. Το κατάστημα ετοιμαζόταν να κλείσει, με τους εργαζόμενους να μαζεύουν από τον εξωτερικό χώρο, οι ανήλικοι βρέθηκαν στο σημείο και ένας από αυτούς κατάφερε να τρυπώσει μέσα στο κατάστημα χωρίς να τον εντοπίσουν και να αρπάξει χρηματικό ποσό που βρισκόταν δίπλα ακριβώς από το ταμείο. Επρόκειτο για τις καταμετρημένες εισπράξεις, χρήματα τα οποία ο εργαζόμενος θα παρέδιδε στον ιδιοκτήτη του καταστήματος. Στη συνέχεια οι ανήλικοι εξαφανίστηκαν μαζί με το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ. Όταν ο υπάλληλος αντιλήφθηκε πως τα χρήματα δεν βρίσκονταν στο σημείο ενημέρωσε άμεσα τον ιδιοκτήτη. Ο επιχειρηματίας  μέσω του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που υπάρχει εγκατεστημένο στο κατάστημα είδε τον ανήλικο να εισέρχεται στο χώρο και να κλέβει το χρηματικό ποσό που βρισκόταν δίπλα από την ταμειακή μηχανή. Ο επιχειρηματίας προχώρησε σε καταγγελία στην αστυνομία για το συμβάν.  Χαρακτηριστικά αναφέρει στον «Ν» πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τους ανήλικους να δρουν ανεξέλεγκτα. Σε άλλη περίπτωση τα ανήλικα μπήκαν σε εμπορικό κατάστημα το οποίο επίσης βρίσκεται στη Ρήγα Φεραίου και αφαίρεσαν από μία γυναίκα δύο τσάντες με ψώνια που είχε κάνει, τις οποίες είχε αφήσει ακριβώς δίπλα της, ενώ η ίδια συνέχιζε τις αγορές της κοιτώντας κάποια ρούχα.

Επιπλέον αστυνόμευση για την αποτροπή

Όπως είναι λογικό από την δράση των ανηλίκων υπάρχει έντονη δυσφορία με τους επιχειρηματίες αλλά και τους πολίτες να ζητούν από την Ελληνική Αστυνομία να αυξήσει τους ελέγχους για να μειωθεί η παραβατικότητα των ανηλίκων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται το μόνο σίγουρο είναι πως η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας θα λειτουργήσει  αποτρεπτικά σε πιθανά νέες «απόπειρες». Οι επιχειρήσεις και οι πολίτες έχουν εκφράσει την ανάγκη για αυξημένους ελέγχους από την Ελληνική Αστυνομία, με την ελπίδα να μειωθεί η παραβατικότητα από ανήλικους. 

Απαιτείται ολοκληρωμένη προσέγγιση 

Οι ανήλικοι Ρομά που κινούνται κατά ομάδες και προχωρούν σε έκνομες ενέργειες ευρύτερα στην Πάτρα δεν είναι ένα πρόβλημα που προκύπτει σήμερα. Δυστυχώς είναι πολλά τα περιστατικά και σε διάφορες περιοχές της Πάτρας όπου καταγράφονται παραβατικές συμπεριφορές από ανήλικους Ρομά. Συνολικά, όλοι ελπίζουμε σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του προβλήματος που θα συνδυάζει την ενίσχυση των ελέγχων από την Αστυνομία αλλά και προγράμματα κοινωνικής στήριξης, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες που θα εμποδίσουν την ανάπτυξη συμμοριών και θα προσφέρουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα