Παρασκευή, 24.09.2021, 12:10 μμ

Πάτρα: 500 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία – Επίσκεψη του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη ΒΙΠΕ

23.07.2021 / 8:38
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
dav

Στην πρόβλεψη για χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας ,με κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας που βρέθηκε χθες στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας.
Στις συζητήσεις που είχε ο υφυπουργός με εκπροσώπους του τοπικού βιομηχανικού κόσμου έγινε λόγος για τις προτεραιότητες τις ευκαιρίες, όσο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Στη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του τοπικού οικοσυστήματος επιχειρήσεων με σκοπό το μετασχηματισμό του σε ισχυρό μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία της περιοχής και της χώρας βασισμένο στη νέα γνώση και την καινοτομία.
«Γίνεται εξαιρετική δουλειά εδώ και θα ήθελα να πω πως η Πάτρα διαθέτει ήδη ένα πολύ δραστήριο και ραγδαία αναπτυσσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας, που περιλαμβάνει ερευνητικά κέντρα, το πανεπιστήμιο, τμήματα έρευνας και ανάπτυξης από μεγάλες επιχειρήσεις, το τεχνολογικό πάρκο και σημαντικό αριθμό νεοφυών επιχειρήσεων» ανέφερε σε δήλωσή του ο Χρίστος Δήμας και πρόσθεσε: «Ήδη έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων και για επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας γενικότερα.
Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, διαμορφώνουμε μια νέα στρατηγική που βασίζεται σε 3 κύριους άξονες με στόχο να αποτρέψουμε την «φυγή μυαλών» και ταλαντούχων νέων στο εξωτερικό αλλά να τους κρατήσουμε στην Ελλάδα. Η αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, η προώθηση κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αυξήσουμε τις δαπάνες σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και η οργάνωση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας αποτελούν για εμάς τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού μας».
Κατά τη συζήτηση ο Κλεομένης Μπάρλος Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒΠΕ&ΔΕ – Πρόεδρος Δ.Σ. της CBL PATRAS τόνισε την αναγκαιότητα ερευνητικής συνεργασίας του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την ίδρυση στην Πάτρα του πρώτου Ερευνητικού Κέντρου και Ινστιτούτων, στα οποία θα συμμετέχουν πέραν του Δημοσίου και Εταιρίες Υψηλής Τεχνολογίας (ΕΥΤ) διεθνώς αναγνωρισμένες.
Ο κ. Παναγιώτης Καρνιούρας, Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ / μονάδας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) αναφέρθηκε στην ανάγκη ολιστικής υποστήριξης του οικοσυστήματος καινοτομίας της περιοχής υπογραμμίζοντας ότι «Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ / μονάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στηρίζει έμπρακτα τις δυναμικές και καινοτόμες επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας, η οποία δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη μέσα από τη σταθερή και συστηματική συνεργασία με τον ΣΕΒΠΕ&ΔΕ, στον οποίο και φιλοξενούνται τα γραφεία μας στην περιοχή.
Στις συζητήσεις με τον υφυπουργό που διεξήχθησαν στις εγκαταστάσεις της CBL PATRAS μετείχαν οι Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒΠΕ&ΔΕ και τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΒΠΕ και ΔΕ Κυριάκος Πέττας της STYMON Natural Products ΙΚΕ, Γεώργιος Κεπενός των Μύλων Κεπενού, Δημήτριος Περικλόπουλος, από την ΤΙΤΑΝ, Βασίλης Κυριακόπουλος, της FRIESLAND CAMPINA HELLAS AEBE, Ευστάθιος Οικονομίδης, της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑΣ ΑΕ, Νικόλαος Κοτσώνης, Μέλος Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής ΣΕΒΠΕ&ΔΕ και Παναγιώτης Καρνιούρας, Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, μονάδας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα