Πάτρα 1907: Ένας αδελφός σκοτώνει τον άνδρα που ατίμασε την τιμή της αδελφής του και δεν θέλει να την παντρευτεί

28.08.2022 / 9:30
72989_2000_2000

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΑΝΗΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Στις 7 και 30 το πρωί της Πέμπτης 23 Αυγούστου του 1907, οι ράθυμοι καλοκαιρινοί ρυθμοί της Πάτρας, διαταράσσονται από το άκουσμα πέντε πυροβολισμών στη λιμενική ζώνη, κάτω από το ξενοδοχείο των Ξένων και κοντά στην πλατεία του παλαιού Τελωνείου (σημ. Τριών Συμμάχων). Στη γη σωριάζεται ένας νέος και ένας άλλος παραδίδεται στο αστυφύλακα που έκανε περιπολία στην περιοχή, λέγοντας του: «Πάρε το περίστροφο, εγώ το έκανα…».

Το φονικό φιλοξενείται, την επόμενη ημέρα, στην πρώτη σελίδα του «Νεολόγου» των Πατρών υπό τον τίτλο «Ο χθεσινός φόνος δια λόγους τιμής». Όπως μας πληροφορεί ο συντάκτης του ρεπορτάζ «ο φονεύς, είναι ένας νέος εικοσιπέντε ετών ονόματι Γεώργιος Π. εκ Γαλαξειδίου» ο οποίος «παρεδόθη ατάραχος και ψύχραιμος εις την εξουσίαν και ωδηγήθη εις την Μοιραρχίαν». Όσο για το θύμα ονόματι Ηλίας Κ. από το Γαλαξίδι και αυτός μεταφέρθηκε στην Πολυκλινική του κ. Θάλη, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος: «Αιτία του φόνου αυτού είνε λόγοι τιμής. Το θύμα είχεν εξαπατήσει την αδελφήν του φονέως και παρά τας προσπάθειας του ατιμασθέντος αδελφού, όπως συζευχθή αυτήν ο βιαστής, ο τελευταίος ούτος ενώ κατ’ αρχάς εδέχθη κατόπιν ηρνήθη και όχι μόνον τούτο αλλά και εις δυσφήμισιν της οικογενείας προέβη».

Στην παραπάνω φράση συμπυκνώνεται το βασικό περίγραμμα της έννοιας της τιμής στην Ελλάδα από τα μέσα του 19ου αιώνα τουλάχιστον και μέχρι τη δεκαετία του ’60, όπου ο άνδρας (πατέρας ή και αδελφός) είναι αυτός που κουβαλάει την τιμή της οικογένειας του. Όποιος υφίσταται την προσβολή, έχει την υποχρέωση να την αποκαταστήσει ο ίδιος ακόμη και «ξεπλένοντάς την στο αίμα». Αντιθέτως η γυναίκα έχει παθητικό ρόλο.

Η συνάντηση με τον φονιά

Ο συντάκτης  του «Νεολόγου» των Πατρών συναντήθηκε δύο ώρες μετά το έγκλημα στη Μοιραρχία με τον νεαρό δράστη, ο οποίος του μετέφερε τη δική του εκδοχή, για το πώς οδηγήθηκε στην πράξη του. Ο δημοσιογράφος μεταφέρει την εντύπωση που αποκόμισε από τον δράστη με τα εξής: «Είνε νέος καλοενδεδυμένος, σοβαρός, ευφυέστατος, με πλήρη συναίσθησιν της πράξεώς του, αλλά και με βαθυτάτην συναίσθησιν της ατιμίας ην προσήψεν επί του οικογενειακού του ονόματος το θύμα».

«Άνοιγε ο λάκκος της ατιμίας»

Ο συντάκτης της εφημερίδας δίνει το λόγο στον νεαρό φονιά, ο οποίος περιγράφει αναλυτικά τα όσα προηγήθηκαν του εγκλήματος. Όπως αναφέρει ο δράστης, ο οποίος έχει μεταναστεύσει στην Αμερική και έχει μαγαζί, με το θύμα είναι γείτονες στο Γαλαξίδι, καθώς τα σπίτια τους είναι παραπλεύρως το ένα του άλλου και αναφέρει στον δημοσιογράφο τα εξής: «Προ τριών μηνών αίφνης λαμβάνω μια επιστολήν από το Γαλαξείδι που μου έγραφον, ότι η αδελφή μου είχαν ατιμασθή από κάποιον και μάλιστα εγένησε και παιδί. Η είδησις αυτή ήτο για μένα κεραυνός, έβλεπα μπροστά μου ότι άνοιγε ο λάκκος της ατιμίας μέσα στο σπίτι μου». Ο αδελφός μετά το σοκ, όπως περιγράφει, πούλησε το μαγαζί του στις ΗΠΑ και επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του, ζητώντας από την αδελφή του να μάθει τι είχε συμβεί και συνεχίζει την αφήγησή του με τα εξής: «Αυτή (σ.σ. η αδελφή του) μου είπε τότε, ότι ο Ηλίας Κ. ο γείτονάς μας αυτός την ατίμασε. Η αδελφή μου εγνωρίζετο με τας αδελφάς αυτού. Μια μέρα που την εκάλεσαν αυτές να ταις ράψη κάποιο φόρεμα, ήτο ο αδελφός των εκεί και κατώρθωσε να την ατιμάση. Από τότε αι σχέσεις των οικογενειών διεκόπησαν. Η αδελφή μου ευρίσκετο εις κατάστασιν ενδιαφέρουσαν και τελευταίως εγέννησε».

Η πρώτη συνάντηση

Μετά τα όσα του είπε η αδελφή του, σπεύδει για το Κατάκολο, όπου ήταν το πλοίο στο οποίο ήταν καπετάνιος σε ιστιοφόρο ο γείτονάς του. Η συνάντηση έγινε στην καμπίνα του καπετάνιου και την περιγράφει ως εξής: «Εκεί με το παράπονο του ατιμασθέντος αδελφού άρχισα να του παριστάνω το έγκλημα που έκαμε να καταστρέψη ένα κορίτσι και ν’ ατιμάση μία ολόκληρη οικογένεια που έως τώρα για πλούτο είχε μόνο την τιμή της.

– «Δεν έρχομαι να σε εκβιάσω του είπα. Δεν έρχομαι να σε απειλήσω, αλλά έρχομαι να του παραστήσω το έγκλημα που έκαμες και να σου υποδείξω ότι είνε ανάγκη να το διορθώσης. Έχω ένα σπίτι και 4.000 δραχ. Μετρητές. Πάρετα αυτά ως προίκα και στεφανώσου την αδελφή μου. Δεν μου έδειξεν αντίστασι, ανεγνώρισε το έγκλημά του και εμείναμε σύμφωνοι να γίνουν και οι γάμοι».

Ο αδελφός, έχοντας πια εκπληρώσει το καθήκον του έναντι της τιμής της οικογένειάς του, ειδοποιεί τους συγγενείς του στο Γαλαξίδι, ότι ο γάμος θα γίνει και αρχίζουν οι προετοιμασίες. Ωστόσο, μετά από λίγες ημέρες μαθαίνει ότι ο καπετάνιος έχει στείλει γράμμα στις αδελφές του,  με το οποίο τους ενημερώνει ότι ο γάμος δεν θα γίνει.

«Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι»

Ιδού πως συνεχίζει την περιγραφή των γεγονότων ο δράστης: «Μόλις το έμαθα αυτό και είδα, ότι έπαψαν αι οικογενειακές σχέσεις μου ανέβηκε πλέον το αίμα στο κεφάλι, εξήτασα, εξηκρίβωσα την αλήθειαν και αφού εβεβαιώθηκα πλέον έγεινα μανιώδης.[…]. Έφυγα αμέσως από το Γαλαξείδι χθες το βράδυ και ήλθα εδώ. Σήμερα το πρωί συναντηθήκαμε στην παραλία και όταν άρχισα να του μιλώ δια την υπόθεσι, αυτό το έρριξε στην κοροϊδία. Δεν εβάσταξα πλέον, ετράβηξα το περίστροφο και τυφλός από την προσβολή τον εκτύπησα πρώτα στο στήθος, έγυρε αμέσως και αναισθήτως πλέον εγώ εξηκολούθουν να τον πυροβολώ και κατόπιν παρεδόθηκα στην Εξουσία. Αυτή είναι η υπόθεσις ας έλθη τώρα το Δικαστήριο να με δικάση. Εμείς οι Γαλαξειδιώτες ούτε λωποδύτες εχρηματίσαμε ποτέ, ούτε φονείς, ούτε εκβιασταί, ούτε κλέπται. Παλεύομε στην ξενητιά με τη θάλασσα για το ψωμί και την τιμή. Γαλαξειδιώτης άτιμος δεν υπάρχει, ένας μόνον ήτο άτιμος, αυτόν που σκότωσα εγώ σήμερα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα