Αχαΐα: Στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν στο «Νεολόγο» για την επόμενη μέρα – Με το… βλέμμα στα θεσμικά όργανα

22.06.2024 / 8:30
pasok_1

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

[email protected]

Να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα, με τις εσωκομματικές αναταράξεις και τις… «φωνές» που ζητούν προσφυγή στη βάση και αλλαγή ηγεσίας, επιχειρεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Αν και για τη Χαριλάου Τρικούπη το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών δεν αποτελεί ήττα για το κόμμα, καθώς αυτό έχει αυξήσει τη δυναμική του σε τρεις ισάριθμες κάλπες, υπάρχει η διάθεση για θεσμικό διάλογο στα όργανα και στην κεντρική επιτροπή, στην οποία και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, ίσως και διαγραφές.

Ο κ. Ανδρουλάκης, που δηλώνει «έτοιμος να αξιολογηθεί ανά πάσα στιγμή από τη βάση της προοδευτικής παράταξης», θεωρείται πως ελέγχει το εσωκομματικό πεδίο, όπως και η ηγεσία της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής, χωρίς όμως να αποκλείεται αμεσότερη προσφυγή στις κάλπες, παρά το ότι σύμφωνα με το καταστατικό αυτές είναι προγραμματισμένες για το 2025.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη που ζητούν αλλαγή ηγεσίας δεν έχουν παρουσιάσει για την ώρα σθεναρά το πρόσωπο που θα τεθεί απέναντι στον νυν πρόεδρο, ενώ μόνο δύο από τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους (Χριστοδουλάκης και Δούκας) έχουν μιλήσει για την πολιτική τους πλατφόρμα, χωρίς και πάλι να θέτουν επίσημα τον εαυτό τους στη διάθεση των ψηφοφόρων της παράταξης. Έτσι λοιπόν το πεδίο παραμένει ακόμη «θολό» και δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, καθώς είναι εύλογο πως οι ψηφοφόροι του κόμματος θα περίμεναν πιο συγκεκριμένη δράση από εκείνους που ζητούν επίμονα αλλαγές, κάτι που έπραξαν πριν καν κλείσουν οι κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Νίκος Μοίραλης

Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αχαΐας

«Το αποτέλεσμα των Ευρωπαϊκών εκλογών δεν ήταν αυτό που περιμέναμε να λάβουμε από τον Ελληνικό λαό καθώς δεν κατακτήσαμε την δεύτερη θέση με γενναία αύξηση των ποσοστών μας. Η τρίτη θέση και το 12.80 % στέλνει ένα μήνυμα προς όλους μας, από την ηγεσία και τα πρωτοκλασάτα στελέχη μέχρι και την βάση.

Πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη μας, να αλλάξουμε την προσέγγιση μας σε επικοινωνιακό, πολιτικό και οργανωτικο επίπεδο φέρνοντας παραγωγικές δυνάμεις εντός των τειχών που έχουν διάθεση να προσφέρουν στην μεγέθυνση της παράταξης.

Επουδενί όμως δεν θα διαλύσουμε ότι χτίσαμε με κόπο όλα αυτά τα χρόνια. Η μικρή άνοδος των ποσοστών μας έχει διασφαλίσει την συνέχεια της παράταξης. Οι γερές βάσεις και το αφήγημα μας ακουμπούν στα προβλήματα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Ελπίζω μέσα από τα όργανα μας (Πολιτικό Συμβούλιο, Κεντρική Επιτροπή, Νομαρχιακές Επιτροπές) και με απόλυτο σεβασμό στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ θα κινηθούμε όλοι με μοναδικό στόχο να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά την παράταξη! Μαζί να χτίσουμε την μεγάλη δημοκρατική παράταξη με κυρίαρχο πυλώνα το ΠΑΣΟΚ».

Κατερίνα Σολωμού Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αχαΐας Αν. Τομεάρχης Υγείας

«Η απαξίωση της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος που εκφράστηκε με την αποχή και στροφή των πολιτών σε αντισυστημικές παρατάξεις προφανώς επηρέασε και την δική μας παρουσία ως ΠΑΣΟΚ.

Οφείλουμε με ηρεμία μέσα από τα όργανα του κόμματος με κριτική και αυτοκριτική, γόνιμο διάλογο και πάντα στα καταστατικά όρια, να καταλήξουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα και διορθώσουμε τα όποια λάθη.

Η εικόνα προς τους πολίτες εσωτερικής διαμάχης, την περίοδο που βρίσκονται σε αδιέξοδα και αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες, τους αφήνει εντελώς αδιάφορους και οδηγεί στην εικόνα που καταδικάζουν με την αποχή τους.

Το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει στο DNA του την Κυβερνησιμότητα, και ως εκ τούτου είναι η μόνη πολιτική δύναμη ικανή να αντιπαρατεθεί στην ΝΔ, αρκεί να χρησιμοποιηθεί προς την σωστή κατεύθυνση της έκφρασης θέσεων και προτάσεων με πλειοψηφικό κοινωνικό πρόσημο και όχι να αναλώνεται σε ιδιότυπα μικροπολιτικά εσωκομματικά παίγνια εξουσίας.

Ως κόμμα κερδίζουμε και χάνουμε όλοι μαζί. Είτε συμμετέχουμε σε μια μεγάλη ομάδα και προσπαθούμε να βρούμε και προτείνουμε λύσεις για την κοινωνία και με την κοινωνία, είτε ο καθένας συμμετέχει για την αυτοπροβολή του και μένουμε μακριά από πραγματικότητα και στόχους. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει και η αυτοπροβολή ή αυτά τα εκτός κοινωνίας παίγνια, προσωπικά δεν με αφορούν».

Βιβή Λουκοπούλου-Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αχαΐας

«Αυτό που έπρεπε καταρχάς να μας προβληματίσει είναι η τεράστια αποχή που καταδεικνύει αφενός την αδιαφορία των πολιτών για τις ευρωπαϊκές εκλογές κι αφετέρου την αποστροφή στο πολιτικό σύστημα και κυρίως, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία η οποία «πλήρωσε» την αλαζονεία και την ανικανότητά της να διαχειριστεί τα κυρίαρχα προβλήματα της κοινωνίας, όπως η ακρίβεια. Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ πιστεύω ότι πρέπει να εστιάσουμε στους λόγους που δεν καταφέραμε να πείσουμε τους πολίτες ότι η παράταξή μας είναι η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι στη Ν.Δ. Οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο την πολιτική ηγεσία του κόμματός μας, αλλά και όλους όσοι υπονόμευσαν προεκλογικά τη δυναμική της προοδευτικής μας παράταξης. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστούν οι εσωκομματικοί τριγμοί και προς αυτή την κατεύθυνση είμαι βέβαιη πως ο πρόεδρος θα αναλάβει σύντομα πρωτοβουλίες».

Γκατζόγιας Άρης Μέλος Κ.Π.Ε- Αν.Γραμματέας Τομέα Δικτύων-Μεταφορών και Υποδομών

«Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου με ένα σύγχρονο, πατριωτικό όραμα που ενσωματώνει τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου και της ανάπτυξης που θα αφορά το σύνολο της κοινωνίας και όχι τους λίγους. Για μια Ελλάδα που θα ανακτήσει το δυναμικό της ρόλο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Η απογοήτευση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει την ανάγκη για νέα ελπίδα, αλλά και η ανάδειξη των κομμάτων δεξιά αυτής στο 20% δημιουργεί χρέος για εμάς. Χρέος για να βάλουμε τέλος στη δεξιά στροφή της κοινωνίας, να βάλουμε τέλος στα αυτοαναφορικά προτάγματα και να οδηγήσουμε τον προοδευτικό κόσμο στο να εκφραστεί πλειοψηφικά και να κυβερνήσει ξανά».

Γιάννης Ταπεινός Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αχαϊας Μέλος Τομέα Προστασίας του Πολίτη

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε στις εκλογές. Είμαι δίπλα στον Πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη, που έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για την ανοικοδόμηση της δημοκρατικής παράταξης. Ακόμη και πριν τις εκλογές φάνηκε ποιοι στήριξαν το κόμμα και ποιοι έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην ενότητα. Έκαναν δηλώσεις ακόμη και πριν κλείσουν οι κάλπες της Κυριακής. Χωρίς να αντιπροτείνουν κάτι ουσιαστικό, ούτε νέο πρόσωπο, ασκούν κριτική και ζητούν αλλαγή ηγεσίας. Να κάνουμε διάλογο. Να δούμε πως μπορούμε να πάμε ακόμη καλύτερα, αλλά στα θεσμικά μας όργανα, χωρίς να διατηρείται μία εσωστρέφεια που αποδυναμώνει το κόμμα. Ζητώ από όλους να σεβαστούν τον πρόεδρο και τα όργανα. Να είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα, με ενότητα και ομοψυχία για το καλό της παράταξης και της κοινωνίας».

Σταυρούλα Μιχαλοπούλου Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αχαΐας

«Το «ευαγγέλιο» κάθε κόμματος είναι το καταστατικό του. Οφείλουμε λοιπόν να το σεβόμαστε και να το εφαρμόζουμε σε κάθε περίπτωση.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει το συντομότερο να ξεπεράσει την εσωστρέφεια, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, οι πολίτες που μας στηρίζουν, ακόμα και αυτοί που ανέκαμψαν τα τελευταία χρόνια να μας γυρίσουν την πλάτη.

Ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης έκανε γνωστό σε όλους τον οδικό χάρτη του επόμενου διαστήματος.

Οι φιλοδοξίες κάθε στελέχους είναι θεμιτές αρκεί να μην μετατρέπονται σε τηλεοπτικό σόου που εξυπηρετεί την κυβέρνηση αφού έτσι με τη βοήθεια των πολλών φιλικών της ΜΜΕ, αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τα κρίσιμα προβλήματα της καθημερινότητας.

Μόνο έτσι θα διαφυλαχθεί η ενότητα και η προοπτική του χώρου».

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΝΕΟΛΟΓΟΣ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα