Πάσχα 2021: Οι προτάσεις της Ιεράς Συνόδου για τις Ακολουθίες

21.04.2021 / 13:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
keri-ekklisia-sumbolismos708

Η διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε τον τρόπο με τον οποίο προτείνει να λειτουργήσουν ιεροί ναοί κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, εξηγεί πως θα είναι το φετινό Πάσχα των Ελλήνων.

Πως θα πραγματοποιηθούν οι λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα; Πόσοι πιστοί θα επιτρέπονται μέσα και έξω από τους Ναούς, γιατί θα γίνει στις 21:00 η Ανάσταση και πως θα πραγματοποιηθεί η περιφορά των Επιταφίων; Ο Σεβασμιότατος τέλος αποκαλύπτει τι θα γίνει φέτος με το Άγιο φως και αν υπάρχει περίπτωση να φέρουν νέες αλλαγές οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές τονίζεται ότι θα ακολουθηθούν οι εισηγήσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο ειδικά για την Μεγάλη Εβδομάδα η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές να αρχίζει από τις 22:00 και όχι από τις 21:00 και το Μεγάλο Σάββατο από τις 23:00.

Όλες οι λειτουργίες μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη θα ξεκινούν στις 18:30
«Αποφασίσαμε από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη να ξεκινούν όλες οι λειτουργίες στις 18:30 ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με τον περιορισμό της κυκλοφορίας που αρχίζει στις 21:00.

Την Μεγάλη Πέμπτη θα κάνουμε νωρίτερα την ακολουθία στις 5:30, είναι μία μεγάλη ακολουθία τεσσάρων ωρών και γι’ αυτό μπορούμε να βρισκόμαστε στα επιτρεπτά χρονικά πλαίσια».

Λιτάνευση του Επιταφίου γύρω από τις εκκλησίες
«Την Μεγάλη Παρασκευή θα αρχίσουμε στις 18:00 και θα έχουμε την λιτάνευση του Επιταφίου γύρω από τις εκκλησίες. Ο στολισμός του Επιταφίου θα γίνει κανονικά γιατί θα έχουμε όλο το χρόνο μετά την αποκαθήλωση της Μεγάλης Παρασκευής το πρωί και την ακολουθία να στολίσουμε τον Επιτάφιο».


«Ο κόσμος έχει μάθει να κάνει Ανάσταση στις 12 το βράδυ. Πέρυσι έμεινε στα σπίτια του, ενώ φέτος μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε Ανάσταση με περιορισμένους όρους γιατί υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Έτσι αποφασίσαμε να γίνει στις 21:00 έτσι ώστε 22:30 να έχουν τελειώσει όλα».

Πόσοι πιστοί θα είναι μέσα στους ναούς
Για το θέμα των πιστών που θα επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα και έξω από τους Ναούς είπε πως: «Εντός του ιερού ναού έχουμε ζητήσει και έχει γίνει αποδεκτό να είναι ένα άτομο ανά 20 τ.μ με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Θα είναι περισσότερα δηλαδή απ’ όσα είχαμε τα Χριστούγεννα. Απέξω θα υπάρχει ανά 2 μέτρα και ένας πιστός, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι όροι ασφαλείας που έχουν δώσει οι υγειονομικοί και φυσικά με μάσκες μέσα και έξω από την εκκλησία. Αυτό ισχύει για όλες τις ημέρες του Πάσχα. Επίσης θα υπάρχουν και τα μεγάφωνα φυσικά για να μπορεί ο κόσμος να ακούει τις λειτουργίες και όσα συμβαίνουν στο ναό».

Στο ερώτημα τι θα γίνει αν η επιτροπή τον λοιμωξιολόγων αποφασίσει κάτι διαφορετικό από την Ιερά Σύνοδο απαντά: «Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα αποφασίσουν οι λοιμωξιολόγοι, αλλά είδα τους λοιμωξιολόγους στα κανάλια και τους γιατρούς που προτρέπουν την κυβέρνηση να ανοίξει μερικούς χώρους, όπως τις καφετέριες, την εστίαση, έτσι ώστε να γίνει εκτόνωση των πολιτών και να αποφευχθούν όσα συνέβησαν στην Κυψέλη. Έχω ακούσει ότι είναι θετικοί να ανοίξουν και οι εκκλησίες και οι πιστοί να ζήσουν την Ανάσταση. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι χειρότερα από πέρυσι».


Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου αναφέρθηκε και στο Άγιο Φως: «Το Άγιο φως θα το έχουμε και φέτος. Έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ο Μητροπολίτης Γλυφάδας να συνοδεύσει το Άγιο φως και θα είναι στην Ελλάδα στις 6μ.μ περίπου και θα μοιραστεί πριν την ακολουθία μας.»

Στο ερώτημα πως βλέπει το φετινό Πάσχα ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου είπε ότι «Υπάρχει συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους. Αν τυχόν η επιτροπή αποφασίσει αντίθετα με αυτά που θέλει Ιερά Σύνοδος ουσιαστικά θα αδειάσει την ιερά σύνοδο όπως έγινε με τα Θεοφάνεια όπου αλλά είχαν συμφωνηθεί κι άλλα ανακοινώθηκαν.

Και στο ερώτημα τι θα κάνει και αν θα υπακούσουν απαντά: «Ο κόσμος έχει μάθει να κάνει ανάσταση στις 12 το βράδυ. Αυτό είναι το κομματικό θέμα για την εκκλησία. Κάποιοι λένε πως μπορεί να γίνει θεία λειτουργία δύο φορές τη μέρα και το Σάββατο το πρωί και το Σάββατο το βράδυ. Δεν είναι άδικο για τους πιστούς από τη μία να υπάρχει απαγόρευση και μετά να είναι οι πλατείες γεμάτες;»

newsit.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα