Πάρης Λαλιώτης: Το Καρναβάλι της Πάτρας θέλει αλλαγές

02.02.2021 / 12:15
75474163_2593668934031030_6238983327982813184_n

Επιμέλεια: Μιχάλης Παπαγεωργίου

Ο Πάρης Λαλιώτης ασχολήθηκε καλλιτεχνικά με το καρναβάλι της Πάτρας σχεδιάζοντας και υλοποιώντας κοστούμια, αξεσουάρ, κατασκευές δρόμου και άρματα παρέλασης για το «g86 street theater performance». Μάλιστα, θεωρείται από τους κορυφαίους σχεδιαστές μόδας, με ηχηρή άποψη, στη χώρα. Έχει σπουδάσει μουσική και επαγγελματικά ασχολείται ως  interior designer.

Ο Πάρης Λαλιώτης μίλησε στον «Νεολόγο», στο πλαίσιο του διαλόγου που έχουμε ανοίξει για το Πατρινό Καρναβάλι.

Να τι μας απάντησε:

Πατρινό Καρναβάλι σημαίνει    

Το καρναβάλι έχει διαφορετική έννοια για τον καθένα μας. Εξαρτάται τι ζητεί να αντλήσει ή να δώσει σε αυτό Είναι μια σχέση που δίνεις και παίρνεις, μια σχέση που όπως κάθε σχέση, δεν είναι δεδομένη, αλλά την κερδίζεις. Καρναβάλι σημαίνει αγάπη, σημαίνει δημιουργία, σημαίνει μοίρασμα και επικοινωνία, σημαίνει εξωστρέφεια, σημαίνει παράδοση, σημαίνει ζύμωμα τέχνης, ανθρώπων, σημαίνει παιδεία – κληρονομιά και συνέχεια.

Το πρώτο μου καρναβάλι         

Το πρώτο μου καρναβάλι στη Πάτρα ήταν το 1991, μέλος πληρώματος ούτε που θυμάμαι σε ποιο, μάλλον σε κάποιο «γουνάκι» του τότε, που όμως ήξερε τι σημαίνει χορογραφία δρόμου, ήξερε τι σημαίνει «τα καλύτερα μας». Γενικώς… γνώριζε και συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις με το δικό του τρόπο.               

Το καρναβάλι που δεν θα ήθελα να ξεχάσω                                                                                   

Κάθε καρναβάλι είναι μοναδικό για τους δικούς του λόγους. Δεν θα θελα να ξεχάσω κανένα και δε μπορώ να ξεχάσω κανένα. Όλα μαζί είναι όλα μια εικόνα ένα πάζλ, ένας χαρτοπόλεμος που σκορπά στο μυαλό σου, με μόνο θετικά συναισθήματα, με μόνο καλές αναμνήσεις γιατί αυτές κράταγα πάντα, τους ανθρώπους που γνώριζα, τα έντονα συναισθήματα, τις έντονες εμπειρίες… Κάθε χρόνο ήταν κάτι καινούριο σα να είχε ξαναγεννηθεί σα να το ζούσαμε για πρώτη φορά.

Κρυμμένες ιστορίες από τον κρυμμένο θησαυρό

Δε μπορώ να θυμηθώ μια συγκεκριμένη ιστορία. Θυμάμαι τότε που δεν υπήρχαν κινητά και τρέχαμε με ό,τι μέσο είχε ο καθένας για τα θέματα του κρυμμένου θησαυρού. Μια απίστευτη πολυχρωμία και με πολύ πιο μεγάλη συμμέτοχη. Ήταν ένας άλλος κρυμμένος θησαυρός.         

Το καρναβαλικό τραγούδι που με εκφράζει

Δε θα πω ποιο με εκφράζει. Θα πω ότι όλα συνδέονται συμπληρώνονται και είναι η μουσική ταυτότητα του Πατρινού καρναβαλιού. Είναι αυτά τα τραγούδια που μένουν  αναλλοίωτα διαχρονικά και κάθε χρόνο επιτυχία ξανά και ξανά.                                                                                           

Με ποιο καλλιτεχνικό μέσο εκφράζομαι καλύτερα στο Καρναβάλι (θέατρο, κατασκευές, χορός, ζωγραφική, εκδηλώσεις, εκδόσεις κ.λπ.)  

Το καρναβάλι είναι αυτό που μπορεί να παράγει  όλες τις μορφές Τέχνης και αυτό από μόνο του το κάνει ιδιαίτερο ως γεγονός. Να μπορεί από μια  λαϊκή γιορτή που είναι να μπορεί να μετατρέπεται σε σταυροδρόμι Τέχνης.

Προσωπικά επέλεξα το θέατρο δρόμου, που περιέχει μέσα του τη κίνηση, την ακινησία, την παντομίμα, τις κατασκευές τη ζωγραφική, τη γλυπτική. Μια παράσταση, ένα σύνολο που μπορεί να μεταδώσει τη δική του ενέργεια στον κόσμο, με έναν διαφορετικό τρόπο από ότι μέχρι τώρα γνωρίζαμε.  

Το Πατρινό Καρναβάλι του αύριο

Δύσκολο, από πολλές απόψεις. Κυρίως από έλλειψη ανθρώπων με όραμα, σχέδιο, οργάνωση και γνώση. Ένα καρναβάλι που έχει έλλειψη από εξωστρέφεια, έλλειψηαπό ταυτότητα. Θέλει δουλειά και χτίσιμο βήμα- βήμα. Έχει ανάγκη από ιδιωτικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τον Δήμο. Πρέπει να το δούμε με πιο ανοιχτό μυαλό και ανοιχτούς ανθρώπους, ώστε να μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα. Τίποτα δεν είναι εύκολο.  Η πόλη έχει ανάγκη ένα πιο εξελιγμένο, σε όλα τα επίπεδα, καρναβάλι. Και το καρναβάλι έχει ανάγκη από βασικές υποδομές, τόσο κτιριακές, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Θέλει αλλαγές… κάποιες, ίσως, ριζικές. Το καρναβάλι δε θέλει άλλες προτάσεις, θέλει πρώτα ανθρώπους που να μπορούν να θέλουν και να έχουν το know how, ώστε να οργανώσουν το επόμενο βήμα. Δε μπορώ να φανταστώ ένα καρναβάλι στάσιμο, ένα καρναβάλι που στη δομή του επικρατεί η επανάληψη και που θα είμαστε ευχαριστημένοι απλά για το αυτονόητο.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα