Παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου στην ημερίδα του Economist με θέμα Ελλάδα: «200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης»

08.04.2021 / 20:30
πο 6

Ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε παρέμβαση του στην διαδικτυακή ημερίδα του Economist με θέμα «Ελλαδα: 200 Χρόνια Οικονομικής Επιβίωσης», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

«Σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί η πελατειακή αντίληψη που εξέφραζε ένα ευρύ φάσμα συμφερόντων. Υπήρξε ένα βασικό εμπόδιο στον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Οι προσπαθειες που έγιναν για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού συνάντησαν μεγάλες αντιστάσεις. Τις αντιστάσεις αυτές τις είδαμε και κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας μου, οταν προσπαθήσαμε να προωθήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Σήμερα ακόμα υποφέρουμε από αυτή την αντίληψη. Είναι ενδεικτικό ότι ο Ανδρέας Γεωργίου, ο άνθρωπος που εργάστηκε με συνείδηση και εντιμότητα ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Στατιστικής Υπηρεσίας που ιδρύσαμε για να υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία, ακόμα και σήμερα διώκεται με διαφορά προσχήματα επειδη έκανε τη δουλειά του.

 Ο διωγμός του χαρακτηρίζει την συνεχή προσπάθεια να αποσιωπηθούν τα πραγματικά αιτία της οικονομικής μας κρίσης, αντί της απαραίτητης αυτογνωσίας και άρα ριζικές αλλαγές στη Ελλάδα. Παρόλα αυτά, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον.

Είναι κρίσιμο να συνεργαστούμε όλοι στον πολιτικό χώρο και να μην ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους, να αποφασίσουμε οτι δεν θελουμε πια ένα πελατειακό κράτος, δεν θελουμε να παρατείνουμε την παλαιά και παρωχημένη νοοτροπία.

Βρισκομαστε σε μια συγκυρία που θα εισρεύσουν πολλά κεφαλαία στην Ελλάδα. Υπάρχει το πρόγραμμα ανάκαμψης. Δεν θέλω να δω τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιούνται με στενά πελατειακό τρόπο. Αντίθετα, είναι  μια μεγάλη ευκαιρία να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση στην κοινωνία μας για το ποια Ελλάδα θέλουμε!

 Έχουμε μια δυναμική και καλλιεργημένη νέα γενιά που θα μπορούσε να γίνει ο μοχλός της αλλαγής, αντλώντας από τα διδάγματα της κρίσης που η χώρα πέρασε πριν από 10 χρόνια. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το πρόγραμμα αυτό πίσω από κλειστές πόρτες.

Πρέπει να ανοίξει τον διάλογο σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να κινητοποιήσει την ελληνική κοινωνία ώστε να έλθουν οι απαραίτητες αλλαγές. Και μια από τις βασικότερες αλλαγές δεν είναι απλώς η μετατροπή των παραγωγικών δυνάμεων στην Ελλάδα , αλλά η δημιουργία  θεσμών που θα επιφέρουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, συμμετοχή, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, λογοδοσία και ουσιαστική δημοκρατία».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα