Παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Βασιλόπουλου στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στα εσπεριδοειδή

17.06.2021 / 17:03
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
20210617 ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτική Ανάπτυξης με σημερινή του επιστολή ζήτησε να καλυφθούν οι απώλειες των αγροτών που επλήγησαν από τις ατασθαλίες του καιρού.

Δείτε την ανακοίνωση:

Να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης της απώλειας παραγωγής των ζημιωθέντων καλλιεργειών εσπεριδοειδών στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας από πρόγραμμα του ΕΛΓΑ επισημαίνει σε επιστολή που απέστειλε την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος στον πρόεδρο του ασφαλιστικού οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζο. Όπως τονίζεται σε αυτήν, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης της Περιφέρειας το πρόβλημα παρουσιάστηκε φέτος στην ανθοφορία και την καρπόδεση των καλλιεργειών.
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Σας κάνουμε γνωστό ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στις τρεις περιφερειακές ενότητες καλλιεργούνται περίπου 50.000 στρέμματα επιτραπέζιων ποικιλιών πορτοκαλιών με κύριες ποικιλίες Navelina, Navel New hall, Lane Late κ.α. Επίσης, υπάρχουν 5000 στρέμματα περίπου μανταρινιών, διαφόρων ποικιλιών.
Οι καλλιέργειες αυτές έχουν σύγχρονη μορφή και είναι φυτείες των τελευταίων χρόνων που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, τα οποία εκτός από την εγχώρια αγορά, προορίζονται για διάφορες χώρες του εξωτερικού στο μεγαλύτερο μέρος τους. Με την καλλιέργεια αυτή ασχολούνται χιλιάδες οικογένειες, αλλά και διάφοροι άλλοι κλάδοι όπως εργάτες, έμποροι, μεταφορείς, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε φέτος στην ανθοφορία και καρπόδεση των καλλιεργειών αυτών. Λόγω του ήπιου χειμώνα και των αυξημένων θερμοκρασιών, τα δέντρα άνθισαν από Μάρτιο έως τις αρχές Απριλίου και αυτό το φαινόμενο σε συνδυασμό με δύο τρεις όψιμους παγετούς που δέχτηκε η περιοχή τέλος Μαρτίου και αρχές Απριλίου, είχε σαν αποτέλεσμα τη συνολική καταστροφή της ανθοφορίας, αλλά και γενικότερα της καρπόδεσης. Αυτή την εποχή που είναι εύκολο να προσδιοριστεί το ποσοστό της καρποφορίας, παρατηρείται να υπάρχει μείωση σε ποσοστό ακόμη και 90% της αναμενόμενης ή και μηδενική σε αρκετούς οπωρώνες. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι μόνο από αναφορές που έχουμε από παραγωγούς των πληγέντων περιοχών, αλλά και από εκτιμήσεις των γεωπόνων των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, ζητάμε τη βοήθειά σας, ώστε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες σας, να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης της απώλειας παραγωγής των ζημιωθέντων καλλιεργειών από κάποιο πρόγραμμα του οργανισμού, ώστε να μετριασθεί η οικονομική απώλεια αυτών των παραγωγών, αφού οι καλλιεργητικές φροντίδες πρέπει να γίνουν. Ελπίζουμε στην κατανόησή σας αντιλαμβανόμενοι την απόγνωση αυτών των ανθρώπων και είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε πληροφορία».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα