Παρέμβαση Άρειου Πάγου – Ζητά αναίρεση στην αθωωτική απόφαση δικαστηρίου της Πάτρας για τον αμίαντο στο κτίριο των ΕΛΤΑ

14.11.2021 / 13:10
1400

Ένα θέμα που αφορά την υγεία δεκάδων εργαζομένων καθώς και των εκατοντάδων πολιτών που επισκέπτονται καθημερινά το κτίριο των ΕΛΤΑ της Πάτρας στην οδό Ζαΐμη, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, μετά την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πάτρας για την αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πάτρας για την υπόθεση διατάραξης αμιάντου σε όροφο του κεντρικού κτιρίου των ΕΛΤΑ στην Πάτρα, λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, ζητά ο Άρειος Πάγος δια μέσω του Εισαγγελέα.

Το σκεπτικό

Η αντιεισαγγελέας Όλγα Σμυρλή με βάση την έκθεσή της, έκρινε ότι έγινε κατ’ επιλογή δεκτό το αποδεικτικό υλικό μόνο των κατηγορουμένων και όχι άλλο αντίθετο με βάση την προανάκριση, τα πρόστιμα, τις μαρτυρικές καταθέσεις. Ειδικά έγιναν δεκτές εκτιμήσεις μετρήσεων σε μεταγενέστερο του έργου χρόνου οι οποίες δεν περιγράφουν τον τρόπο εργασίας που έκανε δεκτό το δικαστήριο. Δηλαδή την κόλληση γυψοσανίδων πάνω στα πάνελ αμιάντου αντί της στερέωσης αυτών με διάτρηση που προκαλεί διατάραξη αυτού, τρόπο που είχε εξαρχής διαπιστώσει η Περιφέρεια με την αυτοψία της.

Το ιστορικό

Ο Άρειος Πάγος κινήθηκε αυτεπάγγελτα μετά από αίτηση δια του Εισαγγελέα που κατέθεσε η Πατρινή Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος, Εικαστικός και Στέλεχος των ΕΛΤΑ, Αθηνά Σουγλέρη. Όπως μας ενημερώνει η κυρία Σουγλέρη, η υπόθεση έχει ανοίξει εδώ και 12 χρόνια όταν υπηρεσιακά, το 2009, της ανατέθηκε ως μηχανικός, ο χειρισμός του θέματος του αμιάντου του κτιρίου. Η υπόθεση τότε της ανατέθηκα ουσιαστικά μετά την 1η επερώτηση στην Βουλή από τον τότε Βουλευτή Αχαΐας και δικηγόρο, Νίκο Τσούκαλη. Όπως υποστηρίζει η κυρία Σουγλέρη, από την πρώτη στιγμή,  τοποθετήθηκε υπέρ της αφαίρεσης του αμιάντου του κτιρίου για προστασία της Δημόσιας Υγείας και την Οικονομική αναβάθμιση του κτιρίου βελτιώνοντας το Περιβαλλοντικό προφίλ του Οργανισμού. Ύστερα από αυτήν την εισήγηση της Μηχανικούς, από το 2012 αποφασίστηκε από κατά σειρά Διευθύνοντες Συμβούλους, η μετακίνησή της με έδρα την Πάτρα από την Διεύθυνση Τεχνικών έργων στην Αθήνα, αναλαμβάνοντας ως μηχανικός και την συντήρηση του κτιρίου αυτού προσέχοντας ιδιαίτερα να μην διαταράσσεται ο αμίαντος ενώ και η ίδια εργάζεται εντός του κτιρίου.

Παρέμβαση Άρειου Πάγου – Ζητά αναίρεση στην αθωωτική απόφαση δικαστηρίου της Πάτρας για τον αμίαντο στο κτίριο των ΕΛΤΑ 3

Ωστόσο το συγκεκριμένο έργο με βάση την τεχνογνωσία της, έκρινε ότι εκτελέστηκε χωρίς τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων και ανατέθηκε σε μη ειδικό για αμίαντο εργολάβο. Με αυτά τα δεδομένα τα οποία και διαπίστωσε η κυρία Σουγλέρη συνεχίζει να στηρίζει, ως πολιτική ενάγουσα, την κατηγορία παρά το γεγονός ότι έχει τιμωρηθεί ενδοϋπηρεσιακά για την στάση της αυτή.

Πλέον μετά αναίρεση της αθωωτικής απόφασης από το δικαστήριο του Αρείου Πάγου, το θέμα θα συζητηθεί την 1η Δεκεμβρίου του 2021.

Να σημειωθεί ότι, το Διοικητικό Δικαστήριο της Πάτρας, μετά την αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της πόλης, διέγραψε τα πρόστιμα που αρχικά είχαν επιβληθεί προς τους υπευθύνους των ΕΛΤΑ, τόσο το ΣΕΤΕ όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Τώρα όμως, έρχεται ο Άρειος Πάγος και υποστηρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα στην αρχική αθωωτικά απόφαση, λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, ζητώντας παράλληλα την αναίρεσή της.

Παρέμβαση Άρειου Πάγου – Ζητά αναίρεση στην αθωωτική απόφαση δικαστηρίου της Πάτρας για τον αμίαντο στο κτίριο των ΕΛΤΑ 4

«Υπάρχει αμίαντος»

Όπως επισημαίνει η κυρία Σουγλέρη στο επταώροφο κτίριο της οδού Ζαΐμη υπάρχει αποδεδειγμένα αμίαντος, ενός το καρκινογόνο υλικό ενδέχεται να υπάρχει ακόμα και σκυρόδεμα. «Έκαναν τις εργασίες χωρίς ειδική μελέτη αλλά με απλή τεχνική περιγραφή. Δεν επέλεξαν εξειδικευμένη εταιρεία για τις παρεμβάσεις, έτσι δεν τηρήθηκαν οι απαιτούμενοι κανόνες και μετά εμείς οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες αναπνέαμε τις ίνες του αμιάντου με όποιες συνέπειες μπορεί αυτό να έχει για την υγεία μας. Ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί να μπουν τσιμεντοσανίδες σε μεταλλικό πλαίσιο μπροστά στον αμίαντο, τελικά τις έβαλαν χωρίς μεταλλικό πλαίσιο, βιδωμένες πάνω στον αμίαντο. Κι όλα αυτά σε βάρος της υγείας», σημειώνει η συμπολίτισσα Πολιτικός Μηχανικός.

Η κυρία Σουγλέρη θεωρεί ότι οφείλει, βάση του επιστημονικού της όρκου και του διορισμού της με Νόμο του κράτους, να προστατέψει την Δημόσια Υγεία, το Δημόσιο Συμφέρον και το Συμφέρον του Οργανισμού, όπως κάνει, και τα 23 χρόνια του επαγγελματικού της βίου ως μηχανικός.

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα