«Παράθυρο» για λειτουργία και των εμπορικών κέντρων, πώς θα πωλούν με click away

14.12.2020 / 11:56
na-leitourgisoun-prota-mikromesaia-emporika-katastimata-zita-kubernisi-esee

Σήμερα ξεκινά και επίσημα η λειτουργία των καταστημάτων με το click away ενώ ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία. Ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι αρχικά ότι είναι λογικό να μην είναι ικανοποιημένοι όλοι οι καταστηματάρχες, καθώς ένα μικρό ποσοστό έχει ηλεκτρονικό κατάστημα.

«Προσπαθήσαμε όμως με αυτόν τον τρόπο (σ.σ. το click away) να αποσυμφορήσουμε τη λειτουργία των καταστημάτων καθώς υπάρχουν εκατομμύρια παραγγελίες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Για όσα καταστήματα δεν έχουν e-shop μπορεί να γίνει τηλεφωνική παραγγελία και παραλαβή με SMS από την επιχείρηση» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι από σήμερα λειτουργεί η πλατφόρμα e-katanalotis.

Δεν επιτρέπεται η δοκιμή ρούχων – παπουτσιών με το click away
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης στη συνέχεια ερωτήθηκε για το φαινόμενο ελάχιστου ποσού που φαίνεται να εφαρμόζουν κάποια καταστήματα ώστε να παραγγείλουν οι καταναλωτές με το click away. «Δεν υπάρχει κατώτατο όριο συναλλαγής. Συνήθως αυτό γίνεται με την παραγγελία και την παράδοση στο σπίτι. Για παραλαβή δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα. Είναι σα να αγοράζουμε εντός καταστήματος» απάντησε.

Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να μπαίνει ένας μόνο πελάτης εντός καταστήματος -κάτι που ζητούν οι καταστηματάρχες- για να διαλέγει τα προϊόντα του ο κ. Παπαθανάσης ήταν κατηγορηματικός: «Όχι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Στόχος είναι να μειώσουμε την κίνηση των ανθρώπων στους εσωτερικούς χώρους».

Ερωτηθείς για εικόνες από τη χθεσινή «πρεμιέρα» του click away, με πελάτες που δοκίμαζαν παπούτσια εκτός καταστήματος ο υπουργός επισήμανε:

«Δεν επιτρέπεται να δοκιμάζουμε ρούχα ή παπούτσια εκτός καταστήματος. Υπάρχει περιθώριο 14 ημερών να επιστραφεί. Αυτό συνέβαινε και πριν όταν παραγγέλναμε από το διαδίκτυο».

Τι συμβαίνει αν κάποιος δεν έχει πιστωτική ή χρεωστική κάρτα
Ο Νίκος Παπαθανάσης, ακολούθως, εξήγησε ότι το καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας παύει αυτόματα όταν οι εργαζόμενοι των καταστημάτων κληθούν να απασχοληθούν και πως από εκείνο το σημείο και πέρα πληρώνονται κανονικά από τον εργοδότη.

Ερωτηθείς για ανθρώπους που δεν έχουν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα -καθώς στο click away απαγορεύονται τα μετρητά- ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι υπάρχει η εναλλακτική της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

Πώς θα λειτουργήσουν τα εμπορικά, τι ισχύει για τα «νυχάδικα»
Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά κέντρα πλέον υπάρχει η δυνατότητα, μόνο για όσα έχουν ανοιχτό χώρο μπροστά, να παραδίδουν εμπόρευμα στον πολίτη, με σταντ που θα στηθούν σε εξωτερικό χώρο.

Οταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα να προκληθεί συνωστισμός με αυτόν τον τρόπο ο Νίκος Παπαθανάσης είπε:
«Αυτά τα καταστήματα λειτουργούν ως shops in a shop. Δηλαδή η λειτουργία τους είναι κεντρική. Γι’ αυτό δεν θα υπάρχει ένα σταντ ανά κατάστημα. Θα γίνει κεντρική διανομή με ευθύνη του mall. Θα γίνει κεντρικά αυτή η λειτουργία για να μην υπάρξει αυτό το φαινόμενο»

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα λειτουργίας των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, εξηγώντας ότι «δεν μπορεί να σηκώσει το σύστημα μεγαλύτερη κινητικότητα. Επετράπη σε κομμωτήρια και κουρεία να λειτουργήσουν και αυτό είναι οριακό».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα