Παρασκευή, 30.09.2022, 8:49 μμ

Παράταση του lockdown: Κάθε εβδομάδα οι αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα

09.01.2021 / 14:26
Lockdown 2021 // Óôéãìéüôõðá áðï ôçí Åñìïý êáé ôçí ðëáôåßá ÓõíôÜãìáôïò ôçí ÊõñéáêÞ 3 Éáíïõáñßïõ 2021. (EUROKINISSI / ÂÁÓÉËÇÓ ÑÅÌÐÁÐÇÓ)

Η απόλυτα ασταθής κατάσταση στο μέτωπο του κορονοϊού αναγκάζει την κυβέρνηση να αναπροσαρμόζει διαρκώς τη στρατηγική της, προκειμένου να αντιμετωπίσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Και οι εστίες  της κρίσης πλέον είναι πολλές.

Πρώτη και κυρίαρχη η προάσπιση της δημόσιας υγείας, η άμβλυνση των επιπτώσεων της οικονομικής καταστροφής και η διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας των πολιτών.

Για το λόγο αυτό, οι αποφάσεις για την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, είτε πρόκειται για περαιτέρω αυστηροποίηση, είτε για χαλάρωση θα λαμβάνονται πλέον ανά εβδομάδα, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί ακολουθούν συντηρητική πολιτική υπό το φόβο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας. Στόχος είναι να διορθωθεί η πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη την περίοδο των γιορτών και οι επιπτώσεις της υπερμετάδοσης αυτής, δεδομένου ότι η διατήρηση του επιδημιολογικού φορτίου είναι εξαιρετικά δύσκολη στην καρδιά του χειμώνα, λόγω του συγχρωτισμού στους εσωτερικούς χώρους.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά σε περιοχές που συνεχίζεται χωρίς σημαντική μείωση η ύπαρξη αυξημένων φορτίων παρά τα αυξημένα μέχρι σήμερα μέτρα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα η «ομάδα κρούσης» θα αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση και τη λήψη περαιτέρω, αν χρειαστεί, μέτρων περιορισμού  της κυκλοφορίας.

Στόχος η μείωση της κινητικότητας

Η παράταση για μία ακόμη εβδομάδα του σκληρού lockdown και το λουκέτο στο λιανεμπόριο, το click away και όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, εκτός των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στόχο έχει την ελαχιστοποίηση της κινητικότητας των πολιτών, προκειμένου να μπει φρένο στη διασπορά του ιού. Τα κυβερνητικά μέτρα θα επικαιροποιούνται και θα προσαρμόζονται στην εξέλιξη της πανδημίας.  

Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, τηρώντας πιστά τους περιορισμούς, τονίζοντας ότι «αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που εξελίσσεται διαρκώς και απαιτεί προσαρμοστικότητα, υπομονή και επιμονή», όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε εφαρμογή το μοντέλο ακορντεόν

Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι εισηγήσεις τους τροποποιούνται με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και «οδηγός» τους ως προς αυτό είναι η ενδελεχής μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων. Συνεπώς θα δούμε στην πράξη και σε σύντομα χρονικά διαστήματα να υιοθετείται από την κυβέρνηση το μοντέλο ακορντεόν, δηλαδή το άνοιξε – κλείσε, όπως αυτό υπαγορεύεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες, με στόχο να θωρακιστεί το σύστημα υγείας.

newsbeast

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα