Παράταση για την επιστρεπτέα προκαταβολή

31.01.2023 / 8:21
ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ_ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

Παράταση εξετάζει αν δώσει το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία που λήγει σήμερα για τις 18.000 επιχειρήσεις που θεωρούνται ότι παραβίασαν το κριτήριο απασχόλησης της επιστρεπτέας προκαταβολής και πρέπει να επιστρέψουν εντόκως όλο το ποσό της ενίσχυσης που έλαβαν από το κράτος. Η προθεσμία αφορά όλους όσους φέρονται να μην τήρησαν την ρήτρα απασχόλησης.Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν έχει ολοκληρώσει την έκδοση όλων των νέων εκκαθαριστικών για τους «παραβάτες» και ως εκ τούτου χιλιάδες επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν εάν και τι οφείλουν τελικά στις εφορίες για την κρατική ενίσχυση που έλαβαν.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί παραλείψεις και λάθη που ήταν σχεδόν αδύνατον να διορθωθούν με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται γι’ αυτήν που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2022 τροποποιώντας τους όρους της επιστρεπτέας προκαταβολής για τη ρήτρα διατήρησης προσωπικού, με στόχο την κάλυψη επιχειρήσεων με επουσιώδεις παραβάσεις. Για παράδειγμα, εάν μια επιχείρηση είχε καταγγείλει τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλον εργαζόμενο τον επόμενο μήνα θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Έτσι λοιπόν μετά από δεύτερους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι κάποιες από τις επιχειρήσεις αυτές μόνο για τυπικούς λόγους εμφανίζονται στις «λίστες» με τα ονόματα όσων δεν τήρησαν τους όρους. Επομένως οι εν λόγω υπόχρεοι θα έπρεπε να εξαιρεθούν, με νεότερη διορθωτική απόφαση, ως εκ τούτου αναμένεται να παραταθεί η προθεσμία για επιστροφή εφάπαξ και εντόκως των κρατικών δανείων, μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Εξάλλου η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών επανεξετάζει τις «κομμένες» αιτήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 και εφόσον προκύψουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που αδίκως αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα, θα δοθεί εντολή να πιστωθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα