Παραπονεμένα λόγια

04.12.2022 / 0:00
37107283

Του Κώστα Σπαρτινού

Η διήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αχαΐα και την Πάτρα την προηγούμενη εβδομάδα έχει ήδη σχολιαστεί εκτενώς. Κυρίως η ουσιαστική κήρυξη της προεκλογικής περιόδου που εγκαινιάστηκε με εκφράσεις του κ. Μητσοτάκη σε «κόντρα ρόλο» και η οποία επιβεβαιώθηκε λίγες μέρες αργότερα σε περιοδεία του στην Καλλιθέα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η Αριστερά και η κεντροαριστερά επιτέθηκε με δριμύτητα και καγχασμό στις ατάκες του για «αριστερούς του χαβιαριού» και «σοσιαλιστές της σαμπάνιας» που σνομπάρουν το καλάθι του νοικοκυριού. Στους οποίους σύστησε – με μίμηση παιδιού του λαού βαρέων βαρών – να «πάρουν το ακριβό κουβαδάκι τους και να πάνε να παίξουν αλλού». Δεν ξέρω αν υπήρξαν πολλοί που πείστηκαν και μπόρεσαν να φανταστούν τον κ. Μητσοτάκη να πίνει την ταπεινή του ρακή σε καφενεδάκι των Χανίων με ελίτσα, ντοματούλα και σαρδέλα παστή και να οικτίρει την άτιμη κοινωνία των καλοθρεμμένων αριστερών. Πάντως οι ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιολόγοι του το βρήκαν, καθώς φαίνεται, θαυμάσια ιδέα. Εγώ θα κρατήσω το σχόλιο του κ. Κουτσούμπα, όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Μπούρδες».

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Η επίσκεψη βέβαια του Πρωθυπουργού είχε αναμφίβολα και την τοπική της διάσταση. Ενταγμένη και αυτή σε προεκλογικό κλίμα. Εξάγγειλε 80 (!) έργα για το Νομό, άλλα εκ των οποίων είχαν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, μερικά που θα τελείωναν σύντομα αν δεν τα είχε σταματήσει η δική του κυβέρνηση, κάποια που είχαν δρομολογηθεί από τους προηγούμενους αλλά, δεν είχαν προλάβει να ξεκινήσουν και πολλά που θα γίνουν σε ένα απροσδιόριστο μέλλον αφού πρώτα μελετηθούν καλύτερα, εξευρεθούν χρηματοδοτήσεις, βρεθούν οι καλύτερες λύσεις και λοιπά πολλά, προεκλογικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημάρχου Πατρέων που εκδόθηκε μετά την αποχώρηση του Πρωθυπουργού από το Νομό Αχαΐας, δεν έγινε καμία αναφορά ή έγινε αρνητική αναφορά σε θέματα που έχει θέσει ο Δήμος της Πάτρας επανειλημμένα στον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησής του. Η ανακοίνωση κάνει αναφορά στη χρηματοδότηση του Δήμου, σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στην απόδοση της έκτασης του Ριγανόκαμπου, στην «πλήρη» απόδοση του παραλιακού μετώπου και στην απόρριψη του αιτήματος για πλήρη υπογειοποίηση του τρένου από το Ρίο έως το Νέο Λιμάνι. Βέβαια, για το τελευταίο αίτημα, υπάρχει μια διατύπωση που μπορεί να οδηγήσει και σε δεύτερες σκέψεις, καθώς αναφέρει: «Ακόμα, όμως και τα 5,2 χιλιόμετρα υπογειοποίησης που ανακοίνωσε, δεν αποτέλεσαν από την αρχή πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, αλλά είναι αποτέλεσμα του αγώνα του λαού της πόλης μας».

Πινγκ πονγκ Πρωθυπουργού και Δημάρχου

Το άλλο θέμα που απασχόλησε την τοπική ειδησεογραφία ήταν, θα λέγαμε, ένα θέμα πρωτοκόλλου. Ο Δήμαρχος παραπονέθηκε ότι ο Πρωθυπουργός δεν πήγε να τον επισκεφθεί στο Δημαρχείο, ο Πρωθυπουργός παραπονέθηκε ότι ο Δήμαρχος απουσίαζε από τη σύσκεψη των φορέων στην Περιφέρεια, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι η πρόσκληση της Περιφέρειας δεν αποτελεί πρόσκληση της Κυβέρνησης και το πινγκ πονγκ περί του πρωτόκολλου, διανθίστηκε με προσεγμένες εκατέρωθεν αιχμές. Ο Πρωθυπουργός είπε: «Λυπάμαι, αλλά ειλικρινά εγώ θέλω να έχω τον Δήμο συνεργάτη. Λυπάμαι που δεν ήταν μαζί μας αυτό το διήμερο. Για εμάς δεν υπάρχουν δήμαρχοι κόκκινοι, πράσινοι και μπλε. Ελπίζω το ίδιο να πρεσβεύουν και οι δήμαρχοι από την πλευρά τους, γιατί αλλιώς οι μόνοι που θα ζημιωθούν θα είναι οι δημότες τους». Ο Δήμαρχος με την ανακοίνωσή του επισήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης, παρότι επισκέφτηκε την Πάτρα με τη θεσμική του ιδιότητα, δεν θεώρησε υποχρέωσή του να επισκεφτεί το Δημαρχείο και να συναντηθεί με τον Δήμαρχο. Είναι προφανές το γιατί. Δεν ήθελε να ακούσει ενοχλητικά πράγματα, όπως τα μεγάλα προβλήματα του λαού της Πάτρας, τα σοβαρά ζητήματα που έχει θέσει ο πατραϊκός λαός με τις κινητοποιήσεις του, αλλά και ο Δήμαρχος με δεκάδες επιστολές του προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά και σε όλους τους Υπουργούς».

Η σημερινή πρακτική διεκδίκησης της δημοτικής αρχής

Ότι ο Πρωθυπουργός δεν ικανοποίησε κανένα από τα αιτήματα της δημοτικής αρχής, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ούτε είναι και να απορεί κανείς. Η απορία γεννιέται με την σημερινή πρακτική διεκδίκησης της δημοτικής αρχής. Όλοι και όλες θυμούνται την «υποδοχή» του προηγούμενου Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα από τον Δήμαρχο και τη γενικότερη στάση του απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση. Σε μια κυβέρνηση που είχε ικανοποιήσει ή είχε δρομολογήσει για επίλυση όλα τα αιτήματα του Δήμου. Πορείες από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα, στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, διαδηλώσεις έξω από το συνεδριακό κέντρο στο νέο λιμάνι κατά τη διοργάνωση του περιφερειακού αναπτυξιακού Συνεδρίου, καθημερινή ακραία επιθετική ρητορική. Και όταν ο Αλ. Τσίπρας ως Πρωθυπουργός τον είχε επισκεφθεί στο Δημαρχείο, ο κ. Πελετίδης τον χαιρέτησε και αμέσως μετά αποχώρησε μαζί με την τότε Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί είχε επείγουσα κοινωνική υποχρέωση.

Στην πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος κάνει λόγο για κινητοποιήσεις και για επιστολές. Η αλήθεια είναι ότι οι κινητοποιήσεις γινόντουσαν την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης και σήμερα ο μαζικός αγώνας και λαϊκή πάλη γίνονται δια επιστολών. Παρακολουθούμε και τις δύο πλευρές, Δήμαρχο και Πρωθυπουργό,  να ανταλλάσσουν παραπονεμένα λόγια. Να θυμηθούμε μήπως την ατάκα του κ. Κουτσούμπα που αναφέραμε στην αρχή;

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα