Η ισραηλινή Βουλή απέρριψε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Οι διαδηλώσεις έχουν «καταπνίξει» το Ισραήλ εδώ και μήνες με αφορμή την προσπάθεια της δεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα της χώρας. Όμως η ξαφνική απομάκρυνση του υπουργού άμυνας που αντιτάχθηκε στις αλλαγές ώθησε την κυβέρνηση Μπάιντεν να εκδώσει μια ασυνήθιστη δήλωση ανησυχίας.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέπεμψε την Κυριακή τον υπουργό Άμυνας του, αφού ζήτησε να απορριφθεί η αμφιλεγόμενη πρόταση για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, η οποία προκάλεσε επί μήνες έντονες διαμαρτυρίες στη χώρα και στο εξωτερικό.
«Καίγεται» το σύμπαν
Σε απάντηση, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, ανάβοντας φωτιές σε αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ και γκρεμίζοντας οδόφραγμα της αστυνομίας έξω από το σπίτι του Νετανιάχου.
Η κλιμάκωση της έντασης ήρθε μετά την δήλωση του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, το βράδυ του Σαββάτου ότι η δικαστική αναμόρφωση του Νετανιάχου αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Παρόλα αυτά, η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου αναμενόταν να προωθήσει ορισμένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία της πρότασής της.
Η πρόταση θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τις μειονοτικές ομάδες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων που ζουν στη Δυτική Όχθη και των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.
«Επέζησε» ο Νετανιάχου
Ο εθνικιστικός-θρησκευτικός κυβερνητικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης στην Κνεσέτ, η οποία κατατέθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση.
Η πρόταση μομφής καταψηφίσθηκε από 59 βουλευτές, ενώ 53 ψήφισαν υπέρ.
«Να δείξει υπευθυνότητα»
Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί, μια ημέρα μετά την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επειδή εναντιώθηκε σε αυτή, που πυροδότησε νέες μαζικές κινητοποιήσεις, κυρίως στο Τελ Αβίβ.
«Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ», ο κ. Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, από τις δεξιότερες στην ιστορία της χώρας, να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να «σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως».
Ο «φόβος τον ΗΠΑ»
Η προεδρία των ΗΠΑ τόνισε χθες Κυριακή πως είναι «βαθιά ανήσυχη» για την κατάσταση στο Ισραήλ, όπου ο υπουργός Άμυνας αποπέμφθηκε διότι ζήτησε να υπάρξει παύση του σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, καλώντας ξανά τα μέρη να επιδιώξουν «συμβιβασμό».
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (…) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός», επισήμανε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.
«Οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», συνέχισε.
«Οι δημοκρατικές κοινωνίες γίνονται ισχυρότερες χάρη στη διάκριση των εξουσιών και τους μηχανισμούς ελέγχου, και κάθε θεμελιώδης αλλαγή πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», πρόσθεσε η κυρία Γουότσον, επαναλαμβάνοντας διατυπώσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έπειτα από συνδιάλεξη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε σθεναρά τους ισραηλινούς ηγέτες να βρουν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε πως αυτή είναι η καλύτερη οδός που μπορεί να ακολουθηθεί για το Ισραήλ και όλους τους πολίτες του», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.
Η πρόταση «φωτιά»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Yariv Levin, παρουσίασε τον Ιανουάριο ένα σχέδιο για εκτεταμένες δικαστικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν σημαντικά τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ.
Ο ισραηλινός νόμος επιτρέπει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να ακυρώνει μέτρα που ψηφίστηκαν από το κοινοβούλιο, εάν αυτά αντιβαίνουν στους λεγόμενους “βασικούς νόμους” της χώρας.
Η νομοθετική αιφνιδιαστική κίνηση θα αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα της χώρας, επιτρέποντας στην Κνέσετ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, να υπερισχύει των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία και δίνοντας στους πολιτικούς μεγαλύτερο ρόλο στο διορισμό των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου.
«Όλοι οι νόμοι αποσκοπούν στη διασφάλιση της κοινοβουλευτικής υπεροχής», δήλωσε ο Yehudah Mirsky, καθηγητής Εγγύς Ανατολής και Ιουδαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Brandeis.
Πότε ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες;
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση των μεταρρυθμίσεων από τον Λεβίν τον Ιανουάριο και αυξήθηκαν για να συμπεριλάβουν ένα ευρύ φάσμα φωνών.
“(Οι διαμαρτυρίες) αυξήθηκαν σταθερά και έγιναν το πιο μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην ιστορία του Ισραήλ”, δήλωσε ο Mirsky. “Είναι σημαντικό ότι πολλοί έφεδροι στρατιωτικοί λένε ότι ίσως δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να υπηρετούν στο στρατό υπό μια ανελεύθερη κυβέρνηση όπως αυτή που βλέπουν να διαμορφώνεται”.
Πρόσθεσε ότι οι διαμαρτυρίες δεν περιορίζονται στα αστικά κέντρα ή στην πολιτική αριστερά- διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε εβραϊκούς οικισμούς και μεταξύ κεντρώων που κλίνουν προς τα δεξιά.