STEPHEN KING
Eκδόσεις «Κλειδάριθμος»
Aκούσατε, ακούσατε…
Τον καιρό της πανδημίας λοιπόν, ο Μεγάλος παραμυθάς της εποχής μας είδε πως η πραγματικότητα παραείναι ζοφερή για να ασχοληθείς μαζί της. «Γιατί να μη δοκιμάσω να φτιάξω έναν άλλο κόσμο;» σκέφτηκε. Το είχε κάνει περίφημα στο Τάλισμαν, στον Μαύρο Πύργο. Ένας κόσμος που το Κακό δημιουργεί μια γκριζάδα σαν σκίτσο που ξεθωριάζει. Ένας κόσμος με γρύλλους –σωτήρες, παπαρούνες, αγώνες επιβίωσης σε αρένες με βασιλιάδες που κρύβουν τα πλοκάμια τους, ρολόγια του χρόνου που χαρίζουν κανονάκια ζωής και άλλα πολλά. Επειδή ο θείος Στίβεν λογικά δεν έχει ακούσει το «παραμύθι με λυπημένο τέλος» δεν επηρεάστηκε καθόλου για την εξέλιξη της παραμυθίας. Ήξερε πως θα καταλήξει.
Ένα αγόρι κι ένα γέρικο σκυλί
Ο Τσάρλι είναι ένα συνηθισμένος μαθητής λυκείου, εξαιρετικός στο μπέιζμπολ και το φούτμπολ, με αξιοπρεπείς βαθμούς. Ωστόσο, κουβαλάει ένα βαρύ φορτίο. Στα επτά του ο Τσάρλι έχασε τη μητέρα του και το πένθος οδήγησε τον πατέρα του στο αλκοόλ. Ο Τσάρλι έμαθε πώς να φροντίζει τον εαυτό του και τον μπαμπά του. Στα δεκαεφτά του, ο Τσάρλι συναντάει ένα σκυλί, τη Ρέινταρ, και το ηλικιωμένο αφεντικό της, τον Χάουαρντ Μπόουντιτς, που ζει απομονωμένος σε ένα μεγάλο σπίτι, με μια κλειδωμένη αποθήκη στην αυλή. Κατά καιρούς, ακούγονται παράξενοι ήχοι μέσα απ’ την αποθήκη.
Ο Τσάρλι αναλαμβάνει διάφορα θελήματα για τον κύριο Μπόουντιτς και ξετρελαίνεται με τη Ρέινταρ. Όταν ο Μπόουντιτς πεθαίνει, αφήνει στον Τσάρλι μια κασέτα όπου αφηγείται μια απίστευτη ιστορία. Είχε κρατήσει κρυφό πως μέσα στην αποθήκη υπάρχει μια πύλη που οδηγεί σε έναν άλλον κόσμο.
Και ο Ντελ Τόρο το λάτρεψε
«Διάβασα το εξαιρετικό Παραμύθι μονορούφι και ήταν ένα φοβερό ταξίδι! Ένα ταξίδι σε έναν μαγικό, τρομακτικό τόπο όπου τα θαύματα και η φρίκη γίνονται ένα. Αλλά και ένα ταξίδι επιστροφής στο σπίτι, σε αυτή τη φωνή που με παρέσυρε σε εφιάλτες στην εφηβεία μου. Τη φωνή του Βασιλιά».
—Guillermo del Toro
«Μια φορά και έναν καιρό, ο Στίβεν Κινγκ τόλμησε να γράψει ένα μυθιστόρημα που λεγόταν Παραμύθι και κατάφερε να αντεπεξέλθει σε αυτόν τον απλό αλλά απαιτητικό τίτλο. Το βιβλίο ξεχειλίζει από δημιουργικότητα. Μια αισιόδοξη ιστορία για το καλό και το κακό… διαχρονική και επίκαιρη. Όταν γυρίσετε και την τελευταία σελίδα, θα νιώσετε λίγο πιο δυνατοί μέσα σας, θα λαχταράτε ακόμη μία ιστορία, και, τολμώ να πω, ίσως… ζήσετε εσείς καλά, και εμείς καλύτερα».
—USA Today
Επιμύθιο
Η αντίστιξη του πύρινου ολέθρου που ζήσαμε και της πανδημίας σε μεγαλύτερο βαθμό είχε μια κοινή συνισταμένη. Eμείς βυθιστήκαμε σε έναν κόσμο που η οργιαστική φαντασία του Κινγκ μας παρασύρει και πάλι κάπου μακριά με echo της παιδικής μας ηλικίας. Αυτός αγέρωχος με τη Molly, το «σκυλί-απειλή» στα πόδια του γράφει σα να ξεκινά και πάλι από την αρχή. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ευτυχία, πιστέ αναγνώστη !
Μιχ. Παπ.