«Παράδεισος» της εργασιακής αυθαιρεσίας η Πάτρα

10.06.2023 / 11:00
ERGATIKO-AT-2-1

Του Γιάννη Γεωργόπουλου

«Παράδεισο» της εργασιακής αυθαιρεσίας θεωρεί το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας την τρίτη πόλη της χώρας και την ευρύτερη αυτής περιοχή, με τις συνθήκες και τα μέτρα ασφαλείας σε χώρους δουλειάς να είναι από ελάχιστα έως ελάχιστα.

Ιδιαίτερη αναφορά όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει σήμερα ο «Ν» των Πατρών γίνεται στον βιομηχανικό και κατασκευαστικό κλάδο, όπου τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγραφεί δεκάδες σοβαρά ατυχήματα με επτά εργαζόμενους κατά το ίδιο διάστημα να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Μόνο στη Βιομηχανική περιοχή της Πάτρας τα τελευταία χρόνια έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα. Και στις τέσσερις περιπτώσεις τα μέτρα ασφάλειας ήταν ανύπαρκτα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στη μία από αυτές, εργάτης που έχασε τη ζωή του σε εργοστάσιο ξυλείας ήταν δηλωμένος με τα στοιχεία άλλου ατόμου, με την πραγματική ταυτότητα του θύματος του θύματος να αγνοείται για ημέρες.

Στο μακάβριο κατάλογο των θυμάτων στους χώρους δουλειάς της περιοχής συμπεριλαμβάνεται και ένα παιδί το οποίο έχασε τη ζωή του σε εργασίες για τη διαμόρφωση χώρου σε κτίριο όπου θα στεγαζόταν γνωστή αλυσίδα καθώς και ένας εργαζόμενος σε γνωστή αλυσίδα τροφίμων ο οποίος υπέστη ηλεκτροπληξία.

Επίσης ο 34χρονος Κώστας Κόλλιας πατέρας δύο παιδιών ο οποίος έχασε τη ζωή του σε εργοστάσιο ανακύκλωσης ελαστικών που εργαζόταν στη ΒΙ.ΠΕ. της Πάτρας.

Σοκαριστικές ελλείψεις

Αποκαλυπτικό της κατάστασης που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και της παντελούς έλλειψης ως προς τη λειτουργία μηχανισμών ελέγχου για τα μεταλλεία και τις λατομικές ζώνες που λειτουργούν σε όλη τη νότια  Ελλάδα υπάρχουν μόλις 3 επιθεωρητές!!!.

Στην ουσία το ΣΕΠΕ λόγω της ελλιπούς στελέχωσης αδυνατεί να ανταποκριθεί στο αντικείμενο του γεγονός που επιτρέπει σε πλειάδα επιχειρήσεων στο νομό να αυθαιρετούν. 

Εξαντλητικά ωράρια

Συνθήκες «γαλέρας» επικρατούν και στον κατασκευαστικό κλάδο με το εργασιακό περιβάλλον στην πάτρα και την ευρύτερη περιοχή να γίνεται ακόμα χειρότερο λόγω της εισόδου στην καλοκαιρινή περίοδο. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την  υπερωριακή απασχόληση διαμορφώνουν εκρηκτικό μείγμα.

Οι δεσμευτικές προθεσμίες για την παράδοση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνδυασμό με την απασχόληση σε αυτά λιγότερου αριθμού εργατών από όσους πραγματικά απαιτούνται,  διαμορφώνουν εξαντλητικές συνθήκες.

Παρά την οδηγία που υπάρχει για προστασία των εργαζομένων από τη θερμοπληξία κατά τους θερινούς μήνες, ιδιαίτερα τις ώρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, με την πραγματοποίηση διαλειμμάτων και την τοποθέτηση σκίαστρων, τίποτα από αυτά στην συντριπτική πλειοψηφία των έργων που εκτελούνται στην πάτρα και στην υπόλοιπη Αχαΐα δεν τηρείται.

Σύμφωνα με το εργατικό Κέντρο της Πάτρας εάν δεν υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι τότε είναι θέμα χρόνου για να συμβεί στην περιοχή το επόμενο σοβαρό εργατικό ατύχημα ή και θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα