Παραδείγματα για τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στις προγραμματικές

06.07.2023 / 21:57
Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Την άμεση ενίσχυση των εισοδημάτων για εργαζόμενους και συνταξιούχους, καθώς και την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των φόρων για νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, έθεσε ως βασικές προτεραιότητες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Από την 01/01/2024 έρχεται νέα αύξηση στις συντάξεις κατά τουλάχιστον 3% και παράλληλα ξεκινά η εφαρμογή ενός νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με οριζόντιες αλλά και στοχευμένες αυξήσεις σε όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Θα υπάρξει, εκτός από οριζόντια αύξηση, ειδική έμφαση σε όσους έχουν θπεσεις ευθύνης τμηματάρχες, διευθυντές κλπ. Ταυτόχρονα στηρίζουμε δημοσίους υπαλλήλους με οικογένεια καθώς αυξάνουμε οικογενειακά επιδόματα από 20 έως 50 ευρώ».

Με στόχο την ταχύτερη σύγκλιση των εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσδοκώμενη αύξηση των αποδοχών στο σύνολο της οικονομίας.

«Παραγωγική Ελλάδα σημαίνει καλύτερες αμοιβές ώστε στην 4ετία ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμα την παράταση του market pass, την χορήγηση από τον Σεπτέμβριο εφάπαξ επιδόματος 150 ευρώ σε κάθε νέο που κλείνει τα 18 έτη, τον διπλασιασμό των πόρων για το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ», την κατάργηση της περικοπής 30% στη σύνταξη για όσους συνταξιούχους εργάζονται, την μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες και την συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης όσων πλήττονται από την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου.

«Μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων, αλλά και με στοχευμένες πρωτοβουλίες, όποτε χρειάζεται, που θα απαντά σε έκτακτες δυσκολίες» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το επόμενο έτος αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, μειώνονται τα τεκμήρια κατά 30%, ξεκινά η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητά τους και μειώνονται κατά μία μονάδα οι εργοδοτικές εισφορές.

«Θέλω να προειδοποιήσω όλους όσοι έχουν βολευτεί πίσω από μία στρεβλή πραγματικότητα με άδικο επιμερισμό των φορολογικών βαρών σε βάρος όσων δεν μπορούν να κρύψουν, ότι αυτή η κυβέρνηση διαθέτει και την πολιτική νομιμοποίηση και τη βούληση και την τεχνογνωσία να σας εντοπίσει και να πληρώσετε τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά σας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά στους μακροοικονομικούς στόχους, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για λογικά πλεονάσματα, μείωση του χρέους κάτω από το 140% του ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας κάτω από το 8% και αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ.

«Στόχος η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους και η πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ανάφερε ακόμα ότι στο νομοσχέδιο για την εφαρμογή των μέτρων, που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα προβλέπεται η κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα.

Παραδείγματα για τα οικονομικά μέτρα στήριξης
Συγκεκριμένα παραδείγματα με αφορμή τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά μετά απο 15 χρόνια.

NEO ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Αύξηση 50 € σε όλους τους εργαζόμενους
Αύξηση 20 έως 50 € στο επίδομα τέκνων
Αύξηση τουλάχιστον 50 € στο επίδομα θέσης
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ

(πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο 5ο κλιμάκιο)

Έως 12/2023 1.328 €
Από 01/2024 1.378 €
Διαφορά +50 €
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ

(δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο 3ο κλιμάκιο)

Έως 12/2023 1.048 €
Από 01/2024 1.148 €
Διαφορά +100 €
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ

(πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο 14ο κλιμάκιο)

Έως 12/2023 2.219 €
Από 01/2024 2.369 €
Διαφορά +150 €

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα