Πάπας Φραγκίσκος: Οι ποντίφικες πρέπει να παραιτούνται μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις»

16.02.2023 / 14:20
pope_francis_wheelchair_r_1501-1536x1024

Το αξίωμα του Ποντίφικα είναι εφ’όρου ζωής και το να παραιτούνται οι ποντίφικες δεν θα πρέπει να γίνει «συνήθεια» στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πάπας Φραγκίσκος, ανασκευάζοντας επί της ουσίας προηγούμενες δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα, ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι το να παραιτούνται ποντίφικες αντί να ασκούν τα καθήκοντά τους εφ’ όρου ζωής δεν θα πρέπει να γίνει «συνήθεια» στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία αλλά να συμβαίνει μόνο σε πραγματικά εξαιρετικές περιπτώσεις.

Τα σχόλια αυτά, που έγιναν σε ιδιωτικές συζητήσεις με άλλους Ιησουίτες κατά τη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού του στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σηματοδοτούν αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Φραγκίσκος είπε ότι το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και οι εξελίξεις στην ιατρική μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να αποτελέσει θεσμό για την εκκλησία το να υπάρχει ένας πάπας που να έχει αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Η εφημερίδα La Stampa δημοσίευσε τα σχόλια σήμερα σε άρθρο του πατέρα Αντόνιο Σπαντάρο, ενός Ιησουίτη ιερέα που παρακολουθεί τις συναντήσεις και γράφει για αυτές εκ των υστέρων με την άδεια του πάπα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα