Παπαϊωάννου: Εμφανής η πτώση του ιικού φορτίου στα λύματα – Δεν έχει εντοπιστεί ακόμη η μετάλλαξη Δέλτα

30.06.2021 / 12:15
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Athens, Greece, June 23, 2021 / Αθήνα, 23 Ιουνίου, 2021

Την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά του κοροναϊού, επισημαίνει ο Πρύτανης ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει εντοπιστεί ακόμη στα λύματα και ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάζει καλυτέρευση.

«Αυτό που αντικατοπτρίζει την καλυτέρευση είναι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εκτός από την εμφανή πτώση του ιικού φορτίου στα λύματα» εξηγεί, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Θετικό ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει εντοπιστεί ακόμη στα λύματα»
«Παραμένει η ανησυχία της όποιας μετάλλαξης. Δεν μπορώ να πω ότι την έχουμε διαπιστώσει ακόμα, γιατί η μέθοδος που αναπτύξαμε με την ομάδα του ΕΚΕΤΑ, (Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης) μπορεί να πιάσει και κάτω του 1% την όποια μετάλλαξη. Είναι θετικό ότι δεν την έχουμε βρει ακόμη. Η επιστημονική θεωρία λέει ότι δεν θα την αποφύγουμε. Εγώ όμως λέω ότι όσο πιο πίσω τόσο καλύτερα, για να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί», σημειώνει.

Παράλληλα αναφέρει ότι η μετάλλαξη Δέλτα, «προφανώς δεν έχει την ίδια ισχύ σε σχέση με την βρετανική. Υπάρχει η άποψη που λέει ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν ελαφρά. Είναι άλλο όμως να έχεις μια γρίπη και να την περάσεις πολύ βαριά ή ελαφριά, πόσω μάλλον όταν έχουμε την λοίμωξη από κοροναϊό και την όποια μετάλλαξή του και η διαβάθμιση της προσβολής θα είναι πολύ διαφορετική».

«Εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός»
Σημαντικότατος είναι, «ο εμβολιασμός, ,ο εμβολιασμός, , ο εμβολιασμός», επανέλαβε με έμφαση ο Νίκος Παπαϊωάννου.

«Αυτός που δεν θα πειστεί ποτέ είναι δικαίωμά του. Αν όμως η καθημερινότητά του είναι σε επίπεδο τέτοιο που συναναστρέφεται άλλου, τότε ας πάψει να σκέφτεται το εμβόλιο αυτό καθαυτό αλλά ας σκεφτεί την κοινωνική του υποχρέωση και αν πάλι δεν πιστέψει ότι πρέπει να το κάνει, μετά είναι δικαίωμά του».

Σε σχέση με το τι μπορούμε να περιμένουμε το επόμενο φθινόπωρο, ο πρύτανης εκτιμά ότι «δεν θα είναι σαν τον Νοέμβριο γιατί ήταν με εντελώς διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όμως θα υπάρξει δυσκολία, την οποία μόνο θεωρητικά μπορούμε να την εκτιμήσουμε και σε τι βαθμό μπορεί να είναι. Ο περασμένος Νοέμβριος μόνο ως κακή ανάμνηση θα μείνει».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα