Παπαευαγγέλου: «Θα συνεχιστεί η αύξηση στους θανάτους – 12.000 ενεργά κρούσματα»

26.02.2021 / 19:05
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
μα 1

Ιδιαίτερα υψηλό ακόμα παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα μας με περισσότερα από 12.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού με τους θανάτους να συνεχίζουν την αυξητική τάση, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

“Δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου” όπως αναμέναμε, είπε, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Αττική. Λόγω ίσως κούρασης τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα και επανέλαβε την σημασία της ατομικής ευθύνης και τήρησης των μέτρων προστασίας.

Είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, που προέρχονται από συνεστιάσσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, κλειστές δομές. Ανησυχεί τους επιστήμονες η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων, (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ενώ ταυτοποιήθηκε και το νέο στέλεχος της Ουγκάντα).

Στην επικράτεια το επιδημιολογικό φορτίο παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.500 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, υπολογίζεται στα 12.000 κρούσματα.

Μίλησε για αύξηση στον αριθμό των νέων νοσηλειών που ξεπέρασαν τα 2.500 άτομα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, με το 88% των ΜΕΘ Covid να είναι κατειλημμένες. Αν και το 53% των νοσηλευόμενων είναι άνω των 65 ετών, το 1/3 εξ αυτών είναι άνθρωποι μέσης ηλικίας, 45 – 65 ετών, και αρκετοί είναι διασωληνωμένοι. Την τελευταία εβδομάδα, είπε, παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων  η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Αναφέρθηκε και στις περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς, σημειώνοντας πως αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται στον Πειραιά, ο οποίος μετρά πάνω από 1.100 ενεργά κρούσματα, όπως και στη Δυτική Αττική, με ανάλογο μέγεθος ενεργών περιστατικών.

Η κ. Παπαευαγγέλου ζήτησε από τους πολίτες να αναλογιστούν πόσο άλλαξε η ζωή τους, πόσοι συνάνθρωποι μας χάθηκαν, ένα χρόνο μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα και κάλεσε τους πολίτες εκ νέου να κάνουν σωστή τήρηση των μέτρων. «Γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για τον ιό και για την αντιμετώπιση του» ήταν τα λόγια της για να συμπληρώσει «το δρόμο της ελπίδας «δείχνει» το Ισραήλ, το οποίο επανέρχεται στην κανονικότητα  λέγοντας πως την εβδομάδα που μας πέρασε πραγματοποίησαν και την πρώτη συναυλία. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα