Πάνω από 33% τα κενά σε υπαλλήλους στα δικαστήρια της Αχαΐας

06.03.2022 / 10:30
DIKASTHRIA

Μέχρι σήμερα έχουμε λάβει μόνο υποσχέσεις οι οποίες  παραμένουν ανεκπλήρωτες» τονίζει στον «Ν» ο Χρήστος Δαραμούσκας.

Τα κενά στα δικαστήρια της Αχαϊας αναμένεται να αυξηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα λόγω και νέων συνταξιοδοτήσεων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι στην Εισαγγελία Εφετών και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών δεν υπάρχουν επιμελητές για να κάνουν τις επιδόσεις των κλήσεων.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

εleni.paraskevopoulou@gmail.com

Χρόνια προβλήματα τα οποία διογκώνονται συνεχώς επηρεάζουν τους δικαστικούς υπαλλήλους και κατά συνέπεια τους πολίτες, τους δικηγόρους και δικαστικούς λειτουργούς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αχαΐας Χρήστος Δαραμούσκας με αφορμή και τις κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων Πανελλαδικά μιλά στο «Νεολόγο» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τα μεγάλα κενά σε προσωπικό, τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά.  Ζητούν λύσεις στα προβλήματα που χρονίζουν, ζητούν προσωπικό, εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών και κτιριακών, ζητούν να ξεμπλοκάρουν οι μισθοί από το ναδίρ.

Τεράστια είναι τα οργανικά κενά που καταγράφονται σε δικαστικούς υπαλλήλους σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο «Νεολόγος» τα κενά σε δικαστικούς υπαλλήλους αγγίζουν τα 90.

Χρήστος Δαραμούσκας: «Δεν υπάρχουν Γραμματείς για να ανέβουν στην έδρα»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Υπαλλήλων Αχαΐας Χρήστος Δαραμούσκας δηλώνει στο «Ν»: «Σε σύνολο 233 οργανικών θέσεων έχουμε 90 κενά ποσοστό πάνω από 33% και αναμένονται τα κενά αυτά να αυξηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα λόγω νέων συνταξιοδοτήσεων συναδέλφων. Στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο δεν υπάρχουν Γραμματείς για να ανέβουν στην έδρα. Στην Εισαγγελία Εφετών και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών  δεν υπάρχουν επιμελητές για να κάνουν τις επιδόσεις των κλήσεων. Στο Ειρηνοδικείο η μεταφορά δικαστηριακής ύλης από το Πρωτοδικείο καθώς και η αναβολή πολλών υποθέσεων λόγω covid-19 έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου εργασίας και την ανάγκη για την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Και στο Πταισματοδικείο έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος δικογραφιών για προκαταρκτική εξέταση. Καμία αναγνώριση των ειδικών εργασιακών συνθηκών (μη επαναθεσμοθέτηση του αντίστοιχου επιδόματος που ίσχυε προ μνημονίων και ανύπαρκτη έως ελάχιστη αμοιβή της υπερωριακής μας απασχόλησης. Σαράντα (40) ευρώ για κάθε υπάλληλο για το έτος 2021 είναι κοροϊδία την στιγμή που λόγω έλλειψης προσωπικού αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε πέραν του κανονικού ωραρίου μας. Συνέχιση των πολύ μεγάλων ελλείψεων των δικαστικών υπηρεσιών σε υλικοτεχνικές υποδομές. Χρόνια και διαρκώς πιο οξυμένα προβλήματα κτηριακών υποδομών, στέγασης και συνθηκών ασφαλείας των υπηρεσιών (εργαζόμαστε σε ακατάλληλα κτήρια για δημόσιες υπηρεσίες, όπως το Δικαστικό Μέγαρο καθώς και τα διαμερίσματα που έχουν ενοικιασθεί γύρω από αυτό, στα οποία εκτός από εμάς τους εργαζόμενους και εκατοντάδες πολίτες κάθε μέρα βιώνουν συνθήκες που δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκό κράτος στην εποχή του 21ου αιώνα)».

Διεκδικούν:

  • Διορισμούς δικαστικών υπαλλήλων όλων των κατηγοριών και κλάδων.
  • Επαναθεσμοθέτηση του επιδομάτων ειδικών συνθηκών (άδικα και αναίτια καταργήθηκε το 2011, ελέω μνημονίων δηλώνουν).
  • Την πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης για όλους τους εναπομείναντες δικαστικούς υπαλλήλους και κατά τρόπο που δεν υποτιμά την προσφορά και αξιοπρέπεια τους.
  • Την επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης του πρώην ταμείου αρωγής, για την ενίσχυση δικαστικών υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
  • Την αύξηση (τουλάχιστον διπλασιασμό) των εξόδων κίνησης των επιμελητών, για να μπορούν να ανταποκρίνονται χωρίς προσωπικό κόστος στις ανάγκες των καθηκόντων τους.
  • Υλοποίηση στη πράξη της γενικής και ειδικής επιμόρφωσης (αίτημα που άλλωστε  προβλέπεται και στο Νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων).
  • Την προώθηση της ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια).
  • Τον εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών (κτηριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες).

«Η αρνητική εξέλιξη στα ζητήματα αυτά, οφείλεται κυρίως: α) στην επί της ουσίας αρνητική στάση και αντιμετώπιση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και γενικότερα από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης, αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, τον ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο μας στην απονομή της Δικαιοσύνης και μάλιστα μας διαβεβαίωσε κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε., ότι θα πράξει ότι «περνά από το χέρι του», για να αναβαθμίσει θεσμικό και οικονομικά τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, και β) από την έλλειψη βασικών λειτουργιών της διοίκησης όπως στρατηγικής,  προγραμματισμού, οργάνωσης συντονισμού και ελέγχου.  Μέχρι σήμερα έχουμε λάβει μόνο υποσχέσεις οι οποίες  παραμένουν ανεκπλήρωτες» τονίζει ο κ. Δαραμούσκας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα