Πανεπιστήμιο Πατρών – Οι “αιώνιοι” φοιτητές είναι σχεδόν οι μισοί από τους εγγεγραμμένους

11.01.2021 / 20:31
γκο 12

Πάνω από 20.000 αιώνιους φοιτητές υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο Πατρών και θεωρούνται «λιμνάζοντες», σύμφωνα με τα κριτήρια τουλάχιστον που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο Παιδείας έχει βάλει εδώ ένα χρόνο να περιορίσει το φαινόμενο των «αιώνιων» φοιτητών σε όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, προχωρώντας σταδιακά στην διαγραφή τους.

Επειδή όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει απότομα και ξαφνικά, εφάρμοσε το γνωστό πλέον ν+2. Με τον όρο ν+2 συμβολίζεται η διάρκεια των σπουδών ενός τμήματος προσαυξημένο κατά 2 έτη.

Είναι το όριο που θέσπισε η πολιτεία ώστε να μην αναγνωρίζονται οι «αιώνιοι φοιτητές» στην χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και οι φοιτητές που έχουν περάσει το ν+2ο έτος να μην έχουν φοιτητικά δικαιώματα όπως πάσο, δωρεάν σίτιση, δωρεάν συγγράμματα και άλλα.

Αποκαλυπτικοί οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρυτανείας, αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο Πατρών οι αιώνιοι φοιτητές φτάνουν τις 20.905 για την ακρίβεια. Αρκεί να λάβει υπόψη του κανείς, πάντα με βάση τα στοιχεία της Πρυτανείας, ότι οι εγγεγραμμένοι ανέρχονται στους 51.228, ενώ οι ενεργοί φοιτητές φτάνουν τους 30.323.

Από αυτούς τους 30.323 φοιτητές θα πρέπει να αναφέρουμε ότι συμπεριλαμβάνονται και οι ν+2, δηλαδή υπάρχουν ανάμεσα στους «ενεργούς», σπουδαστές που ορισμένοι που μπορεί να εξελιχθούν σε «αιωνίους»

Η κατάσταση μετά τη συγχώνευση

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι και αυτό που προκύπτει μέσα από τη συγχώνευση που έγινε μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και των σχολών του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, εκείνων δηλαδή που εντάχτηκαν στο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της Πάτρας.

Στους 51.228 εγγεγραμμένους του Πανεπιστημίου Πατρών (με ημερομηνία αναφοράς την 31η Αυγούστου 2020), συμπεριλαμβάνονται όλοι οι φοιτητές, ακόμα και αυτοί που προστέθηκαν από τις σχολές του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος (Νόμος 4610/2019).

Από το σύνολο των 51.228 οι 36.899 είναι από τις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών και οι 14.329 προέρχονται από τις σχολές του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.

Έτσι, πάντα με βάση τα στοιχεία της Πρυτανείας, από τους 30.323 «ενεργούς» φοιτητές οι 24.703 είναι από τις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών και οι 5.620 από αυτές του πρώην ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.
Αρκετοί από τους «αιώνιους» φοιτητές μπορεί να έχουν διακόψει τις σπουδές τους για βιοποριστικούς λόγους, βρίσκοντας μία δουλειά, σκοπεύοντας να τις συνεχίσουν μετά.

Όμως πολλοί από τους «αιώνιους» έχουν ξεχάσει απλά να διαγραφούν, εκμεταλλευόμενοι και το σύστημα που επικρατούσε μέχρι τώρα, σπουδάζοντας για πάνω από μία δεκαπενταετία.

Το θέμα της διαγραφής δεν είναι τόσο απλό

Αυτό που μένει είναι να δούμε ποια θα είναι η απόφαση του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος για τους «αιώνιους» φοιτητές της Πάτρας και αν προχωρήσει στην διαγραφή τους, κάτι που πλέον του δίνει τη δυνατότητα το κράτος.
Μέχρι τώρα δεν έχει παρθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση ούτε από την προηγούμενη Πρυτανική Αρχή, ούτε από τη Σύγκλητο.

«Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξετάσουμε άμεσα στη συνέχεια. Δεν είναι τόσο απλό. Επηρεάζει άμεσα μία σειρά από ζητήματα που ξεκινούν από την φοιτητική εστία και φτάνουν έως την σωστή λειτουργία του Πανεπιστημίου» σχολίασε στον «Νεολόγο» για το θέμα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών , Χρήστος Μπούρας.
KA

(από την εφημερίδα “Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα