Πανεπιστήμιο Πατρών: Παράταση για την κατάθεση τετραετούς σχεδιασμού έως τέλη Απριλίου

26.03.2021 / 8:21
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
panepistimio

Νέα παράταση έλαβαν τα ελληνικά πανεπιστήμια από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για να καταθέσουν τον στρατηγικό τους σχεδιασμό για την προσεχή τετραετία. Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί δικαιολογημένη τη δεύτερη παράταση καθώς η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη, ενώ η πανδημία επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των υπηρεσιών. Από την άλλη, το σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών για συγχωνεύσεις τμημάτων του και συγκέντρωση στον πανεπιστημιακό κόμβο της Πάτρας υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Σύγκλητο και εκτιμάται από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας ως μία αρχή προς τη σωστή κατεύθυνση για όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Ειδικότερα, τα ΑΕΙ πρέπει να καταρτίσουν τετραετή στρατηγικό σχεδιασμό ώστε βάσει αυτού να συναφθούν οι προγραμματικές τους συμφωνίες με το υπουργείο Παιδείας. Ομως, από την ΕΘΑΑΕ δόθηκε παράταση στα ΑΕΙ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και πρόσφατα νέα μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου. Η παράταση στην παράταση ενισχύει τον προβληματισμό για τις πολύ αργές, απρόθυμες διαδικασίες εκ μέρους των ιδρυμάτων. Πόσο μάλλον που η νέα καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας είναι τη Μεγάλη Πέμπτη, εντός των πασχαλινών διακοπών που τα ΑΕΙ υπολειτουργούν. 

Την ίδια στιγμή, η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών θεωρείται πρόκριμα αλλαγών στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με συνενώσεις πανεπιστημιακών τμημάτων, καταργήσεις άλλων και συγκέντρωση του ιδρύματος σε έναν ισχυρό πανεπιστημιακό κόμβο. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το πρώτο ΑΕΙ της χώρας, το οποίο στο στρατηγικό πλάνο που κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας, προβλέπει αναδιάρθρωσή του, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού και των εγκαταστάσεων, και τη δημιουργία ενός πανεπιστημίου που καθηγητές και φοιτητές θα συνδιαλέγονται διεπιστημονικά. Το μοντέλο «κάθε πόλη και ΑΕΙ», που υιοθετήθηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με το σχέδιο της Συγκλήτου του Παν. Πατρών ακυρώνεται. Για τον λόγο αυτό το Αγρίνιο, ο Πύργος, το Μεσολόγγι και η Αμαλιάδα διαμαρτύρονται, καθώς «χάνουν» τμήματα. 

Η Σύγκλητος ψήφισε με ισχυρή πλειοψηφία την πρόταση του «Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών», όπως ονομάζεται. Επί των 51 παρόντων (το σύνολο της Συγκλήτου χωρίς καμία απουσία), 45 ψήφισαν υπέρ, 3 λευκά και 3 ψήφισαν κατά.

Αντιπρόταση

Βεβαίως, δήμαρχοι πόλεων που «χάνουν» τμήματα διαμαρτύρονται με σφοδρότητα στην πρόταση του ΑΕΙ. Μάλιστα, αντιπροτείνουν στην κυβέρνηση τη δημιουργία ενός νέου πανεπιστημίου –«Δυτικής Ελλάδος» θα ονομάζεται–, το οποίο θα αποτελείται από τα τμήματα που τώρα βρίσκονται σε Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και Αίγιο Αχαΐας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη συνεδρίαση της Συγκλήτου είχαν προσκληθεί και παρευρέθησαν ο περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης, επικεφαλής συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου, βουλευτές των Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και οι δήμαρχοι των πέντε πόλεων –Αιγιαλείας, Μεσολογγίου, Αμαλιάδας (Δήμος Ηλιδας), Πύργου και Αγρινίου–, στις οποίες εδρεύουν τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών.

πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα