ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ
«Δεν τίθεται θέμα νομιμότητας και νομιμοποίησης της Πρυτανικής Αρχής μετά τις παραιτήσεις των δύο αντιπρυτάνεων, Μάρκου Μαραγκού και Παναγιώτη Δημόπουλου», σύμφωνα με τον Χρήστο Μπούρα, ο οποίος σχολίασε επί της αρχής τις εξελίξεις, στο «Νεολόγο» και στον «Max Fm», εν μέσω έντονου παρασκηνίου και αντιδράσεων από τους παραιτηθέντες. Αν και επιφυλάχθηκε να απαντήσει συνολικά στις επιστολές και στις αιτιάσεις των πρώην αντιπρυτάνεων, τόσο στη Σύγκλητο και στο Πρυτανικό Συμβούλιο, όσο και σε Γενικές Συνελεύσεις τμημάτων, επικοινώνησε τον βασικό άξονας της δικής του… «υπερασπιστικής γραμμής».
Κατ’ αρχήν, έκανε σαφές ότι θα «τηρηθεί το γράμμα του Νόμου», δηλαδή ότι θα αντικαταστήσει τους παραιτηθέντες, όπως έπραξε με τον κ. Σκούρα, χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στη συνολική λειτουργία της πρυτανικής θητείας, καθώς θεσμικό πρόβλημα θα υπήρχε μόνο εάν παραιτούνταν ο ίδιος.
«Σε εξέλιξη σημαντικά έργα»
Από εκεί και πέρα δήλωσε πως δεν περίμενε τις εν λόγω παραιτήσεις, καθώς βρίσκει αναντίστοιχη της στάση τους με το ευρύ και θετικό έργο που παρήγαγαν οι δύο -πρώην πλέον- αντιπρυτάνεις, ο καθένας στον τομέα του. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «…αυτή τη στιγμή η σιωπή έχει μέσα της κάτι το απίστευτα μεγαλειώδες…».
Επιπροσθέτως, κατά τον κ. Μπούρα, του οποίου η θητεία λήγει τον Απρίλιο 2024, «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πλαίσιο σημαντικών έργων που θα ήταν εγκληματικό να διακοπούν, ενώ στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος των πρυτάνεων». Σε ότι αφορά, δε, τις αντικαταστάσεις, μετά τη δημοσίευση των παραιτήσεων στο ΦΕΚ θα εισηγηθεί στο Πρυτανικό Συμβούλιο τα πρόσωπα που πάρουν τις θέσεις τους, «σε μία διαδικασία, όπως και οι υπόλοιπες, με διάλογο, με επιχειρήματα, Διαφάνεια και Λογοδοσία».
Το παρασκήνιο των παραιτήσεων
Τι συνέβη όμως με τους αντιπρυτάνεις; Ο «Νεολόγος» επικοινώνησε σχετικά και εξήχθησαν τα εξής συμπεράσματα: Με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Μάρκο Μαραγκό, υπήρχαν πλέον διαφορές ως προς τους στόχους της Πρυτανικής Αρχής, αλλά και το ύφος, αν και γεννώνται επιπλέον ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, γιατί οι όποιες διαφορές δεν είχαν επικοινωνηθεί νωρίτερα.
Από την πλευρά του, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Νεολόγος», ο Παναγιώτης Δημόπουλος θέτει αφενός, συμμετοχικό έλλειμμα στις αποφάσεις και συγκεντρωτισμό και αφετέρου παρεμβάσεις του Πρύτανη στο θεσμικό του έργο. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι σε κανένα άλλο πανεπιστήμιο της χώρας ο Πρύτανης δεν ζητά άμεση πρόσβαση στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (σε όλους του «κωδικούς»-στο πληροφοριακό σύστημα), όπως στην Πάτρα, όπου επικεφαλής ήταν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης. Γίνεται, στην ουσία, λόγος για έλλειψη ίσως εμπιστοσύνης και προσπάθειας καθοδήγησης του έργου και των κατευθύνσεων του ΕΛΚΕ από τον κ. Μπούρα.
Σημειώνεται τέλος ότι, καταγράφεται η τρίτη παραίτηση αντιπρύτανη στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από την ομάδα με την οποία εξελέγη ο κ. Μπούρας (στο αρχικό σχήμα ήταν ο υποψήφιος Πρύτανης και 4 υποψήφιοι Αντιπρυτάνεις, εκ των οποίων οι 3 παραιτήθηκαν) ενώ απομένουν 8 μήνες για τις νέες εκλογές, στις οποίες δεν θα είναι, κατά δήλωσή του, ξανά υποψήφιος ο νυν Πρύτανης. Την ίδια ώρα υπάρχει προβληματισμός στους κόλπους του ιδρύματος και αντιπαράθεση στο παρασκήνιο.



Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*