Πανεπιστήμιο Πατρών: Έρχονται συνταξιοδοτήσεις καθηγητών ιατρικής που θα επιδράσουν αρνητικά και στο ΠΓΝΠ

22.12.2021 / 22:52
ka 67

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Σε δυο σημαντικές αποκαλύψεις προχώρησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, μιλώντας στο PLP tv, του Ομίλου «Plus Media». «Μετά τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, μόλις 5.000 φοιτητές των τεχνολογικών ιδρυμάτων, σε σύνολο 15.000, συνεχίζουν τις σπουδές τους και εγγράφονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Οι υπόλοιποι δεν δείχνουν ενδιαφέρον!».

Τα λεγόμενα του Πρύτανη προκαλούν αίσθηση και «δικαιώνουν την άποψη ότι ο νόμος Γαμβρόγλου, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τις συγχωνεύσεις, δεν διαμορφώθηκε βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων, μελετών για τη σύνδεση με την αγορά εργασίας και στόχων για υποδομές και καθηγητές», όπως άλλωστε έχει τονίσει στο «Νεολόγο» των Πατρών η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η Πρυτανική Αρχή.

«Στις σοβαρές χώρες πρώτα βρίσκεις υποδομές και προσωπικό και μετά φτιάχνεις Πανεπιστήμια και Τμήματα» υποστήριξε ο κ. Μπούρας και πρόσθεσε πως όλα αυτά δημιούργησαν σοβαρές παρενέργειες σε πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία και τα οποία επιχειρείται τώρα να μετριαστούν, μεταξύ άλλων, με τις συγχωνεύσεις τμημάτων.

«Θα επηρεαστεί άμεσα το νοσοκομείο»

Η δεύτερη αποκάλυψη που χρήζει άμεσης παρέμβασης από το Υπουργείο Παιδείας, σε επίπεδο προσλήψεων, είναι το γεγονός πως οι λίγες θέσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αφού έρχονται και συνταξιοδοτήσεις, θα επηρεάσουν άμεσα το τμήμα της Ιατρικής και κατά συνέπεια τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που στηρίζεται σε πανεπιστημιακούς.

Οι στόχοι για τη Δυτική Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, υπάρχουν σαφείς στόχοι εξακτίνωσης και ισχυροποίησής του στη Δυτική Ελλάδα, μέσω συγκεκριμένων βημάτων.

Το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία μιας μεγάλης Γεωπονικής Σχολής, εξωστρεφούς και βιώσιμης, με αλληλεπίδραση και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, με εκπαιδευτικά και οικονομικά αποτελέσματα για την περιοχή.

Πιο αναλυτικά, για τον επόμενο Σεπτέμβρη, για το νέο δηλαδή Ακαδημαϊκό έτος, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια ισχυρή Γεωπονική σχολή στην Αιτωλοακαρνανία, με δύο τμήματα στο Μεσολόγγι, Ιχθυοκαλλιεργειών και Γεωπονίας και δύο στο Αγρίνιο, Τροφίμων και Αειφορικής Γεωργίας. Με προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές και 12 καθηγητές ανά τμήμα. Οι λόγοι; Προφανείς. Ο πρωτογενής τομέας στη γειτονική Περιφερειακή Ενότητα είναι ευρύς. Τα τρόφιμα, οι καλλιεργητές, ο σημαντικός υδροβιότοπος, τα ψάρια.

Μεταλυκειακή εκπαίδευση και Ξενόγλωσσα Μεταπτυχιακά

Επίσης, στο όλο εγχείρημα για τη Δυτική Ελλάδα θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα, με τη δημιουργία δομών για Μεταλυκειακή Εκπαίδευση και Ξενόγλωσσα Μεταπτυχιακά στην Ηλεία και αργότερα σε δεύτερη φάση στην Αχαΐα, όπως και με τη σχολή Οίνου και Αμπέλου στην Αιγιαλεία. Σε ότι αφορά στη Μεταλυκειακή Εκπαίδευση, ένας από τους τομείς, για παράδειγμα, θα αφορά τους αγρότες, δίνοντας τους εφόδια εξειδίκευσης και προοπτική περαιτέρω διεύρυνσης των γνώσεών τους για ουσιαστικότερη και αποδοτικότερη ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα. Με τον τρόπο αυτό θα επιλέξουν να παραμείνουν στον τόπο τους, για επαγγελματική κατάρτιση και εργασία. Έτσι, η περιοχή θα ενισχυθεί με γνώσεις και καλλιέργειες. Το ίδιο θα ισχύσει και στους τομείς της Ιχθυοκαλλιέργειας και των Τροφίμων.

Επιστρέφοντας στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, το πλάνο περιέχει τη μεταφορά του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το Αγρίνιο και αυτού της Μουσειολογίας από τον Πύργο, τα οποία συγχωνεύονται σε ένα που θα λειτουργεί στην Πάτρα. Όλα τα παραπάνω τμήματα θα έχουν σαφή οικονομική στήριξη, αυτόνομες υποδομές και επαρκή αριθμό καθηγητών.

Η ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Περνώντας τώρα στη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται από αρμόδιες πηγές της Κυβέρνησης, στο εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο, μεγάλης βαρύτητας για όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, έχει ενταχθεί από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αναβάθμιση των υποδομών ερευνητικών κέντρων που εποπτεύει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Σε επίπεδο Πάτρας, στον σχεδιασμό της χώρας εντάσσεται το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Επιστημονικό Πάρκο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα υπάρξει χρηματοδότηση τόσο σε επίπεδο υποδομών, προγραμμάτων προώθησης της τεχνολογίας και της καινοτομίας, μεταρρυθμίσεων για τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, όσο και για τομείς της καθημερινότητας, όπως το στελεχιακό δυναμικό.

Κατά τα άλλα και σε σχέση με τον κορωνοϊό, που είναι πάντα στην επικαιρότητα, ο Χρήστος Μπούρας ανέφερε ότι τα μαθήματα θα συνεχίσουν δια ζώσης, όπως θα πραγματοποιηθεί και η εξεταστική, αφού καθηγητές, φοιτητές και προσωπικό είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία εμβολιασμένοι.

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα