Πανεπιστήμιο Πάτρας: Άοπλοι αστυνομικοί και κάμερες από Σεπτέμβρη

09.12.2020 / 15:22
HMTY

Αστυνομικούς και κάμερες θα συναντήσουν, από Σεπτέμβρη, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς οι φοιτητές, οι καθηγητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Πάτρας περιλαμβάνεται στα πρώτα ΑΕΙ της χώρας, στα οποία θα εφαρμοστεί του σχέδιο για την προστασία των πανεπιστημίων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που προβλέπει μια δύναμη περίπου 1.000 αστυνομικών με ειδική στολή που δεν θα φέρουν τελικώς όπλα και θα αστυνομεύουν – στην πρώτη φάση – την Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, την ΑΣΟΕΕ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας στο Ρίο θα στελεχώσει την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπως θα ονομάζεται.

Σε κάθε πανεπιστημιακό χώρο θα στεγάζεται και «τμήμα» της εν λόγω ομάδας ασφαλείας. Επιπλέον σε πολλούς δημόσιους πανεπιστημιακούς χώρους ή εργαστήρια και τμήματα όπου υπάρχει ευαίσθητος εξοπλισμός θα τοποθετηθεί σύντομα σύστημα καμερών που θα δίνει εικόνα σε κεντρικό «control room» που θα ελέγχεται από τους αστυνομικούς. Η εν λόγω αστυνομική δύναμη αναμένεται να δώσει το παρών εντός των πανεπιστημίων από την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου και να είναι σε σχετικά πλήρη ανάπτυξη από τη νέα πανεπιστημιακή χρονιά, τον Σεπτέμβριο.

Η δύναμη ασφαλείας εντός των μεγάλων αρχικά ΑΕΙ της χώρας θα υπάγεται ιεραρχικά και από πλευράς πειθαρχικού ελέγχου στην ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο η αστυνομική δύναμη θα συντονίζει τη δράση της με τη συνεργασία του αντιπρύτανη κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος που θα επιλεγεί με αυτή ακριβώς την ιδιότητα «συνδέσμου» και καθοδηγητή των αρχών ασφαλείας.

Οι αστυνομικοί που θα υπηρετούν στην εν λόγω υπηρεσία προστασίας των πανεπιστημίων θα λάβουν την εκπαίδευση που ακολουθούν οι ειδικοί φρουροί αλλά θα παρακολουθήσουν περαιτέρω μαθήματα για τρόπο συμπεριφοράς και χειρισμού περιστατικών με φοιτητές. Και αυτό προκειμένου να αποφεύγονται άσκοπες εντάσεις. Οι αστυνομικοί θα φέρουν ράβδους, χειροπέδες και θα επεμβαίνουν σε αδικήματα «αυτόφωρου» χαρακτήρα, όπως κλοπές, ληστείες κ.λπ.

Προληπτικοί έλεγχοι

Επιπλέον, αν από πανεπιστημιακούς φορείς δοθούν πληροφορίες για τυχόν επεισόδια ή εισβολές από άγνωστα άτομα, οι ένστολοι θα μπορούν να πραγματοποιούν – όπως σημειώνεται στο σχετικό σχέδιο – προληπτικούς, αποτρεπτικούς ελέγχους. Οι αστυνομικοί, ακόμα, θα μπορούν να περιπολούν σε ορισμένους ανοιχτούς χώρους πανεπιστημίων, όπως στου Ζωγράφου, όμως σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο ή στη Νομική, θα αρκούνται σε παρεμβάσεις-επεμβάσεις όποτε κι αν χρειαστεί σε περίπτωση επεισοδίων και εγκληματικών ενεργειών. Το σύστημα καμερών θα τοποθετηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας σε χώρους όπου υπάρχει άδεια και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με βάση και τη σχετική νομοθεσία. Στο κέντρο ελέγχου θα υπάρχει εποπτεία από αστυνομικούς σε συνεργασία και με τους φύλακες των πανεπιστημίων.

Με προσεκτικά βήματα η παρουσία της αστυνομίας

Σε κάθε πανεπιστήμιο θα επιλεγεί ένας χώρος όπου θα στεγάζονται οι αστυνομικοί, χωρίς ούτε εκεί να υπάρχει οπλισμός. Σε κάθε ομάδα ασφαλείας διοικητής θα είναι αξιωματικός με τον βαθμό του αστυνόμου ή του υπαστυνόμου, ο οποίος θα είναι σε συνεχή επαφή, αν χρειαστεί, με το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ.

Σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά, θα υπάρξει επέκταση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και σε άλλα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας». Αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι όσον αφορά το θέμα της παρουσίας αστυνομικών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ υπάρχουν πολλές αστάθμητες παράμετροι και ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι αντιδράσεις και όλα τα βήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά…

Με πληροφορίες από το tovima.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα