ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Σε αναστολή της λειτουργίας του τέθηκε, επί της ουσίας, το ιατρείο διακοπής καπνίσματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, καθώς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι γιατροί του Πνευμονολογικού Τμήματος αφιερώθηκαν στην αντιμετώπιση των ασθενών, καθώς το νοσοκομείο αποτέλεσε μονάδα αναφοράς της νόσου για όλη την ευρύτερη περιοχή. Πλέον, καθώς η κατάσταση με τις νοσηλείες κορωνοϊού έχει ομαλοποιηθεί, το ιατρείο διακοπής του καπνίσματος επαναλειτουργεί, με υπεύθυνη την πνευμονολόγο επικουρική επιμελήτρια Έλλη Μαλακουνίδου, υπό την εποπτεία του διευθυντή του Τμήματος Πνευμονολογίας καθηγητή Αργύρη Τζουβελέκη. Όπως λέει η κυρία Μαλακουνίδου στον «Νεολόγο» των Πατρών, το ποσοστό επιτυχίας στην οριστική διακοπή του καπνίσματος ανέρχεται στο 60% των ασθενών. Ωστόσο, μετά την πανδημία, παρατηρείται πανελλαδικά μια τάση μη επιστροφής των ασθενών που λάμβαναν αγωγή για τη διακοπή του καπνίσματος, στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, τάση η οποία έχει θορυβήσει την ιατρική κοινότητα.
«Το κάπνισμα αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα. Σκοτώνει έως και τους μισούς απ’ τους χρήστες του. Ο καπνός περιέχει πάνω από 7.000 διαφορετικές χημικές ουσίες. Πολλές εξ’ αυτών είναι τεκμηριωμένα καρκινογόνες. Ως εκ τούτου το κάπνισμα προκαλεί πρώιμη ασθένεια και θάνατο λόγω πρόκλησης πολλών διαφορετικών μορφών καρκίνου, Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και μια σειρά από άλλες παθήσεις», υπενθυμίζει η υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και συνεχίζει: «Και αναρωτιέται κανείς, γιατί είναι δύσκολο ενώ ο καπνιστής ξέρει ότι είναι μια επιβλαβής συνήθεια να διακόψει; Διότι, η νικοτίνη που εμπεριέχει ο καπνός είναι μια εξαρτησιογόνος ουσία. Προκαλεί σοβαρή εξάρτηση λοιπόν το κάπνισμα και όταν ο καπνιστής θα κάνει προσπάθεια να το διακόψει θα έρθει αντιμέτωπος με τα στερητικά συμπτώματα. Θα νιώθει εκνευρισμό, ευερεθιστότητα, θα έχει αδυναμία συγκέντρωσης, κεφαλαλγία, δυσκοιλιότητα και θα αυξηθεί η όρεξη του για φαγητό. Και τα προαναφερθέντα θα τον αποτρέψουν τελικά απ’ το να διακόψει». Όπως εξηγεί η κυρία Μαλακουνίδου: «Στόχος στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος είναι να μειώσουμε τα στερητικά συμπτώματα απ’ τον καπνιστή που προσπαθεί να διακόψει, να ενισχύσουμε την προσπάθεια του και να τον εμψυχώσουμε. Κι έχουμε τα μέσα να το κάνουμε πλέον αυτό, με φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική και διαιτολογική υποστήριξη. Για αυτό και οι καπνιστές διακόπτουν με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 60%!».
Να σημειωθεί ότι ένας καπνιστής που προσπαθεί να απαλλαγεί μόνος του από το τσιγάρο τα καταφέρνει μόνο σε ένα ποσοστό 3%-5%, ενώ στη διεθνή βιβλιογραφία τα ποσοστά επιτυχίας των ιατρείων διακοπής καπνίσματος είναι γύρω στο 35%-40%. Ο κύριος λόγος των σημαντικών ποσοστών επιτυχίας στα ελληνικά δημόσια ιατρεία διακοπής καπνίσματος, είναι το γεγονός ότι αυτά διαθέτουν εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, το οποίο είναι σε θέση να εφαρμόσει σε κάθε ασθενή ένα συνολικό θεραπευτικό πρόγραμμα και δεν περιορίζονται στη χορήγηση υποκατάστατων νικοτίνης.
Τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού
Την προσπάθεια διακοπής καπνίσματος υπονομεύει και η «μόδα» των εναλλακτικών προϊόντων καπνού, όπως είναι τα θερμαινόμενα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι πνευμονολόγοι και οι αρμόδιες επιστημονικές κοινότητες, όπως η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία, είναι αντίθετες στη χρήση αυτών των προϊόντων. Όπως ξεκαθαρίζει η πνευμονολόγος Έλλη Μαλακουνίδου: «Επειδή συχνά ερωτόμαστε αν το ηλεκτρονικό ή θερμαινόμενο τσιγάρο αποτελούν μεθόδους διακοπής, η απάντηση είναι πως όχι καθώς οι μελέτες έχουν αποδείξει πως αποτελούν απλά αλλαγή του τρόπου καπνιστικής συνήθειας και όχι μεθόδους διακοπής.»
Το ιατρείο διακοπής καπνίσματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών είναι πιστοποιημένο από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και λειτουργεί κάθε Πέμπτη πρωινές ώρες κατόπιν ραντεβού στο 2611100281 και δεν υπάρχει ιδιαίτερη αναμονή για να κλείσει κάποιος καπνιστής το πρώτο του ραντεβού.
Μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη γιατρός του Ιατρείου «όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το Ιατρείο, έχουμε βοηθήσει πολύ κόσμο να κόψει οριστικά το κάπνισμα και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τζουβελέκη για την ανάθεση του συγκεκριμένου ιατρείου».