Πανεπιστήμια: Μειώνονται τα τμήματα – Αναδιάταξη του χάρτη των ΑΕΙ

08.05.2021 / 23:30
panepistimio-aithousa

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, μετά από πολλά έτη κατά τη διάρκεια των οποίων ο αριθμός των Πανεπιστημιακών τμημάτων αυξανόταν ή παρέμενε ίδιος, φέτος αναμένεται αναδιάταξη του χάρτη των Πανεπιστημίων, καθώς αναμένεται να μειωθούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Καθημερινή ο αριθμός των τμημάτων που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν θα είναι μικρός και θα είναι σε συμφωνία με τα πανεπιστήμια. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 με τον αριθμό των θέσεων να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή περίπου 78.000. Στους συγκεκριμένους εισακτέους δεν συμπεριλαμβάνονται οι εισακτέοι των σχολών αστυνομίας, στρατού κ.λπ., καθώς δεν εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο, προβλέπεται να γίνει ανακατανομή του αριθμού των θέσεων υπέρ των περιφερειακών Πανεπιστημίων σε σύγκριση με τα κεντρικά. Στόχος αυτής της μείωσης είναι ο περιορισμός τψν απωλειών σε περιφερειακά τμήματα χαμηλής ζήτησης λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) που θεσμοθετήθηκε νωρίτερα το 2021.

Παρόλα αυτά ο αριθμός των τμημάτων ΑΕΙ θα μειωθεί από τα 430 που ήταν πέρυσι με την απόφαση περί συγχώνευσης ή κατάργησης τμημάτων να έχει ληφθεί από την ηγεσία του υπουργείου, καθώς έχει υπάρξει σχετική εισήγηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και απόφαση των αρμόδιων ΑΕΙ. Η κίνηση αποτελεί το πρώτο βήμα σε μία συνολική στρατηγική, καθώς και την πρόθεση του υπουργείου να αναδιατάξει το τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το 2019 τα τμήματα των ΤΕΙ συγχωνεύθηκαν με πανεπιστημιακά, με αποτέλεσμα να μετατραπούν τα τμήματα των ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά. Έτσι, το 2019 δόθηκαν δύο επιλογές στους φοιτητές και τις φοιτήτριες των συγκεκριμένων τμημάτων: Μπορούσαν είτε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο τμήμα ΤΕΙ είτε, με μικρό αριθμό επιπλέον μαθημάτων, να αποφοιτήσουν από το νέο πανεπιστημιακό τμήμα. Οι περισσότεροι επέλεξαν το δεύτερο, ενώ ορισμένοι και ορισμένες που ήταν κοντά στην αποφοίτηση επέλεξαν το πρώτο.

Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη η μετάβαση εμφάνισε τα κενά. Ενδεικτικά, κάποιοι διδάσκοντες στα ΤΕΙ δεν έχουν διδακτορικό τίτλο, κάτι που είναι απαραίτητο για να συνεχίσουν να διδάσκουν στο νέο πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ ακόμη μία περίπτωση είναι το νέο τμήμα να έχει ως αντικείμενο ένα διαφορετικό από το παλιό (π.χ. όπως στο Τμήμα της Αμφισσας), ώστε να μην υπάρχουν διδάσκοντες για τους φοιτητές/-τριες που επέλεξαν να αποφοιτήσουν από το τμήμα ΤΕΙ.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα