ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΚΕΦΑΛΑ
Πολυπαραγοντικό είναι το φαινόµενο της λιµνάζουσας φοίτησης στο Πανεπιστήµιο Πατρών. Αυτό µάλιστα επιβεβαιώνει η µελέτη που πραγµατοποιήθηκε από τη Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασµού του Πανεπιστηµίου µε επιστηµονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Θανάση Καραλή στον «απόηχο» της απόφασης διαγραφής των περίπου 20.000 φοιτητών που έχουν εισαχθεί στις πανεπιστηµιακές δοµές της πόλης πριν το 2016.
Εργασία και προσωπικοί λόγοι
Σύµφωνα µε την έρευνα του κ. Καραλή µεγάλο ποσοστό των φοιτητών στο Πανεπιστήµιο Πατρών εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. Παρά το γεγονός ότι περίπου το ένα τέταρτο του φοιτητικού πληθυσµού εργάζεται, ποσοστό 20% περίπου του δείγµατος αναφέρει ως βασική αιτία εγκατάλειψης ή καθυστέρησης στις σπουδές την εργασία και περίπου ένας στους δέκα φοιτητές (12,3%) την οικονοµική κατάσταση. Πολύ υψηλά ποσοστά συγκεντρώνουν οι προσωπικοί και οι ακαδηµαϊκοί λόγοι. Συγκεκριµένα, περίπου ένας στους τρεις φοιτητές αναφέρει ως βασική αιτία τους προσωπικούς λόγους, στους οποίους περιλαµβάνονται προβλήµατα που σχετίζονται µε την υγεία (8,6%), τα ψυχολογικά ζητήµατα (11,7%), αλλά και την οικογένεια (7,8%). Μάλιστα, ο υπεύθυνος καθηγητής της έρευνας υπογραµµίζει στον «Νεολόγο» πως η έλλειψη ενδιαφέροντος για τις σπουδές είναι ένας ακόµη βασικός λόγος µε το ποσοστό της κατηγορίας αυτής να ανέρχεται στο 5,4%.
«Ωστόσο, µια σειρά από αιτίες, που οι ερευνητές οµαδοποιούν σε µια κατηγορία µε τίτλο «ακαδηµαϊκοί λόγοι», είναι ο πρώτος παράγοντας για τους περίπου µισούς φοιτητές (49,8%). Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι απαιτήσεις και οι δυσκολίες των µαθηµάτων (16,8%), το διδακτικό προσωπικό (19,4%) αλλά και η έλλειψη ενδιαφέροντος των ίδιων των φοιτητών για το αντικείµενο σπουδών (5,4%) και οι δυσκολίες µετάβασης από τη δευτεροβάθµια στην τριτοβάθµια εκπαίδευση (5,5%)».
«Απαιτούνται παρεμβάσεις από την πολιτεία»
«Κατά τους ερευνητές το ζήτηµα είναι πολυπαραγοντικό και η αντιµετώπισή του επιβάλλει την ενεργοποίηση δέσµης µέτρων. Τα µέτρα αυτά αφορούν θεσµικές παρεµβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας, όπως την αύξηση των µελών του διδακτικού προσωπικού, αλλά και ενίσχυση των παρεµβάσεων που έχουν ήδη αναληφθεί από το Πανεπιστήµιο Πατρών», υπογραµµίζει στην ερευνά του ο κ. Καραλής ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έχει ήδη κάνει το Πανεπιστήµιο ώστε να µειωθεί το ποσοστό των αιώνιων φοιτητών.
«Στα συµπεράσµατα της Έκθεσης τονίζεται η σωστή κατεύθυνση των µέτρων που έχει ήδη λάβει εδώ και αρκετά χρόνια το Πανεπιστήµιο Πατρών, όπως είναι η δηµιουργία δοµών υποστήριξης των φοιτητών που αντιµετωπίζουν προβλήµατα φοίτησης, µε τη λειτουργία της Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών, η αναβάθµιση των µεθόδων διδασκαλίας και η εισαγωγή σύγχρονων τεχνικών µε τη δηµιουργία του Κέντρου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης, η καθιέρωση του θεσµού του συµβούλου-καθηγητή στα Τµήµατα, αλλά και του θεσµού του Συνηγόρου του Φοιτητή. Ήδη όλα αυτά τα µέτρα και οι θεσµικές ρυθµίσεις ενισχύονται σηµαντικά, και ο συντονισµός αυτών των δράσεων αναµένεται να συµβάλλει σηµαντικά στον περιορισµό του φαινοµένου αλλά και στην αύξηση του ποσοστού του φοιτητικού πληθυσµού που ολοκληρώνει έγκαιρα τις σπουδές του».
Τέλος χρόνου για τους «αιώνιους» φοιτητές
Η έρευνα αυτή έγινε στον «απόηχο» της έναρξης των διαγραφών των φοιτητών που είχαν εισαχθεί στο Πανεπιστήµιο Πατρών πριν από το 2016. Έτσι, σε αγώνα δρόµου πρέπει να επιδοθούν και οι φοιτητές του Πανεπιστηµίου Πατρών οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το όριο σπουδών, καθώς τους ανακοινώθηκε ότι τον Σεπτέµβριο του 2025 θα διαγραφούν από τα µητρώα του ιδρύµατος.
Αυτό σηµαίνει ότι πάνω από 20.000 φοιτητές θα πάρουν το «χαρτί της έξωσης» εάν δεν φροντίσουν να δώσουν τα µαθήµατα, που χρωστάνε ώστε να πάρουν το πτυχίο τους. Όπως ανακοίνωσε το πανεπιστήµιο οι φοιτητές «επί πτυχίω» έχουν δικαίωµα εξέτασης σε όλα τα οφειλόµενα µαθήµατα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά είχαν δηλωθεί κάποια στιγµή κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
Η έναρξη των διαγραφών θα γίνει µε όσους είχαν εισαχθεί πριν ή κατά το ακαδηµαϊκό έτος 2016-2017 σε Τµήµατα τετραετούς φοίτησης του Πανεπιστηµίου Πατρών και των πρώην ΤΕΙ. Οι ενδιαφερόµενοι φοιτητές καλούνται να επικοινωνούν µε τις Γραµµατείες των Τµηµάτων τους για να λάβουν αναλυτικές πληροφορίες και καθοδήγηση σχετικά µε τις διαδικασίες ένταξης σε εξαιρέσεις ή ειδικά καθεστώτα.
Ήδη ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει δώσει το στίγµα των προθέσεων του ξεκαθαρίζοντας ότι ο νόµος Κεραµέως θα εφαρµοστεί και από την έναρξη της νέας χρονιάς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα (ΑΕΙ) της χώρας θα πρέπει να εκκινήσουν τις προβλεπόµενες διαδικασίες για την εκκαθάριση των µητρώων. Οι φοιτητές έχουν δικαίωµα, υπό προϋποθέσεις, να ζητήσουν µερική φοίτηση ή αναστολή (διακοπή) φοίτησης προκειµένου να µη διαγραφούν.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*