Πανελλαδικές εξετάσεις: Αγωνία τέλος για τις βάσεις – Στις 10:30 η ανακοίνωση

27.07.2023 / 9:27
vaseis_aei_xr

Τέλος μπαίνει σήμερα στην αγωνία των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων καθώς στις 10:30 το πρωί αναμένεται η ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Με την ανακοίνωση των βάσεων θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα results.it.minedu.gov.gr στην οποία οι υποψήφιοι θα μπορούν – αφού πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών στοιχείων τους (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο) – να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.

Όσοι, δε, έχουν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα λήψης SMS μέσα από τη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενημερωθούν για τις βάσεις και με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με τις βάσεις, ενδέχεται να ανατραπούν από τρεις παραμέτρους, οι οποίες αντικειμενικά δεν μπορούν να είναι προβλέψιμες. Θα είναι, ωστόσο, καθοριστική η συμβολή τους στην τελική διαμόρφωση των βάσεων.

Σύμφωνα με τον κ.Στράτο Στρατηγάκη, μαθηματικό – ερευνητή, ο οποίος για περισσότερα από 10 χρόνια καταγράφει τις προβλέψεις του για όλα τα τμήματα του μηχανογραφικού, «πέρσι και φέτος υπάρχουν επιπλέον δυσκολίες», ενώ διευκρινίζει τα ακόλουθα: «Μέχρι πριν δύο χρόνια, κάθε υποψήφιος είχε ένα συγκεκριμένο αριθμό μορίων για όλα τα τμήματα του πεδίου και δημοσιεύονταν τα αντίστοιχα στατιστικά με τους μέσους όρους. Από πέρσι, όμως, που το κάθε παιδί έχει διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα, δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία για το μέσο όρο των υποψηφίων των Πανελλαδικών – έχουμε μόνο τα στοιχεία ανά μάθημα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, ένα παιδί που έχει γράψει 19 στη Βιολογία, μπορεί να έχει γράψει 12 στην Έκθεση και να τεθεί εκτός Ιατρικής, μπορεί όμως να έχει γράψει 17 στην Έκθεση και να μπαίνει – δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε χωρίς τα στοιχεία».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη επιφύλαξη, όπως επισημαίνει ο ίδιος «δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο έχει επηρεάσει τις οικογένειες των υποψηφίων, η ακρίβεια. Τα ενοίκια που εκτοξεύτηκαν, οι αυξήσεις στα τρόφιμα και στους λογαριασμούς ρεύματος ή θέρμανσης, ίσως τελικά κατευθύνουν παιδιά σε σχολές κοντά στο σπίτι τους. Αυτό παραμένει ένα άγνωστο και μη μετρήσιμο μέγεθος. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους, αφού σε αρκετές περιπτώσεις, η μετακίνηση των νέων φοιτητών είναι προκαθορισμένη – μία οικογένεια, που μένει στη Βέροια, για παράδειγμα, ξέρει πως το παιδί υποχρεωτικά θα φύγει να σπουδάσει σε άλλη πόλη, γιατί στη Βέροια δεν υπάρχουν σχολές. Ή αν μένουν στην Κομοτηνή, όπου υπάρχουν μόνο θεωρητικές σχολές – αν το παιδί προσανατολίζεται σε πολυτεχνικές σχολές, εξ ορισμού θα φύγει. Να υπογραμμίσουμε, πάντως, πως εξαίρεση αποτελούν, κατά κανόνα, οι Ιατρικές, καθώς στην περίπτωση αυτή, ισχύει το ‘Ας μπει Ιατρική κι ας είναι όπου να’ναι’».

Σχετικά με τον τρίτο αστάθμητο παράγοντα, ο ειδικός έχει να πει: «εντελώς απρόβλεπτες είναι οι προσωπικές επιθυμίες των υποψηφίων, οι οποίες συχνά αλλάζουν ανάλογα με τις τάσεις της εποχής. Για παράδειγμα, φέτος έχει ακουστεί πολύ πως υπάρχει τεράστια έλλειψη σε προγραμματιστές – σκεφτείτε πως στην αγορά εργασίας προσλαμβάνουν προγραμματιστές ακόμη και πριν πάρουν το πτυχίο τους! Το γεγονός αυτό, ίσως οδηγήσει σε μία αυξημένη κινητικότητα ως προς τις σχολές Πληροφορικής. Δεν γνωρίζουμε όμως αν θα συμβεί και σε ποια έκταση – οι βάσεις καθορίζονται όχι από το ίδιο το φαινόμενο αλλά από την έκταση του φαινομένου».

Η κωδικοποίηση στις εκτιμήσεις των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο

Σύμφωνα με τον κ.Στρατηγάκη,
«Στο 1ο πεδίο αναμένεται άνοδος των βάσεων, η οποία μπορεί να κυμανθεί από 50 έως 400 μόρια, σε όλη τη γκάμα των σχολών.
Στο 2ο πεδίο, οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων, φέρνουν άνοδο γενικά, όχι όμως στις χαμηλόβαθμες σχολές, δηλαδή τις σχολές με βάση κάτω από το 12. Εκεί, προβλέπεται να σημειωθεί πτώση, επειδή είναι αρκετά λιγότεροι οι υποψήφιοι.
Στο 3ο πεδίο, εκτιμάται πως θα υπάρξει μικρή άνοδος, της τάξης των 50 μορίων, αλλά μόνο για την Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στις σχολές, με βαθμό εισαγωγής κάτω από 15, προβλέπεται μεγαλύτερη πτώση – γενικά σημειώνεται μεγαλύτερη πτώση, όσο πηγαίνουμε προς τα κάτω στη βαθμολογική κλίμακα.
Στο 4ο πεδίο, θα έχουμε παντού άνοδο, διότι τα παιδιά έγραψαν καλύτερα στα τρία από τα τέσσερα μαθήματα – μόνο στην Οικονομία έγραψαν χειρότερα. Επιπλέον, φέτος ήταν σχεδόν 1.500 περισσότεροι υποψήφιοι. Οι υψηλότερες επιδόσεις σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ζήτηση, συνηγορούν στην άνοδο των βάσεων σε όλη την κλίμακα των μορίων, δηλαδή από 50 έως 400 μόρια».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα