Πανδημία: Η συνήθεια που αυξήθηκε και μας στέλνει στον οδοντίατρο

19.03.2021 / 16:06
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
191121115615_dentist-1280x720

Αν έχετε παρατηρήσει ότι σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας συχνότερα, τότε ανήκετε πιθανώς και εσείς στην ομάδα των ανθρώπων που βιώνουν έντονα το άγχος της τωρινής πραγματικότητας.

Ο βρυγμός, το ακούσιο σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών δηλαδή που συμβαίνει συχνότερα κατά τον ύπνο, αποτελεί ένα από τα συμπτώματα που πολλαπλασιάστηκαν εν μέσω πανδημίας σύμφωνα με σχετική έρευνα που εκπόνησε το Ίδρυμα Πολιτικής Υγείας της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας (ADA). Το 70% των οδοντιάτρων που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν αυξημένα περιστατικά βρυγμού των δοντιών σχετιζόμενα συχνά με άγχος, ποσοστό που το φθινόπωρο βρισκόταν στο 60%.

«Πρόκειται για ένα βαρόμετρο του άγχους της πανδημίας και των επιπτώσεών του στον πληθυσμό από την οδοντιατρική σκοπιά», σχολίασε ο Marko Vujicic, Οικονομικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, σχετικά με τα περιστατικά που καταγράφουν ανοδική πορεία από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Πέρα από τον βρυγμό, περισσότεροι από το 60% των οδοντιάτρων ανέφεραν αύξηση και σε άλλα οδοντιατρικά προβλήματα όπως σπασμένα ή θρυμματισμένα δόντια και συμπτώματα σχετικά με διαταραχές κροταφογναθικής άρθρωσης όπως κεφαλαλγία και πόνος στη γνάθο.

«Περισσότερο από ποτέ, κρίνεται αναγκαίο οι άνθρωποι να μην αμελούν τη στοματική τους υγεία και να απευθύνονται στον οδοντίατρό τους για τακτικούς ελέγχους ή σε περίπτωση ενοχλήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες νοσηρές καταστάσεις», προειδοποίησε ο Ανώτατος Επιστημονικός Σύμβουλος της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας, Marcelo Araujo.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα