«Πανδημία» γυναικοκτονιών- Αυξάνονται τα περιστατικά τους θερινούς μήνες

07.08.2022 / 22:15
600

Το πρωί της 2ας Αυγούστου άλλη μία δολοφονία συγκλόνισε το πανελλήνιο, η τρίτη μέσα σε δύο ημέρες. Πρόκειται για τη δολοφονία μίας 17χρονης κοπέλας στην Αθήνα. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο επιβεβαιωμένες γυναικοκτονίες, μέσα σε μόλις ένα 24ωρο σε Ρέθυμνο και Ζάκυνθο, με τους δράστες – συζύγους να ομολογούν την αποτρόπαια πράξη τους. Από την αρχή τις χρονιάς, η Ελλάδα μετρά 12 γυναικοκτονίες και μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα περιστατικά με θύματα γυναίκες τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται, με τους ειδικούς να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου στις γυναίκες κάθε ηλικίας να αναγνωρίσουν τα «σημάδια» μιας κακοποιητικής σχέσης.

Σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική, σε όποια μορφή και να παρουσιάζεται η βία, το μήνυμα είναι κανείς να μην κλείνει τα μάτια στη βία, ούτε το καλοκαίρι.

Όμως και στην Πάτρα, καταγράφονται σχεδόν σε καθημερινή βάση περιστατικά που αφορούν  ζητήματα διένεξης ζευγαριών και ή και ενδοοικογενειακής βίας. 

Οι αναφορές που έρχονται στο κέντρο της Άμεσης Δράσης για τσακωμούς ζευγαριών ή για επεισόδια που γίνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, δηλαδή εντός των σπιτιών των οικογενειών είναι δυστυχώς, συχνό φαινόμενο.

Τα περισσότερα από αυτά τα επεισόδια αφορούν κυρίως πρώην παντρεμένα ζευγάρια ή ζευγάρια που βρίσκονται σε διάσταση. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι καταγγελίες τις περισσότερες φορές δεν γίνονται από τα θύματα ή άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος, αλλά από την γειτονιά.

 Σοκάρουν τα στοιχεία

Την κατάσταση που επικρατεί στην Αχαΐα, µαρτυρούν τα επίσηµα στατιστικά στοιχεία για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία είχε παρουσιάσει ο «Νεολόγος» των Πατρών. Οι Υπηρεσίες της διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας επιλήφθηκαν τους πρώτους οκτώ µήνες του 2021 σε 155 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που είχαν ως αποτέλεσµα 168 θύµατα. Συγκριτικά µε τα στοιχεία του 2020 αυξήθηκαν οι περιπτώσεις όπου θύµατα είναι παιδιά αλλά και άνδρες.

Σύµφωνα µε στοιχεία, είχαν καταγραφεί 3.512 περιστατικά το 2014, το 2015 συνολικά υπήρξαν 3.572, το 2016 τα περιστατικά αυξήθηκαν σε 3.838, το 2017 υπάρχει νέα µικρή αύξηση µε 3.930 ενώ το 2018 εκτοξεύτηκαν σε 4.722. Το 2019 τα σχετικά συµβάντα ανήλθαν σε 5.221 και το 2020 έφθασαν τα 5.413 µια αύξηση τις τάξεως του 4% σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά, ενώ μέχρι τα τέλη Σεπτεµβρίου του 2021 τα περιστατικά στη χώρα είχαν ξεπεράσει τα 5.000. Συνολικά μέσα στο 2021 σε όλη τη χώρα, 13 γυναίκες βρήκαν τραγικό θάνατο από τον σύντροφο – σύζυγο τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα περιστατικά βίας και κακοποίησης αφορούν κυρίως οικογένειες ή σχέσεις που πριν από την κρίση της πανδηµίας βρίσκονταν σε υψηλό κίνδυνο ή είχαν ήδη σηµειώσει βίαιες συµπεριφορές. 

Πέραν τούτου, η αύξηση αυτή συνυπάρχει µε την οικονοµική δυσπραγία για έναν σηµαντικό αριθµό ατόµων και οικογενειών ως αποτέλεσµα της νέας οικονοµικής κρίσης. Ωστόσο οι οικονοµικές και κοινωνικές συνθήκες µοιάζουν περισσότερο να είναι αφορµές διάπραξης εγκληµάτων ενδοοικογενειακής βίας, πάρα γενεσιουργοί παράγοντες.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η Ελληνική Αστυνοµία διερευνά κάθε καταγγελία και διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενηµερώνει τις αρµόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύµατα, για την αναζήτηση δοµών στέγασης, ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νοµικής υποστήριξης. Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωµατικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόµο.

Αν είστε θύµα:

• Καλέστε το 100.

• Αν δεν µπορείτε να µιλήσετε, στείλτε γραπτό µήνυµα (sms) στο 100, µε:

• Ακριβή διεύθυνση

• Ονοµατεπώνυµο

• Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή µου», «δέχοµαι βία από το/τη σύζυγό µου»)

• Εάν δεν µπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε µε το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)

• Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.

• Υποβάλλετε µήνυση στο πλησιέστερο Αστυνοµικό Τµήµα.

Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε µήνυµα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιµετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνοµίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια.  Καλέστε τη γραµµή SOS 15900 της Γενικής Γραµµατείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νοµική συµβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και µέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr

Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:

• Σε περίπτωση άµεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.

• Ενηµερώστε το τοπικό Αστυνοµικό Τµήµα.

• Επικοινωνήστε µε τις Υπηρεσίες Αντιµετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, µέσω τηλεφώνου ή µηνύµατος ηλεκτρονικού ταχυδροµείου (e-mail).

• Ενηµερώστε το θύµα για τους τρόπους επικοινωνίας µε τις Αστυνοµικές Υπηρεσίες.

• Ενθαρρύνετε το θύµα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραµµή SOS 15900 για κακοποιηµένες γυναίκες.

Ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών

Να σημειωθεί πως στην Πάτρα εδώ και χρόνια λειτουργεί Παρατηρητήριο για την Ενδοοικογενειακή Βία και την Βία κατά των γυναικών αλλά και Ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών ώστε να μπορούν τα θύματα να φύγουν από τα σπίτια – κολαστήρια και να βρουν καταφύγιο σε ένα ασφαλές μέρος. Ο Ξενώνας λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Πατρέων και έχει φιλοξενήσει πάνω από 173 άτομα (γυναίκες και παιδιά), θύματα διαφόρων μορφών βίας, (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.). Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες και από άλλους δήμους της χώρας. Οι γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους μπορούν να φιλοξενηθούν έως τρεις μήνες, ενώ ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον κριθεί αναγκαίο από το επιστημονικό προσωπικό και τη διοίκηση του Ξενώνα, η διάρκεια φιλοξενίας μπορεί να παραταθεί.

Τον Ξενώνα στελεχώνουν Ψυχολόγοι με ειδίκευση στην Παιδοψυχολογία, Κοινωνιολόγος, Κοινωνική Λειτουργός, Διοικητικό και Βοηθητικό Προσωπικό και Φύλακες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα