Παναγιώτης Κουρουμπλής: Προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τον άδικο χαμό ασθενών με κορωνοϊό

22.07.2022 / 15:07
kourouplis

Ο πρώην υπουργός Υγείας και ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισκέφθηκε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όπου και συναντήθηκε με τον Εισαγγελέα, κ. Ισίδωρο Ντογιάκο.

Ο κ. Κουρουμπλής κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, με την οποία καταγγέλλει συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις, από τις οποίες προκύπτει η συνειδητή επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, να μην προχωρήσει το πρόγραμμα εγκατάστασης των μονάδων παραγωγής ιατρικού οξυγόνου, στα κρατικά νοσοκομεία, με συνέπεια, να χαθούν αδίκως συνάνθρωποί μας αλλά και να ευνοηθούν συγκεκριμένες εταιρείες ενός κλάδου και συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο.

Όταν μέχρι και σήμερα, o συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του Covid – 19, ξεπερνά τους 30.000 – διπλάσιος αριθμός σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ο θάνατος, των περισσοτέρων εξ’ αυτών, γεννά έντονα ερωτηματικά – η μηνυτήρια αναφορά του κ. Κουρουμπλή, έρχεται να αναδείξει, συμπληρωματικά, καίρια ζητήματα, επιπρόσθετα με:

α) Τα αποτελέσματα της επίμαχης μελέτης των καθηγητών Θ. Λύτρα και Σ. Τσιόδρα, για την κατάσταση στις ΜΕΘ την περίοδο της κρίσης της πανδημίας, όπου η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 αυξήθηκε από 25% έως 57% ανάλογα με την πληρότητα των ΜΕΘ καθώς και για την υποστελέχωση του ΕΣΥ. Η εν λόγω μελέτη εντάχθηκε στην ευρύτερη προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από εισαγγελικό λειτουργό.

β) Τις καταγγελίες του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλη Γιαννάκου, για τις οποίες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, παρήγγειλε έρευνα που εντάχθηκε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται εδώ και καιρό από τις εισαγγελικές αρχές, με αφορμή καταγγελίες για θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ.

γ) Τις καταγγελίες για θανάτους διασωληνωμένων ασθενών με CoViD-19, οι οποίοι νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με τη σχετική αναφορά την οποία έχει καταθέσει η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών, επίσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ζητείται, όπως επισημαίνει ο κ. Κουρουμπλής, η διερεύνηση των ευθυνών για τους χιλιάδες θανάτους διασωληνωμένων ασθενών, εκτός ΜΕΘ, των οποίων, την εποπτεία ροής του οξυγόνου, δεν είχαν εντατικολόγοι, αλλά μη ειδικοί γιατροί, η διερεύνηση για την μη έγκαιρη εισαγωγή μονοκλωνικών και αντιικών φαρμάκων, στα νοσοκομεία και τέλος, η διερεύνηση των αιτιών για την αύξηση, κατά 22%, των θανάτων ασθενών, από άλλες νόσους, την περίοδο της πανδημίας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα