Παλαιά Σφαγεία: Διακοπή λόγω γιορτών για τα εκπαιδευτικά προγράμματα

19.12.2022 / 14:22
sfageia

Με μεγάλη επιτυχία τόσο στην προσέλευση και συμμετοχή των σχολείων όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων-δημιουργικών καρναβαλικών εργαστηρίων της φετινής σεζόν που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων από την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Α/θμιας εκπαίδευσης Ν. Αχαϊας και τους τομείς τους για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Πολιτιστικά θέματα.
Λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όπου τα σχολεία κλείνουν, θα υπάρξει μια μικρή διακοπή στη σειρά των προγραμμάτων, τα οποία θα επανακάμψουν δυναμικά το νέο έτος μετά την ολοκλήρωση των γιορτών.
Από τις 10 Νοεμβρίου 2022 που πραγματοποιήθηκε το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν 31 επισκέψεις στα Παλαιά Σφαγεία και έχουν συμμετάσχει ενεργά στα εργαστήρια δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία με 875 παιδιά που συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούς τους. Πρόκειται για τα δημοτικά σχολεία: 44ο (3 επισκέψεις διαφορετικών τάξεων τη φορά), 8ο, 41ο, 50ο, Δεμενίκων, 10ο, Ακταίου (2 επισκέψεις διαφορετικών τάξεων τη φορά), 26ο (2 επισκέψεις διαφορετικών τάξεων τη φορά), Δρεπάνου, 55ο, 3ο (2 επισκέψεις διαφορετικών τάξεων τη φορά), Σαραβαλίου, 49ο, Χαλανδρίτσας, 60ο, 52ο, 26ο, 18ο και για τα νηπιαγωγεία: 75ο, 2θέσιο νηπιαγωγείο Σαραβαλίου, 2θέσιο νηπιαγωγείο Οβρυάς, 3θέσιο νηπιαγωγείο Οβρυάς, 15ο, νηπιαγωγείο «Ναυτίλος», Καλλιθέας, 31ο, 71ο.
Ο νέος κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχει ριζικά εμπλουτιστεί και ανανεωθεί με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα από την περσινή πρώτη χρονιά πραγματοποίησής τους και σε αυτά εκπαιδευτικό ρόλο έχουν η εικαστικός Σπυριδούλα Καβαλλιεράτου και η μουσειολόγος Ελένη Τσιόγκα από τη Δομή προώθησης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων. Έτσι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε μια συγκροτημένη εκπαιδευτική διαδικασία που συνδυάζει την μάθηση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ανάπτυξη σωστής καρναβαλικής συνείδησης και την ψυχαγωγία.
Τα προγράμματα που συμμετείχαν οι μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων ήταν:
-«Τζίτζικας, Μέρμηγκας, Πασχαλίτσα»
Τα παιδιά γνωρίζουν τους ήρωες του Καρναβαλιού με θεματικό άξονα το Καρναβάλι και τον Κρυμμένο Θησαυρό και έρχονται σε επαφή με τις έννοιες του Καρναβαλιού μέσα από κινητικές δραστηριότητες, επιτραπέζιο παιχνίδι, γλωσσολογικές και δημιουργικές δραστηριότητες.
-«Κατασκευή Μάσκας ή Καπέλου»
Δημιουργικό εργαστήριο κατασκευής καρναβαλικής μάσκας και καπέλου με ανακυκλώσιμα υλικά με σκοπό τη σύνδεση του Καρναβαλιού με την κοινωνία των παιδιών και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και της αφύπνισης σχετικά με τη σημασία της ανακύκλωσης.
-«V.R.»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ψηφιακή εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που αναπτύχθηκε με σκοπό οι επισκέπτες του πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων να βιώσουν μια «εκ των έσω» εμπειρία καρναβαλικής δημιουργίας και ανακάλυψης.
Κατά τις επισκέψεις τους τα παιδιά εκτός της συμμετοχής τους στα καρναβαλικά εργαστήρια, ξεναγούνται στις αίθουσες και τους χώρους των Παλαιών Σφαγείων, παρακολουθούν βίντεο για το Πατρινό Καρναβάλι και την ιστορία του και επισκέπτονται την έκθεση «Δείτε τις μάσκες μας» με τα αποτελέσματα – έργα των παιδιών που παρακολούθησαν τα εργαστήρια την προηγούμενη σεζόν.
Στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2022-2023 θα διοργανωθεί μαθητικό φεστιβάλ για τη διάχυση και την γνωστοποίηση στο κοινό των μαθητικών αποτελεσμάτων.
Κύρια στόχευση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται στα Παλαιά Σφαγεία, είναι η δημιουργική συλλογική δράση, η συζήτηση και ο προβληματισμός για τη σύνδεση του Καρναβαλιού με την κοινωνία των παιδιών ώστε να εξασφαλιστεί η μετέπειτα συμμετοχή τους σ’ αυτό.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα