Πακέτο 2 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Ουκρανία για την αγορά πυρομαχικών

20.03.2023 / 18:40
UKRANIA-AP23077602842526-1

Την δαπάνη 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά και αποστολή πυρομαχικών για το πυροβολικό της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα Δυτέρα (20/3) η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ανακοίνωσαν στο AFP ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν σχέδιο δράσης τριών φάσεων για την χορήγηση στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου οβίδων 155 mm και για την αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων των ευρωπαϊκών χωρών, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης, σύμφωνα με εκπροσώπους πέντε αντιπροσωπειών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του της ΕΕ, χαιρέτισε την συμφωνία.

«Περισσότερα πυρομαχικά για την Ουκρανία όσο γίνεται ταχύτερα. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα», δήλωσε στο μήνυμα του στο Twitter. «Η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει τις ικανότητες της Ουκρανία στο πεδίο της μάχης», είπε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία, η οποία τεθεί προς έγκριση στην σύνοδο κορυφής της Ενωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποτελεί ανταπόκριση στην έκκληση που απηύθυνε στις 9 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των αποθεμάτων των χωρών μελών, με τιμή από 1.000 έως 1.300 ευρώ ανά οβίδα και αποστολή στις 31 Μαΐου. Ενα δεύτερο δισεκατομμύριο ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κοινή αγορά πυρομαχικών 155 mm για την Ουκρανία.

Η τρίτη φάση του σχεδίου προβλέπει τη αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων των βιομηχανιών όπλων της ΕΕ για την πλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων των χωρών της ΕΕ και για την συνέχιση της τροφοδοσίας των ουκρανικών δυνάμεων.

Τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, ένα διακυβερνητικό ταμείο που δημιουργήθηκε από τα κράτη μέλη εκτός του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και χρησιμοποιείται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής για την τροφοδοσία της Ουκρανίας με όπλα.

Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να βρει γρήγορα πυρομαχικά

Νωρίτερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας θα καταλήξουν σε συμφωνία για το σχέδιο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για κοινή προμήθεια πυρομαχικών που χρειάζεται η Ουκρανία.

«Ελπίζω ότι οι υπουργοί θα οριστικοποιήσουν τις συζητήσεις και θα συμφωνήσουν σε αυτή την πολύ σημαντική απόφαση, διαφορετικά δεν θα μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή όπλων προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ο ίδιος, τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται οβίδες 155 χιλιοστών και η ΕΕ πρέπει να βρει πυρομαχικά γρήγορα, στη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα και στην πιο συμφέρουσα οικονομική τιμή.

Εξάλλου, ο Ζοζέπ Μπορέλ χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσσου Προέδρου Πούτιν. Σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ, οι πρακτικές συνεπειες αυτής της απόφασης είναι σημαντικές, διότι εάν ο Πούτιν ταξιδέψει σε μία από τις πάνω από 130 χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, θα συλληφθεί.

Τέλος, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας χαιρέτισε και τη συμφωνία για την ανανέωση της πρωτοβουλίας εξαγωγής των σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Συγχαρητήρια στα Ηνωμένα Έθνη και στην Τουρκία για αυτήν την διπλωματική προσπάθεια. Ας ελπίσουμε ότι θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά και χωρίς καθυστερήσεις», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα