Παγώνη: «Υγειονομική βόμβα τα πνιγμένα ζώα στον κάμπο»

10.09.2023 / 10:43
ka 47

Το νερό αυτό δεν το αγγίζουμε ούτε για τα πιο απλά πράγματα» ανέφερε η Ματίνα Παγώνη

Σε συνέντευξη της, η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στο νερό που έχει λιμνάσει, το οποίο τόνισε ότι δεν είναι πόσιμο και μπορεί να προκαλέσει ασθένειες. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε ότι «από το στάσιμο νερό θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων του Δυτικού Νείλου και χρειάζεται προσοχή».

Μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως «το νερό έχει μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πόσιμο αλλά και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για απλά πράγματα, ούτε για να πλύνουμε τα δόντια μας, ούτε για να πλύνουμε τα τρόφιμα. Πρέπει οι πλημμυροπαθείς να εφοδιαστούν με νερό».

Τι ασθένειες μπορεί να προκαλέσει το νερό

Μάλιστα, η Παγώνη πρόσθεσε ότι «Αυτό το νερό προκαλεί γαστρεντερίτιδα, οξεία ηπατίτιδα. Γι΄αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, που δεν μπορούν να το καταλάβουν».Τόνισε επίσης ότι «κάτω από αυτά τα νερά μπορεί να υπάρχουν φυτοφάρμακα, απόβλητα γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων. Όλα αυτά είναι βόμβα, μακριά από αυτό το νερό, δεν το αγγίζουμε και για τα πιο απλά πράγματα».

«Αυτό το νερό μπορεί να προκαλέσει οξεία ηπατίτιδα»

Ματίνα Παγώνη – πρόεδρος ΕΙΝΑΠ

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας προς πλημμυροπαθείς

Μετά από τις πλημμύρες που προκάλεσε η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, το υπουργείο Υγείας συστήνει στους πολίτες να μην πίνουν νερό από το δίκτυο ύδρευσης, να μην καταναλώνουν τρόφιμα σε ανοικτές ή κλειστές συσκευασίες που έχουν έρθει σε επαφή με τις πλημμύρες και να αποφεύγουν την έκθεση τους σε νερό από τις πλημμύρες εφόσον έχουν τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές.

Τι προβλέπεται σχετικά με την κατανάλωση νερού και τροφίμων

• Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.

• Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.

• Πετάξτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.

• Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες. Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν παρασύρει τρωκτικά και ερπετά από άλλες περιοχές τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα ούρα των τρωκτικών μπορεί να επιμολύνουν το νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα


max fm