Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙφοβίας − Γιατί υπάρχει και τί σημαίνει ειδικά για το 2022;

17.05.2022 / 18:40
ka 28

Σαν σήμερα το 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε με μια ιστορική του πράξη να αφαιρέσει την ομοφυλοφιλία από τις ψυχικές διαταραχές. Αυτό σημαίνει ότι πριν 32 χρόνια, ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός θεωρείτο από την διεθνή κοινότητα μορφή νοσήματος, δηλαδή μία αρρώστια!

Φυσικά είχαν γίνει πολλά βήματα από τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως στα 1970’s που η Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρία είχε προβεί στην σχετική διαγραφή, αλλά να που ο Π.Ο.Υ. χρειάστηκε να φτάσει μέχρι τα ’90s για να το αποφασίσει.

Αυτή η ημερομηνία – ορόσημο, λοιπόν, αρχικά κηρύχθηκε ως παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας. Πριν μερικά χρόνια, για λόγους συμπερίληψης, μαζί με την ομοφοβία προστέθηκαν και οι άλλες φοβίες που αφορούν τις λεσβίες, τα αμφιφυλόφιλα, τα τρανς, τα κουίρ και τα ίντερσεξ άτομα. Δηλαδή όλες οι φοβίες που απειλούν αυτή την μεγάλη και πολύχρωμη κοινότητα στον πλανήτη.

Έχουμε τελειώσει άραγε με αυτο;

Η ποινικοποίηση των «θεραπειών μεταστροφής» την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε τη συζήτηση στην Ελλάδα για το αν είναι «διαταραχή»; Όχι, βέβαια!

Η «διαταραχή ταυτότητας φύλου» ακόμη και σήμερα περιλαμβάνεται στην ελληνική νομοθεσία ως λόγος αποκλεισμού των πολιτών που επιθυμούν να εισέλθουν στα σώματα ασφαλείας, στον στρατό ως επαγγελματίες, στο λιμενικό, στην πυροσβεστική!

Το περίφημο προεδρικό διάταγμα 11/2004 με το οποίο ορίζονται οι «ικανότητες» αναφέρει στο κεφάλαιο Ι5 τον όρο «ψυχοσεξουαλικές διαταραχές, όπως παραφιλίες και διαταραχή ταυτότητας φύλου».

Όλες οι προκηρύξεις για προσλήψεις σε αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες εξαιρούν ακόμη και σήμερα τους διεμφυλικούς πολίτες, θεωρώντας τους σωματικά ανίκανους. Tυχαίνει να γνωρίζω περίπτωση διεμφυλικής γυναίκας που ενώ πέρασε όλα τα τεστ, «κόπηκε» τελικά λόγω της εν λόγω διάταξης, πέρυσι.

Πέρα όμως από το μικρόκοσμό μας, να δούμε και τί σημαίνει να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ σήμερα, στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Στην Ουκρανία υπάρχουν διεμφυλικά άτομα που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα, λόγω του πολέμου, καθώς δεν είχαν προβεί σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου με αποτέλεσμα να τις καταλαμβάνει η απαγόρευση εξόδου από την χώρα!

Από την αρχή του πολέμου σκεφτόμουν το Κίεβο, μια πόλη στην οποία διοργανώνεται ένα από τα πιο σημαντικά Pride στον κόσμο, ακριβώς επειδή βρίσκεται μέσα στο μάτι του κυκλώνα.

Ο Πατριάρχης της Μόσχας μάλιστα δήλωσε ευθαρσώς ότι «τα pride είναι μέρος της αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία»!!!

Ο Κύριλλος, παλιό τσιράκι του Πούτιν, σε κήρυγμά του είπε ότι η σύγκρουση στο Ντονμπάς αφορά την «απόρριψη των αποκαλούμενων αξιών που προσφέρονται σήμερα από εκείνους που διεκδικούν την παγκόσμια εξουσία» και πως «η δοκιμή για το σε ποια πλευρά βρίσκεστε είναι αν η χώρα σας είναι πρόθυμη να διοργανώσει παρελάσεις gay pride. Για να μπεις στο κλαμπ αυτών των χωρών είναι απαραίτητο να γίνει μια παρέλαση gay pride. Όχι να κάνουν μια πολιτική δήλωση πως είμαστε μαζί σας, αλλά για να κάνουμε μια παρέλαση ομοφυλοφίλων» τόνισε και πρόσθεσε: «Και ξέρουμε πώς οι άνθρωποι αντιστέκονται σε αυτές τις απαιτήσεις και πώς αυτή η αντίσταση καταστέλλεται με τη βία».

Πρόκειται για κορυφαίο δείγμα ομοφοβικού παραληρήματος που οργανώνεται βέβαια και γύρω από το εξευτελιστικό συνωμοσιολογικό σενάριο της «δικτατορίας των γκέι». Ότι υπάρχει μια παγκόσμια κυριαρχία, «νεοταξίτικη», που δήθεν προσβάλλει τους θεϊκούς κανόνες, όπως τους αντιλαμβάνεται ο κάθε Κύριλλος.

Μέσα σε αυτό το διεθνές κλίμα, η παγκόσμια ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙφοβίας δεν είναι απλώς μία ακόμη «διεθνής ημέρα». Βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης και καθορίζει, μαζί με τα μηνύματά της, σε ποια πλευρά της Ιστορίας βρίσκεται καθένας από εμάς, σε επίπεδο ατομικό, συλλογικό, εθνικό και οικουμενικό.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα