Ούζο: Πίνουν… στην υγειά μας – Παραμένει πρωταθλητής στις εξαγωγές

26.06.2022 / 11:20
ouzo

Με το ούζο στην κορυφή, οι εξαγωγές αλκοολούχων ποτών διατηρούν τη δυναμική που έχουν αναπτύξει την τελευταία δεκαετία, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος εδώ και τρία χρόνια, αφενός λόγω της πανδημίας και αφετέρου λόγω των πρόσφατων αλλεπάλληλων κρίσεων (ενεργειακή, γεωπολιτική).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), οι εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών το α’ τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν σε όγκο κατά 5% αγγίζοντας τα 7 εκατ. κιλά και σε αξία κατά 15% φτάνοντας τα 20,77 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2021. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020, οπότε και ήταν της τάξεως του 23% σε όγκο και του 36% σε αξία. H Ευρώπη συνεχίζει να κατέχει σταθερά το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών σε ποσότητα και αξία με ποσοστό 68%, με βασικό εξαγωγικό προορισμό τη Γερμανία, που έχει μερίδιο 41,4% σε όγκο και 33,5% σε αξία.

Πρωτιά

Οσον αφορά στο πιο εξαγώγιμο ελληνικό ποτό, το ούζο, παρόλο που έχει να ανταγωνιστεί αντίστοιχα ποτά από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία κ.ά., έχει καθιερωθεί διεθνώς λόγω της υψηλής ποιότητάς του. Αποτελεί διαχρονικά το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της ελληνικής ποτοποιίας, καταλαμβάνοντας το α’ τρίμηνο του 2022 το 66% της αξίας και το 75% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων. Σύμφωνα δε με τον ΣΕΑΟΠ, το ούζο συνεχίζει την ανοδική του πορεία και αυτό το τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση των εξαγωγών του 15% σε αξία και 24% σε ποσότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να κατέχουν την πρωτιά στο σύνολο των αγορών όπου εξάγεται το ούζο. Ειδικότερα, η Γερμανία το α’ τρίμηνο του 2022 κατείχε το 37,84% του συνόλου σε αξία και το 43,35% σε όγκο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα