Παρασκευή, 30.09.2022, 7:47 μμ

Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την Κολχικίνη: Ένας παλιός γνώριμος απέναντι στην COVID-19

28.01.2021 / 10:03
106386406_573360683328847_6244276499075263394_n (1)

ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΣΙΓΚΑ, ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, Π.Γ.Ν.ΠΑΤΡΩΝ

ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΙΑΤΡΟΥ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΑΓΚΟΥ, ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Αισίως, έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.  Ένας χρόνος που άλλαξε το ρου της ανθρώπινης ιστορίας και συνοδεύτηκε από εκατομμύρια θανάτους και κρούσματα παγκοσμίως. Χάρη στη πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, κυκλοφορούν ήδη τα πρώτα εμβόλια και αρκετές υποσχόμενες φαρμακευτικές θεραπείες, τα οποία ίσως συντελέσουν στον έλεγχο της πρωτόγνωρης πραγματικότητας που βιώνουμε. Ένα από αυτά τα φάρμακα, που έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες παθήσεις στο παρελθόν  και φαίνεται να βοηθάει τους ασθενείς με COVID-19, είναι η κολχικίνη.

Η κολχικίνη είναι ένα πανάρχαιο φάρμακο, αφού χρησιμοποιείται εμπειρικά από την εποχή της αιγυπτιακής αυτοκρατορίας. Σήμερα, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, θεωρείται πρώτης γραμμή θεραπεία για την αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας, του οικογενούς μεσογειακού πυρετού και της περικαρδίτιδας. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιείται και για τη νόσο Αδαμαντιάδη-Behcet εμπειρικά. Μάλιστα, μία πρόσφατη μελέτη, δημοσιευμένη σε περιοδικό διεθνούς επιστημονικού κύρους, ανέδειξε και τα οφέλη της στους μετεμφραγματικούς ασθενείς, στους οποίους φαίνεται να μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα κατά τις πρώτες τριάντα ημέρες. Παρόλα ταύτα, δεν χρησιμοποιείται ακόμα για αυτό το σκοπό στη καθημερινή κλινική πράξη.

Αν και η κολχικίνη έχει βοηθήσει εκατομμύρια συνανθρώπους μας από τις απαρχές της ανθρωπότητας έως σήμερα, δε παύει – όπως κάθε φάρμακο – να συνοδεύεται από ανεπιθύμητες ενέργειες. Η πιο συχνή από αυτές είναι οι χρόνιες διαρροϊκές κενώσεις, οι οποίες συχνά δεν γίνονται καλά ανεκτές από τον ασθενή οδηγώντας στην πρώιμη διακοπή της θεραπείας. Πιο σπάνια, η θεραπεία με κολχικίνη έχει συνδεθεί με σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως  απλαστική αναιμία και διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, ενώ ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση της απαιτείται σε ασθενείς με επηρεασμένη νεφρική λειτουργία, αφού ίσως απαιτηθεί η προσαρμογή της δόσης. Παράλληλα, η κολχικίνη παρουσιάζει αλληλεπιδράσεις με άλλες φαρμακευτικές ουσίες, όπως είναι κάποια αντιβιοτικά (αζιθρομυκίνη, κλαριθρομυκίνη), διάφορες στατίνες καθώς και η βεραπαμίλη. Γενικότερα, η χρήση της κολχικίνης όπως και κάθε φαρμάκου πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό, για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών.

Και ενώ η κολχικίνη, όπως και κάθε φάρμακο που χρησιμοποιείται υπό την καθοδήγηση των θεραπόντων ιατρών έχει τεράστιο όφελος υπέρ της ανθρωπότητας και της υγείας, πριν φτάσουμε στο βήμα της θεραπείας υπάρχει πάντα ένα πιο καίριο βήμα, το οποίο συστηματικά υποεκτιμάται: η πρόληψη.

Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης, τόσο για τη πανδημία COVID-19 όσο και για τα καρδιαγγειακά προβλήματα, συμβάλλει στην αποφυγή της λήψης φαρμάκων και στο καλύτερο προσδόκιμο. Μάλιστα, μια πρόσφατη μεγάλης κλίμακας μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Καρδιολογική κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, έδειξε ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας κατά τη διάρκεια της 1ης καραντίνας – από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020- που συνδυάστηκε με περισσότερη άθληση, λιγότερες καταχρήσεις και πιο υγιεινή διατροφή, μείωσε σε σημαντικό βαθμό την εκδήλωση οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.

Συνοψίζοντας, η κολχικίνη φαίνεται πως θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα μας απέναντι στη λοίμωξη από COVID-19 ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της μελέτης ‘’COLCORONA’’ (καναδικής, με διεθνή και Ελληνική συμμετοχή).  

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι:

1. Η μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί, οπότε αναμένουμε την βαθύτερη ανάλυση που θα ακολουθήσει.

2. Την αγωγή με κολχικίνη έλαβαν ασθενείς που νοσούσαν εκτός νοσοκομείου, με συγκεκριμένα κριτήρια και όχι προληπτικά (!).

3. Κανένα φάρμακο δεν αποτελεί πανάκεια αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα πρόληψης όπως αυτά ορίζονται ως:  χρήση μάσκας (για όσο καιρό ακόμα αυτό απαιτηθεί), εφαρμογή καλού αερισμού, αποφυγή συνωστισμού και φυσικά συχνό πλύσιμο των χεριών (ως συνήθεια για πάντα!).

Συμπερασματικά, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η εφαρμογή ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με καλύτερη διατροφή, περισσότερες ώρες ύπνου, λιγότερο στρες και καλύτερη υγιεινή, μπορούν αποδεδειγμένα να μειώσουν και τα 9 εκατομμύρια θανάτους από έμφραγμα και το 1,5 εκατομμύρια θανάτους από τις επιπλοκές της COVID-19 που είχαμε το 2020, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά της χρήσης κολχικίνης.

Γρηγόριος Τσίγκας

Eπεμβατικός Καρδιολόγος | Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Καρδιολογίας

Τμήμα Ιατρικής | Πανεπιστήμιο Πατρών

Kαρδιολογικό Ιατρείο: Μαιζώνος 48, Πάτρα

Κάθε Δευτέρα, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο 2610222095

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα