Ώθηση στην καινοτομία – Πρωτοβουλίες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την επιχειρηματικότητα

02.04.2021 / 22:03
ExL2ovuVcAwQ3Zf

Την πλήρη ανάπτυξη ενός Δικτύου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας έχει ως στόχο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την υποστήριξή των επιχειρήσεων, μέσω της περιφερειακής αναπτυξιακής της πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφει τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα, με έναν ευρύ διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τη διάγνωση των δυναμικών εκείνων επιχειρήσεων και φορέων της Περιφέρειας, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο υποστήριξης, μέσω της πλατφόρμας ανοικτής καινοτομίας που έχει δημιουργηθεί.

Τα παραπάνω, αναλύθηκαν σε σχετική διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε η εταιρεία +Τhesis (Synthesis), για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Περιφερειακού Ταμείου, παρουσία του υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Χρίστου Δήμα.

«Σύνδεση Έρευνας-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας»

Ο Υφυπουργός έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του έργου της κυβέρνησης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα μας, αλλά και τα επόμενα βήματα. Ο κ. Δήμας ανέφερε πως έχουν τεθεί τρεις βασικές προτεραιότητες και αυτές είναι:

α) η αποτελεσματική σύνδεση της έρευνας  με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, β) η αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα και

γ) η αποτελεσματικότερη σύνδεση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας. Επίσης, επισήμανε πως παρεμβάσεις από το υπουργείο γίνονται σε τρία επίπεδα, αυτά των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας, των επιχειρήσεων που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη, και του οικοσυστήματος καινοτομίας. Μέτρα όπως, η εξαίρεση των ερευνητών από το ενιαίο μισθολόγιο, η μείωση της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση των διαδικασιών, η υπογραφή συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η σύνδεση έξι ερευνητικών κέντρων και τεσσάρων πανεπιστημίων της χώρας για την έρευνα για την καταπολέμηση της πανδημίας, η βελτίωση των φορολογικών κινήτρων για την αύξηση δαπανών από τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη είναι, όπως ανάφερε, ορισμένες μόνο από τις παρεμβάσεις.

Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιδιώκει, επιπροσθέτως:

• Καταγραφή νεοφυών επιχειρήσεων, κόμβων επιχειρηματικότητας, μεντόρων και επενδυτών, προκειμένου να αξιολογηθούν τα πάρκα και οι δομές που φιλοξενούν σχετικές επιχειρήσεις.

• Καταγραφή υφιστάμενων επιχειρήσεων που αναπτύσσουν καινοτόμες δραστηριότητες

• Καταγραφή επιχειρήσεων με  τμήματα έρευνας και καινοτομίας

• Καταγραφή επιχειρήσεων που σχεδιάζουν καινοτόμες λύσεις και δεν έχουν πατέντες ή αυτές που διαθέτουν πατέντες και τις αναπτύσσουν

• Καταγραφή εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και δομών

• Ανάλυση με πρωτογενές υλικό και ερωτηματολόγια

• Εισαγωγή δεδομένων σε βάση που θα υποδειχθεί από το ΠΤΑ (κατ’ ελάχιστον 250 εγγραφές)

Ποιοι συμμετείχαν

Στην επιτυχή διαδικτυακή εκδήλωση, εκτός που κ. Δήμα, συμμετείχαν:

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρνάκης, ο Βουλευτής Αχαΐας με τη ΝΔ  και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την Έρευνα και Τεχνολογία, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, της Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής και της Ηλείας Κων/νος Νικολούτσος. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, ο αντιπρόεδρος του ΕΑΠ, Γ. Σκουρμπής, ο Πρόεδρος του ΠΣΕΚ Δυτικής Ελλάδας, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου, Χρήστος Τζομάκας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Β. Αϊβαλής και εκπρόσωποι εταιρειών της Δυτικής Ελλάδας.

Συντονιστές ήταν: Ο Επικεφαλής της +Thesis, Σπύρος Πολίτης και ο Δημοσιογράφος, Αλέξανδρος Κογκόλης.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα