Όταν το Πολυτεχνείο πέρασε απ’το 2020!

21.11.2020 / 8:44
Kontogiannis-620x420-1-850x460

Του Γιώργου Κοντογιάννη

Δεν κατάλαβα ειλικρινά τι ακριβώς έγινε και τι έμεινε, προχθές στην επέτειο μνήμης των γεγονότων του Πολυτεχνείου που φέτος γιορτάσαμε με τρόπο ξεχωριστό λόγο κορονοϊου. Η επιβολή του αυστηρού νόμου εν τέλει περί απαγόρευσης πορειών και συναθροίσεων που κατά την αντιπολίτευση θύμιζε άλλες εποχές; Η πονηριά του ΚουΚουΕ να την σκάσει στο «κράτος» και να κάνει πορεία με επεισόδια επειδή για μια μέρα το χρόνο του στερήθηκε το δικαίωμα να φωνάξει έξω οι Αμερικάνοι; Η «ψύχραιμη» στάση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε «το καλό παιδί» στα μέτρα κατά της πανδημίας και ταυτόχρονα και το πονηρό παιδί με το υποτιθέμενο μπλοκ αριστερής αντιπολίτευσης συνασπισμού δυνάμεων ή τελικά η Αμερικανιά του Επαναστάτη με τα πλακάτ και το ένα νι, Γιάνη Βαρουφάκη, που ήταν λες και διαφήμιζε προτηγανισμένες πατάτες στους δρόμους της Αθήνας;

Αν έβαζε κάποιος μια ασπρόμαυρη εικόνα του 1973 με τα γεγονότα της εποχής εκείνης που οδήγησαν στην πτώση της χούντας και δίπλα μια άλλη του 2020 έγχρωμη πλέον με όλα αυτά που συνέβησαν την περασμένη Τρίτη, σίγουρα θα έλεγε: «Πάει γέρασε και το Πολυτεχνείο»! Ένας πρωτοφανής αποπροσανατολισμός ιστορικών γεγονότων, περιεχομένου και μνήμης σχετιζόμενος με μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική και καινούρια στο περίφημο 2020 που αλλάζει τον κόσμο και τη ζωή μας! Ο κορονοϊος προσβάλει ακόμη και την πολιτική, την ιστορία, την κρίση και την ταυτότητας της κοινωνίας του σήμερα. Το εκπληκτικό από όλο αυτό τον αχταρμά είναι ότι κάποιοι προσπάθησαν να βγάλουν και βαρύγδουπα συμπεράσματα και να βγουν κερδισμένοι…

Από την άλλη, στο ελληνικό κοινοβούλιο ζήτημα είναι να βρίσκονται τρεις ή τέσσερεις βουλευτές ανάμεσα στους τριακόσιους που να είναι γενιά του Πολυτεχνείου, στα Ελληνικά σχολεία δεν διδάσκεται η σύγχρονη πολιτική ιστορία και δεν φθάνει μέχρι το ’73, οι νεότερες γενιές μαθαίνουν για αυτήν από το internet, την οικογένεια ή την τηλεόραση, οι πνευματικοί άνθρωποι δεν παρεμβαίνουν πλέον στη δημόσια συζήτηση για την ιστορία και την πολιτική και είτε φοβισμένη είτε κοινωνικά κουρασμένη απ’ το ποδοβολητό στους δρόμους και τα επεισόδια,  κάθεται σπίτι της και βλέπει Άγριες Μέλισσες και GNTM! Βέβαια θα μου πείτε ότι όλα αυτά θα αλλάξουν όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αρθούν τα μέτρα, οι περιορισμοί των ελευθεριών και η ζωή επιστρέψει όπως πριν στους ρυθμούς της. Το εύχομαι αλλά δεν πιστεύω ότι όλα όσα ζούμε θα μας αφήσουν ανεπηρέαστους. Όταν ξεμπερδέψουμε από την πανδημία θα έχουμε αλλάξει σε πολλά ελπίζοντας να κρατήσουμε ωριμότητα και σκέψη πιο εξελιγμένη.

Τα ιστορικά γεγονότα απομακρύνονται κυρίως από το χρόνο. Δεν κινδυνεύουν με παραχάραξη, ούτε με διαστρέβλωση, ούτε με εκμετάλλευση από την τρέχουσα επικαιρότητα και τις ανατροπές της ζωής. Κινδυνεύουν μόνο όταν δεν αποτελούν αντικείμενα παιδείας και γνώσης. Τα στοιχήματα που για διάφορους λόγους βάζει το κράτος με τα κόμματα και το ανήθικο είτε έχουμε επέτειο πολυτεχνείου, είτε τη μέρα δολοφονίας του νεαρού Γρηγορόπουλου, είτε ότι δούμε σχετικό, είναι αυτοσυντήρηση ενός συστήματος που τροφοδοτείται από τις αδυναμίες του. Μακάρι κάποτε, νεότερης γενιάς Έλληνες, να βρουν ένα άλλο σύστημα αξιών που να μη χρειάζεται τόσο «θόρυβο» για να επιβιώσει και η έννοια αγωνίας να έχει ένα πιο ουσιαστικό περιεχόμενο….

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα