Όταν τα ποτάμια έπνιγαν την Πάτρα

01.01.2021 / 16:44
macfuajmae5c37ae2a7937f

Ο χειμώνας του 1962 – 1963 έμεινε στην ιστορία ως ο «χειμώνας των πάγων», αφού σε ολόκληρη την Ευρώπη οι καιρικές συνθήκες θύμιζαν Βόρειο πόλο. Στη χώρα μας ο χειμώνας χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο χειρότερος χειμώνας των τελευταίων 100 ετών, με χιόνια και έντονες βροχοπτώσεις.

Το 1962 σημειώθηκαν δυο καταστροφικές πλημμύρες στην Πάτρα, από την υπερχείλιση του Γλαύκου και του Διακονιάρη, που διασχίζει μεγάλο μέρος του αστικού ιστού, στα βορειοανατολικά της Πάτρας, αλλά και του Μείλιχου στην αρκτική πλευρά της πόλης, με αποτέλεσμα 350 οικογένειες να μείνουν προσωρινά μακριά από τις εστίες τους.

Η πρώτη μεγάλη πλημμύρα εκείνου του Δεκεμβρίου, σημειώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου και η δεύτερη δέκα ημέρες αργότερα.

Όπως έγραφε ο «Νεολόγος» των Πατρών την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 1962 στο κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας: «Αι Πάτραι και χθες υπό τα ύδατα των χειμάρρων – Επλημμύρισε πολύ μεγαλυτέρα έκτασις εκείνης της 16ης τρέχοντος», ενώ στον υπέρτιτλο ασκεί κριτική στην, τότε, κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή γράφοντας τα εξής: «Ενώ έχει δημιουργηθή πλέον κατάστασις εκτάκτου ανάγκης, την οποίαν μόνο η Κυβέρνησις δεν αντιλαμβάνεται.

Όπως αναφέρει στους υπότιτλους ο «Νεολόγος» εκείνης της ημέρας: «Και άλλαι χιλιάδες πλημμυροπαθών προστέθησαν εις τους ήδη υπάρχοντας – Αι καταστροφαί επεξετάθησαν και προς το αρκτικόν τμήμα της πόλεως – Αι ζημίαι υπολογίζονται εις διπλασίας των σημειωθεισών προ δωδεκαημέρου – Υπερβαίνουν τα 10.000.000 δραχμών αι ζημίαι εις τα έργα του Δήμου Πατρέων – Σκιώδηες αν μη ανύπαρκτος η βοήθεια του Κράτους προς τους πληγέντας.

Δραματική κατάσταση

Στο εκτενέστατο ρεπορτάζ της εφημερίδας διαβάζουμε: «Εκτάκτως δραματική κατάστασις εδημιουργήθη πάλιν εις την πόλιν μας και την περιοχήν των προαστείων της, συνεπεία νέων ευρυτέρας από την πρώτην φοράν εκτάσεως πλημμυρών. Ουσιαστικώς, το πλείστον της περιοχής των συνοικιών και των βορείων και νοτίων προαστείων, ευρίσκεται υπό τα ύδατα, το ύψος των οποίων, εις πολλάς περιπτώσεις φθάνει τα δύο μέτρα».

Τριάντα χιλιάδες πληγέντες σε απόγνωση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Οι πληγέντες, ο αριθμός των οποίων πρέπει να υπερβαίνη τας 30.000 ψυχών, τελούν εν απογνώσει λόγω της καταστροφής των περιουσιών των και εν πανικώ, λόγω του κινδύνου που διέτρεξαν, ως και του φόβου ότι η συνεχιζόμενη βροχή θα την ολοκληρώση.» Ωστόσο, ο συντάκτης παρατηρεί με ανακούφιση πως: «Ευτυχώς ουδέν ανθρώπινο θύμα υπάρχει».

Άνοιξαν οι ουρανοί

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του «Νεολόγου» η καταρρακτώδης βροχή ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι και είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει: «ολόκληρος η νότια περιοχή των Πατρών και των προαστείων των, ως και αι συνοικίαι και τα προάστεια που ευρίσκονται προς την από βορρά είσοδον της πόλης».

Κατέρρευσαν τα σπίτια

Όσο για τις ζημιές, ο συντάκτης αναφέρει πως: «Μέχρι της νυκτός ανεφέρετο ότι ο αριθμός των οικιών που κατέρρευσαν ανέρχεται εις 30, εκατοντάδες δε άλλων έχουν καταστή ετοιμόρροποι ή επικίνδυνοι δια τους ενοίκους των, οι οποίοι και τας εγκατέλειψαν.

Έφευγαν αρπάζοντας ό,τι προλάβαιναν

Στο δημοσίευμα καταγράφονται οι δραματικές ώρες που βιώσαν οι Πατρινοί, με τα εξής: «Κατάστασις πανικού εδημιουργήθη μεταξύ των κατοίκων των πληγεισών περιοχών και σκηναί αλλοφροσύνης διαδραματίζοντο μεταξύ των πλήθους των κινδυνευόντων. Εν προκειμένω θα πρέπει να εξαρθή το πνεύμα αυτοθυσίας που επέδειξαν ο στρατός και αι δυνάμεις ασφαλείας, οι άνδρες των οποίων διέσωσαν πολλούς, αμεσώτατα κινδυνεύοντας». Ενώ σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ αναφέρεται πως ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας «εβοήθησαν άλλους να εγκαταλείψουν τας οικίας των ή να παραλάβουν ωρισμένα εκ των υπαρχόντων των».

Γλαύκος, Διακονιάρης και Μείλιχος παρέσυραν τα πάντα

«Τα πρόχειρα αναχώματα που είχον μετά τας προσφάτους πλημμύρας, κατασκευασθή εις τους χειμάρρους Γλαύκον, Δικαονιάρη και Μείλιχον (Συχαινιώτικο ποτάμι) παρεσύρθησαν υπό των ορμητικών υδάτων, τα οποία εισώρμησαν εις κατωκημένους χώρους και καλλιεργημένας εκτάσεις, ενώ εκ παραλλήλου, μετεβάλλοντο εις χειμάρρους διάφοροι οδοί των συνοικιών, ως της Αρόης και της Έλληνος Στρατιώτου, κ.ά.» περιγράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του ρεπορτάζ.

Οι πληγείσες περιοχές

Οι ζημιές ήταν εκτεταμένες σε πολλές συνοικίες γύρω από την Πάτρα. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, εκείνης της εποχής, του «Νεολόγου»:

«Ιδιαιτέρως – και πάλιν – επλήγησαν αι συνοικίαι Αγίου Ιωάννου Πράτσικα, Αγ. Αικατερίνης, Εργατικών Κατοικιών, ως και τα προάστεια Τερψιθέας, Αγυιάς, Ψαροφάϊ, Αγίου Γεωργίου Λάγγουρα, Ιτεών, Εγλυκάδος, κτλ. Εξ άλλου, δια πρώτην φοράν επλήγησαν εις πρωτοφανώς φοβεράν έκτασιν αι συνοικίαι Ταμπαχάνων, Παγώνας, Ανατολικώς Στρατώνων, Έλληνος Στρατιώτου, Αγυιάς κλπ.»

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Όταν τα ποτάμια έπνιγαν την Πάτρα 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα