Όταν ο Πικάσο συνάντησε τη Σανέλ

25.09.2022 / 8:30
Picasso_Mujer_Mar-768x940

Η Chanel και ο Picasso ήταν φίλοι και κινούνταν στους ίδιους καλλιτεχνικούς και πνευματικούς κύκλους που αγκάλιαζαν κι άλλα «ελεύθερα πνεύματα», όπως ο Jean Cocteau, ο Igor Stravinsky, η πιανίστρια Misia Sert, οι Γάλλοι ποιητές Guillaume Apollinaire, Pierre Reverdy και Paul Éluard, οι Alberto και Diego Giacometti, ο Salvador Dalí και ο ιδρυτής του ντανταϊσμού Tristan Tzara – ένας ολόκληρος γαλαξίας ποιητών, καλλιτεχνών, εικαστικών, στοχαστών, ονόματα που συνέβαλαν καθοριστικά στη χάραξη των αλλαγών που κατέκλυσαν τις τέχνες στις αρχές του 20ού αιώνα.
Αναπόφευκτη ήταν επομένως και η συνεργασία τους στο επαγγελματικό πεδίο, μια συνεργασία με κοινή αφετηρία και εμπνευστή τον πολυσχιδή Γάλλο Jean Cocteau, ποιητή, σκηνοθέτη, ζωγράφο που επιδόθηκε στην ανάπλαση και υπερρεαλιστική ερμηνεία των ελληνικών μύθων (Ορφέας, Αντιγόνη, Οιδίποδας). Η πρώτη συνεργασία τους έγινε στην «Αντιγόνη» (1922) και η δεύτερη, στο ρωσικό μπαλέτο ”Le Train Bleu” (Το μπλε τρένο,1924) του Σεργκέι Ντιαγκίλεφ.

Όταν ο Πικάσο συνάντησε τη Σανέλ 2

Γνωρίστηκαν γύρω στην άνοιξη του 1917, πιθανότατα μέσω του ίδιου του Cocteau ή της Misia Sert. Η σχεδιάστρια δημιούργησε μακρά και διαρκή φιλία και με τους δύο, η οποία θα την εισήγαγε στον κύκλο του Ισπανού ζωγράφου. Η ίδια η δημιουργός συνδέθηκε στενά με τον καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο του Παρισιού εκείνη την εποχή, σχέσεις που επηρέασαν σε υπερθετικό βαθμό της καλλιτεχνική της πορεία, δηλώνοντας ότι «είναι οι καλλιτέχνες που μου δίδαξαν την αυστηρότητα».
«Η Chanel είναι για τη μόδα ό,τι ο Πικάσο για τη ζωγραφική», είχε δηλώσει κάποτε ο Jean Cocteau, και διόλου τυχαία φέτος η συνάντησή τους για πρώτη φορά στις αίθουσες του ισπανικού μουσείου Thyssen-Bornemisza με την έκθεση ”Picasso/Chanel” στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 50ή επέτειο του θανάτου του ζωγράφου από τη Μάλαγα, που προορίζονται για το 2023.
Η έκθεση διερευνά τη σχέση μεταξύ αυτών των δύο μεγάλων δημιουργικών ιδιοφυϊών του 20ού αιώνα, φέρνοντας κοντά την τέχνη και τη μόδα σε ένα νέο εκθεσιακό έργο. Ένας διάλογος ανάμεσα στους δύο πρωτοπόρους που ώθησαν προς τη νεωτερικότητα και μια απόπειρα να αναλυθούν οι δεσμοί μεταξύ των καλλιτεχνικών δημιουργιών που γέννησαν δύο από τους δημιουργούς που συνέβαλαν περισσότερο στην καθιέρωση των αρχών της νεωτερικότητας και της συνεχούς επανεφεύρεσης τυπολογιών και μορφών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα