«Όταν έμαθα ελληνικά, σταμάτησα να είμαι αόρατος»: Μια ταινία για τους ανήλικους πρόσφυγες στην Ήπειρο

05.12.2020 / 10:45
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Migrants gather at Maritsa river (Evros river in Greek) near the Pazarkule border gate in Edirne, Turkey, Sunday, March 1, 2020. The United Nations migration organization said Sunday that at least 13,000 people were massed on Turkey's land border with Greece, after Turkey officially declared its western borders were open to migrants and refugees hoping to head into the European Union. (AP Photo/Emrah Gurel)

Πρωταγωνιστές σε ταινία μικρού μήκους διάρκειας δέκα λεπτών ήταν ανήλικοι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομή της Ηπείρου.

«Όταν έμαθα ελληνικά, σταμάτησα να είμαι αόρατος», παραδέχτηκε ένας εξ αυτών της ταινία της ΑΡΣΙΣ, της κοινωνικής οργάνωσης που υποστηρίζει τους νέους.

Η ταινία Μικρού Μήκους με τίτλο «Αhl Ar – Ra’y» (Άνθρωπος της γνώμης), που εστιάζει στην καθημερινότητα ασυνόδευτων ανηλίκων -από διαφορετικές χώρες καταγωγής- οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη δυσκολία αλλά και τη μαγεία της πολυγλωσσίας, προβλήθηκε διαδικτυακά.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ανήλικοι πρόσφυγες από το Ιράν, τη Συρία, το Αφγανιστάν, χώρες της Αφρικής οι οποίοι φιλοξενούνται σε δομές των Ιωαννίνων.

Η κ. Τσίτου υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως μέσα από τις γνώμες των εφήβων που είναι οι πρωταγωνιστές στην ταινία και φιλοξενούνται σε δομές στη Ήπειρο, αναδεικνύεται η ανάγκη επικοινωνίας, τόσο κρίσιμη και ζωτικής σημασίας, όπως το οξυγόνο στον οργανισμό.

«Τα παιδιά, προσπαθούν αν επικοινωνήσουν με διαφόρους τρόπους, αναπτύσσουν δεξιότητες» αναφέρει η συντονίστρια και επισημαίνει: «Η πολυγλωσσία είναι σημαντική, για να εκφραστεί το κάθε παιδί, να πει μια γνώμη. Χρειάζεται το μέσο της γλώσσας, που αυτή, μπορεί να είναι η ποίηση, η μουσική, η ζωγραφική, πέραν από την ομιλία και το λόγο. Επίσης είναι ουσιαστικό, πως μέσα από αυτήν την πολυγλωσσία, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθούν στο να μην αόρατοι, στο να υπάρχουν ισότιμα στην κοινωνία».

Η 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας περιλαμβάνει ανοιχτές συζητήσεις, εργαστήρια, μουσικές εκδηλώσεις, προβολές, αφηγήσεις, παραστάσεις.

Η ΑΡΣΙΣ υποστηρίζει τις εκδηλώσεις προκειμένου να συνδράμει στην εδραίωση της αντίληψης ότι η πολυγλωσσία μπορεί να γίνει γέφυρα ανταλλαγής πολιτισμικού πλούτου, τρόπος συνύπαρξης, χώρος υπεράσπισης δικαιωμάτων κι αντίδοτο στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Επόμενος σταθμός για την ΑΡΣΙΣ είναι η Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 18:00 με τη δίωρη εκδήλωση με τίτλο «Πολιτισμικός διάλογος μέσα από τις γλώσσες των προσφύγων και των μεταναστών».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, θα συζητηθεί το θέμα «Διαχείριση της πολυγλωσσίας στην εκπαίδευση, καλές πρακτικές και σχολική διαρροή των ανήλικων προσφυγόπουλων που ζουν σε ξενώνες και διαμερίσματα ημιαυτόνομης και αυτόνομης διαβίωσης». Εισηγητές θα είναι στελέχη της ΑΡΣΙΣ, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, συντονιστές δομών φιλοξενίας, διαμερισμάτων ημιαυτόνομης κι αυτόνομης διαβίωσης της οργάνωσης. Ονομαστικά αναφέρονται οι Κέλυ Πέτρου, Tatiana Igic Keklili, Μαρία Κουσκούκη, Γιώργος Στεφανίδης.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, έχει τίτλο «Η “γλώσσα” των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για το προσφυγικό» και εισήγηση θα κάνει ο δημοσιογράφος Κώστας Κεκελιάδης, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.

Για εγγραφή στην εκδήλωση (θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης): https://forms.gle/dN3EXKj7TcgKdGf19

 Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ακολουθήστε το σύνδεσμο: https://authgr.zoom.us/j/95244361170

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα