ΟΣΕΑΔΕ – Προκλητική τουλάχιστον η στάση της κυβέρνησης

20.01.2021 / 22:11
γκο 22

Σε ανακοινωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρει τα εξής: ” Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιώντας την πανδημία και εν μέσω lockdown, έφερε στη Βουλή ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, με τον παραπλανητικό τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» με το οποίο αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζοντας ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, που θέλουν να σπουδάσουν, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα μέσα στο Πανεπιστήμιο καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας, με την σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 1.000 οργανικές θέσεις της ΕΛ.ΑΣ και ειδικών φρουρών, με δικαίωμα προανάκρισης και αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ζήτημα της οπλοφορίας τους… ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία τη στιγμή που:
 κρατά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά, αρνούμενη κατηγορηματικά να προσλάβει εκπαιδευτικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με βάση τις υποδείξεις των υγειονομικών, για την εξασφάλιση των μαθημάτων, θέλοντας να φιμώσει τις αγωνιστικές φωνές που αντιδρούν στα σχέδιά της,
απέναντι στην υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών τους, που διεκδικούν σύγχρονη, πολύπλευρη, δωρεάν παιδεία και
 αδιαφορεί για τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν και δεν διαθέτει ούτε 1€ για να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στον τομέα της Παιδείας, αλλά αποφάσισε εν μέσω πανδημίας να διαθέσει 30 εκατομμύρια ευρώ για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας!!!

Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ βάζει μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς, στα παιδιά της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, περιορίζει περισσότερο το επίπεδο και το περιεχόμενο των σπουδών τους, ενώ ενισχύει και ωθεί την ιδιωτική εκπαίδευση όλων των βαθμίδων.

Παράλληλα πετάει χιλιάδες εργαζόμενους φοιτητές, έξω από τα πανεπιστήμια με πρόσχημα την «αριστεία». Πιο συγκεκριμένα, στο ανωτέρω πολυνομοσχέδιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:


 Καθορίζει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Τμήματα, ως ποσοστό του μέσου όρου της επίδοσης των μαθητών σε κάθε κατεύθυνση, το οποίο θα αποφασίζεται από κάθε Τμήμα χωριστά σε συγκεκριμένα όρια που θα θέτει το Υπουργείο. Η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό να μειώσει των αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που υπολογίζεται ότι θα
προσεγγίσει τους 20 χιλιάδες.

Θα οδηγήσει έτσι στη συρρίκνωση δεκάδων τμημάτων, κυρίως στην περιφέρεια και εν τέλει στο κλείσιμο τους.


 Θέτει όριο στον αριθμό των τμημάτων που μπορεί να επιλέξει ο μαθητής κατά την διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου (10% ΓΕΛ, 20% ΕΠΑΛ των προσφερόμενων τμημάτων). Όσοι μαθητές δεν εισαχθούν σε κάποιο τμήμα με το πρώτο μηχανογραφικό, συμπληρώνουν δεύτερο διεκδικώντας την εισαγωγή τους σε όσες θέσεις έχουν «περισσέψει» και σε όσα τμήματα έχουν κενές θέσεις.

Αυτή η διαδικασία θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποκλείονται μαθητές από τμήματα που επιθυμούν και θα μπορούσαν με βάση το βαθμό τους να «πιάσουν» από την πρώτη φάση.

 Προβλέπει για πρώτη φορά την κατάθεση διπλού μηχανογραφικού για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτή η διάταξη σε συνδυασμό με τα προηγούμενα θα σπρώξει βίαια χιλιάδες μαθητές έξω από τα Δημόσια ΙΕΚ, προς την ιδιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση (κολλέγια και ιδιωτικά ΙΕΚ).

 Εισάγει όριο στη διάρκεια φοίτησης ν+ν/2 στις σχολές. Διαγράφονται από τις σχολές, δηλαδή, χιλιάδες νέοι που για κοινωνικούς λόγους ή γιατί αναγκάζονται να δουλέψουν δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την φοίτηση τους έγκαιρα. Είναι αστείο το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να αποδείξει ένας εργαζόμενος φοιτητής, την ιδιότητα του με 20 ένσημα το μήνα, στις συνθήκες εργασιακής γαλέρας για τη σημερινή νεολαία.

 Δημιουργεί ένα πλέγμα ποινικοποίησης, παρακολούθησης και τρομοκράτησης των φοιτητικών αγώνων και διεκδικήσεων. Θεσμοθετεί το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών» που μπορεί να επιβάλλει μέχρι και τη διαγραφή και ιδρύει νέο σώμα καταστολής με αστυνομικές ομάδες μέσα στις σχολές που υπάγονται απ’ ευθείας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Ξαναφέρνει μέσα στις σχολές το «σπουδαστικό» της ασφάλειας.

Η στόχευση είναι ξεκάθαρη, η καταστολή του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος και των αγωνιστικών διεκδικήσεων, αφού κάθε προσπάθεια οργανωμένης διεκδίκησης από το φοιτητικό κίνημα για επαρκή χρηματοδότηση, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, σύγχρονες
υποδομές, αλλά και κάθε διαμαρτυρία για τις συνθήκες ζωής αυτών και των οικογενειών τους θα αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό, πειθαρχικά μέτρα μέχρι και διαγραφή.
Η ΟΣΕΑΔΕ:
 ΑΠΑΙΤΕΙ, η κυβέρνηση της ΝΔ να αποσύρει τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο και να ασχοληθεί με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι σχολές και οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας.
 ΣΤΗΡΙΖΕΙ, το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 12μμ στα Προπύλαια και καλεί τους εργαζόμενους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Ελλάδας να δώσουν το παρών, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας σε όλες τις πόλεις που θα γίνουν συγκεντρώσεις.
Αγωνιζόμαστε για μόρφωση, υγεία & ζωή με δικαιώματα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα