«Όσα δεν βλέπει η πεθερά» το δεύτερο lockdown

05.12.2020 / 21:57
4545

Tης Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

ΗΤΑΝ ANAMENOMENO να μην αποδώσουν τα μέτρα  του lockdown. Μια απλή βόλτα στην Πάτρα μετά τις 9 το βράδυ, αρκεί για να κατανοήσει κανείς το εύρος του προβλήματος. Μπλόκα ούτε για δείγμα, ή αραιά και που, έτσι για την δήλωση παρουσίας. Οι οδοί γεμάτες οχήματα με οδηγούς όλων των ηλικιών. Τόσο γεμάτες τις περισσότερες φορές, που όχι, δεν μπορείς να πειστείς ότι πρόκειται περί ατόμων που επιστρέφουν από την εργασία τους π.χ. ώρα 10.30 βραδινή, ούτε βεβαίως ότι όλοι αυτοί  πηγαίνουν με κωδικό 1 στο φαρμακείο για το συνάχι.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ οι δρόμοι μποτιλιαρισμένοι, οι μάσκες στην κάτω γνάθο  φιγουράρουν σαν αξεσουάρ πηγουνιού, ενώ ακόμη και στα Ψηλά Αλώνια, κεντρικότατα δηλαδή, μπορείς να εντοπίσεις ηλικιωμένους να σχηματίζουν πολυπληθή πηγαδάκια  και να κάνουν σύνοψη των νέων της ημέρας με ατζέντα που έχει ψηλά στην ιεράρχησή της το ζήτημα του κορωνοϊού, αλλά με τη μύτη έξω από τη μάσκα. Έτσι για την… αλητεία.

ΟΙ ΔΕ ΕΙΚΟΝΕΣ συνωστισμού έξω από τις τράπεζες ήταν ενδεικτικές του πώς έχουμε αντιληφθεί το δεύτερο lockdown και πόσο εύκολα μπορούμε να μετατρέψουμε ανενόχλητοι σε εστία μόλυνσης μια απλή  ουρά αρνούμενοι να ακολουθήσουμε τη λογική της ανάπτυξης σε μήκος αντί σε πλάτος. Να ακολουθήσουμε την κοινή λογική δηλαδή. Απορίας άξιο στη συγκεκριμένη περίπτωση το που ήταν οι φορείς, που ήταν ο Δήμος, που ήταν τέλος πάντων ένας αρμόδιος να επιληφθεί, να συμβουλέψει ή έστω να προβεί σε μια παραίνεση για τους «στρυμωγμένους» των ΑΤΜ.

ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ιικού φορτίου και τα σπίτια των φοιτητών και των ανήσυχων νεολαίων. Το «δεν μπορούμε να βγούμε με την παρέα» δεν σημαίνει και ότι «δεν μπορούμε να μαζευτούμε έξι,  επτά , οκτώ και εννέα σε ένα σπίτι 40 τετραγωνικών για να παίξουμε χαρτιά». Υπάρχουν πολλές τέτοιες συνάξεις στο δεύτερο lockdown. Μα πάρα πολλές.

ΟΣΟ για τους επαγγελματίες που έκλεισαν, αυτό δεν σημαίνει και ότι κλείδωσαν. Οι επαγγελματίες που μπορούν να μεταφέρουν τη δουλειά τους σε βαλιτσάκι, με ένα απλό κωδικό 4 για πρόσωπο που έχει ανάγκη, συνεχίζουν την δουλειά τους κανονικά, μοιράζοντας ακόμη και κάρτες για έλξη πελατών σε κυτία αλληλογραφίας πολυκατοικιών και κάτω από πόρτες διαμερισμάτων. Χωρίς αναστολή.

ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ να δεχθήκαμε συγχαρητήρια για τον τρόπο που γιορτάσαμε τον Πολιούχο, αλλά οι πληροφορίες μου από ζαχαροπλαστεία της περιοχής λένε ότι ήταν ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση σε τούρτες και σε γλυκά το απόγευμα του Αγίου Ανδρέου, με πολλούς να παραδέχονται ευθαρσώς ότι πάνε σε γιορτή. Κάτι σαν …αντίσταση της σοκολάτας.

ΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ έναν τίτλο σε αυτό το δεύτερο lockdown που δεν φαίνεται να πέτυχε τους στόχους του, αυτός θα ήταν η εύστοχη λαϊκή ρήση «όσα δεν βλέπει η πεθερά». Στο δεύτερο λουκέτο οι πολίτες φαίνεται ότι έχουν αναπτύξει «αντισώματα» και οι ελεγκτικοί φορείς έχουν χάσει  το… οξυγόνο τους σε σημείο υποξαιμίας.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ακόμη και σήμερα με τους νεκρούς, με τους διασωληνωμένους, με τους χιλιάδες νοσούντες, οι πολίτες επιμένουν να μην παίρνουν το μήνυμα. Και εξίσου δυστυχώς σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η τήρηση των μέτρων στο βαθμό που αυτή θα μπορούσε να αποβεί αποδοτική, γίνεται μόνο υπό την απειλή των προστίμων. 

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΙ οι πολιτικοί λόγοι που οδηγούν σε χαλάρωση των ελέγχων και των προστίμων (ποιος θα ήθελε ή θα τολμούσε πολιτικά να γεμίσει τις οικογένειες με κλήσεις σε καιρό πανδημίας με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί;), αλλά δυστυχώς η ανοχή φέρνει χαλάρωση, η χαλάρωση εφησυχασμό και ο εφησυχασμός νέα κρούσματα.

ΟΧΙ ΤΕΛΙΚΑ, δεν αρκεί να είναι κλειστά μόνο τα μαγαζιά. Με τα κλειστά μυαλά και με το μήνυμα που δεν λαμβάνεται γιατί ίσως δεν εκπέμπεται και σωστά έχουμε το πρόβλημα.

Και πολλά από αυτά τα μυαλά, ακούνε ήδη εμβόλιο και τρέχουν… Έχουμε ακόμη μέλλον… μακρύ.

(από την εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα