Ώρα Πατρών: Πλατύ μέτωπο για τη διεκδίκηση της Πλαζ και όχι ανέξοδες κινήσεις εντυπωσιασμού

10.07.2023 / 8:48
roros1-2-777x437-1

Οι καλύτερες και τουριστικότερες ακτές στην Ελλάδα έχουν δοθεί σε ιδιώτες. Στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, έχουν περιφραχθεί και τελικά μετατρέπονται σε αντικείμενο εντατικής ιδιωτικής εκμετάλλευσης. Έχουμε επισημάνει τον κίνδυνο επί τέσσερα χρόνια (2019-2023) τόσο για την παραλία της Πλαζ ΕΟΤ στην Πάτρα, όσο και για άλλα σημεία του παραλιακού μετώπου της πόλης που εκτείνεται από τον Ψαθόπυργο μέχρι τα Καμίνια.

Ο χώρος της Πλαζ του ΕΟΤ παραχωρήθηκε το 1995 από τον ΕΟΤ στο Δήμο της Πάτρας για 30 χρόνια έως δηλαδή το 2025.

Από το Μάρτιο του 2023 τη διαχείριση και την οικονομική εκμετάλλευση έχει παραχωρηθεί στην ΕΤΑΔ, η οποία ήδη άσκησε το δικαίωμα της για τη διαγωνιστική διαδικασία των καντινών, αφού δεν κατέστη δυνατή η συνεννόηση με το Δήμο. Το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα είναι να μην υπάρχουν καν καντίνες.

Ωστόσο επισημαίνουμε ότι ο κίνδυνος να βρεθεί η παραλία των Πατρινών, η Πλαζ αλλά και άλλες παραλίες στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων είναι υπαρκτός.

Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί στις ακτές του Σαρωνικού όπου για να έχεις πρόσβαση πληρώνεις εισιτήριο ενώ δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος από τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες, πλην των Δήμων που οργανωμένα επιλέγουν να σταθούν το πλευρό των δημοτών τους.

Προ μηνός περίπου και με το πρόβλημα της εγκατάστασης κατόπιν διαγωνισμού καντινών από το Δήμο στην Πλαζ, για την εξυπηρέτηση των λουομένων  επαναφέραμε πάλι το θέμα στην επικαιρότητα.

Η δημοτική Αρχή μετά την παρέμβαση μας έστειλε ένα έγγραφο στην ΕΤΑΔ και στο αρμόδιο υπουργείο. Ακολούθησε σιγή ασυρμάτου για να προχωρήσει σε μια επικοινωνιακή κίνηση εντυπωσιασμού, δημοτικοί της σύμβουλοι μοίρασαν φυλλάδια και νερά σε λουόμενους της Πλαζ.

Αρκούν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και η φτηνή δημαγωγία για να βρει λύση το πρόβλημα της Πλαζ και να περιέλθει στο δήμο; Προφανώς όχι.

Είχαμε προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει ο Δήμος στην εγκατάσταση καντίνας και όλων όσων εξυπηρετούν τους δημότες  με ακτιβιστική ενέργεια. Η Δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης αν και έχει σύνθημα την ΑΝΥΠΑΚΟΉ δεν το υλοποίησε. Ενημερωνόμαστε όμως από τον τύπο ότι την πρότασή μας “υιοθέτησε” η Λαϊκή Συσπείρωση στο Αργοστόλι και προτείνει στο Δήμαρχο να λειτουργούν  δωρεάν οι λουτρικές εγκαταστάσεις αλλά και η η καντίνα στον Πλατύ Γιαλό στο Αργοστόλι που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα: https://www.kefaloniapress.gr/topika/politiki/article/575998/theofile-san-epicheirimatias-tha-ypegrafes-ayti-ti/

Προτρέψαμε τη Δημοτική αρχή να προχωρήσει σε συζήτηση του θέματος σε Δημοτικό Συμβούλιο να προκαλέσει ακόμα και απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, να τοποθετηθούν οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις για να ξέρουν και οι πολίτες λίγο πριν από τις εκλογές ξεκάθαρα τις θέσεις τους για τις παραλίες.

Καλούμε λοιπόν τη δημοτική αρχή αντί να προχωρά σε ανέξοδες κινήσεις εντυπωσιασμού, που βολεύουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και δεν επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα, να προχωρήσει στην δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου διεκδίκησης από Δήμο, Περιφέρεια, βουλευτές, τοπικές οργανώσεις κομμάτων, φορείς, συλλόγους, σωματεία, συλλογικότητες κ.α.

Ο κίνδυνος να δοθεί η Πλαζ μαζί με τη Μαρίνα σε ιδιώτη ως προίκα είναι υπαρκτός.

Η πόλη δεν πρέπει να μετράει άλλες χαμένες ευκαιρίες. Σε μερικούς μήνες το Πλατανόδασος θα επανέλθει στην ΕΤΑΔ, η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για την διεκδίκηση του Ανατολικού πάρκου αραχνιάζει στα συρτάρια, η επέκταση του τρένου στην Δυτική Αχαΐα και τον Άραξο έχει εκτροχιαστεί…

Στις Δημοτικές εκλογές κ. Πελετίδη θα κριθεί η αποτελεσματικότητα, η επίλυση των μεγάλων θεμάτων της πόλης μας και όχι οι ανέξοδες κραυγές και η επαναστατική γυμναστική.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα