Ώρα Πατρών: “Μετά βαΐων και κλάδων” οι παραλίες στους ιδιώτες…

21.06.2023 / 8:56
roros-ora-patrwn-1-1

Ακολουθεί η ανακοίνωση της “Ώρας Πατρών”

Με την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, πλέον του 50%, να λένε ότι φέτος δε θα πάνε διακοπές λόγω οικονομικής στενότητας, οι κοντινές παραλίες αποτελούν τόπους αναψυχής και δροσιάς.

Ήδη από την περίοδο της χούντας οι καλύτερες ακτές του Σαρωνικού, των τουριστικών νησιών και της χώρας έχουν περιφραχθεί, στη συνέχεια δε μετατράπηκαν σε αντικείμενο εντατικής ιδιωτικής εκμετάλλευσης.

Με το καθεστώς διαχείρισης να είναι πολύπλοκο, ασαφές και δαιδαλώδες, το κτηματολόγιο να χρειάζεται ακόμα αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί, οι ακτές μας παραμένουν στο έλεος υπενοικιάσεων, κακοδιαχείρισης και επέλασης ιδιωτικών συμφερόντων, την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προαναγγείλει νέο χωροταξικό.

Η πρόσβαση σε πολλές παραλίες είναι  απαγορευτική λόγω του δυσβάσταχτου κόστους εισιτηρίου, ενοικίασης ομπρέλας, ξαπλώστρας αλλά και η άναρχη εκμετάλλευση  από τους ιδιώτες, δεν αφήνουν ελεύθερο χώρο πρόσβασης για τους πολίτες που δεν θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν.

Οι παραλίες δεν θυμίζουν πλέον σε τίποτα τον τόπο αναψυχής των παιδικών μας χρόνων. Αντί να έρχεσαι σε επαφή με τη φύση μπαίνεις σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο.

Η ξεκάθαρη θέση της παράταξής μας είναι ότι οι παραλίες αποτελούν ευαίσθητο δημόσιο αγαθό, κοινόχρηστο χώρο και πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους.

Πρώτο μέλημά μας η διασφάλιση ελεύθερης δωρεάν και ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των πολιτών με παρεμβάσεις ήπιων χρήσεων. Οι Δήμοι οφείλουν να διαχειριστούν τις παραλίες αλλά και τις παράκτιες ζώνες με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Η ΕΤΑΔ που έχει περάσει και η παραλία της Πλαζ δεν μπορεί να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Δεν μπορεί να δημοπρατεί τις καντίνες και λοιπές εκμεταλλεύσεις χωρίς να καταβάλει ανταποδοτικά στους δήμους.

Ενώ έχουμε μπει ήδη στην καλοκαιρινή περίοδο ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί οι καντίνες στην Πλαζ. Θέσαμε το θέμα με ερώτηση στην Οικονομική Επιτροπή: Γιατί δεν έχει προχωρήσει η δημοπράτηση των καντινών;

Καλούνται τα πολιτικά κόμματα, η Δημοτική και Περιφερειακή αρχή, Δημοτικές και Περιφερειακές παρατάξεις ενόψει της προεκλογικής περιόδου να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση. Τι ανάπτυξη θέλουμε στις παραλίες μας; 

Ελεύθερη πρόσβαση για όλους, ανοιχτές και προσβάσιμες καθώς αποτελούν κοινωνικό αγαθό ή σε ιδιώτες;

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα